Een hoogsensitief kind is extra gevoelig voor indrukken en prikkels uit de omgeving. Het merkt meer details en signalen op. Daardoor kan een hooggevoelig kind gemakkelijk overprikkeld raken en snel stress plus spanningen ervaren. Verder blijkt dat kinderen die hoogsensitief zijn meer tijd nodig hebben om allerlei zaken te verwerken, omdat ze graag grondig te werk gaan. Volgens onderzoeken is ongeveer 15 tot 20% van de kinderen hooggevoelig. Maar, wat als je kind hoogsensitief is? Hoe pak je de opvoeding dan aan?
Een hoogsensitief kind houdt van duidelijkheid en overzicht. Kies daarom voor een vaste dagindeling en routine. Dat voorkomt dat je kind overprikkeld raakt wat weer leidt tot onrust in het hoofd en lichaam. Dus bepaal wanneer je eet, wanneer het tijd is om te rusten, hoelang het mag spelen enzovoort. Houd die structuur niet alleen door de week aan, maar ook tijdens het weekend en in de vakanties. Dat geeft een hooggevoelig kind vaak een fijn en veilig gevoel.
Luistert je hooggevoelige kind niet? Door boos te worden en/of een standje te geven raakt een hoogsensitief kind alleen maar meer van streek en gestresst. Bewaar je geduld. Blijf rustig en kalm. Geef opbouwende en liefdevolle kritiek. Want, daar is je kind meer bij gebaat.
Kinderen die hoogsensitief zijn houden vaak van de natuur. Maak daar gebruik van door lekker samen naar buiten te gaan. Zoek de bossen op of ga naar het strand. Maak een lange wandeling, ren een stuk, fiets of schreeuw eens lekker hard. Het is een prima manier om alle prikkels eruit te gooien en het hoofd leeg te maken. Na afloop ervaart je kind rust. Bovendien helpt zo’n uitstapje in de natuur je kind en jou om nieuwe energie op te doen.
Een hoogsensitief kind houdt niet van impulsieve verrassingen. Dat geldt eveneens voor veranderingen, zoals een verhuizing, een schoolreisje of een nieuwe school. Bereid je kind daarop voor. Praat er dus op voorhand over wat er zoal gaat gebeuren en doe het gedoseerd. Hak de informatie in kleine hapklare stukjes op. Zo geef je het de tijd om beetje bij beetje te wennen aan een op handen zijnde verandering of gebeurtenis. Je voorkomt zo dat je kind slapeloze nachten heeft, angstig wordt, overprikkeld raakt en in de stress schiet.
Een schooldag kan voor een hooggevoelig kind erg druk en inspannend zijn. Ze horen, zien, voelen en ervaren dan heel veel. Zorg er daarom voor dat het kind na schooltijd zich kan ontspannen en opgedane prikkels kan verwerken. Doe bijvoorbeeld een aantal eenvoudige yogaoefeningen om tot rust te komen en plan geen drukke speelactiviteiten achter elkaar. Zorg er eveneens voor dat de thuisomgeving niet te druk is. Denk aan harde muziek, felle kleuren, rommelig en dergelijke. Kies liever voor het tegenovergestelde en neem de tijd om met je kind te praten over de dag. Dat helpt je kind rustig te worden waardoor het zich prettiger voelt, weer energie krijgt en makkelijker in de omgang is.
Naast een heldere structuur is het ook goed te zorgen dat een hoogsensitief kind voldoende (nacht)rust krijgt. Zo heeft het de mogelijkheid en tijd om alle emoties, indrukken en signalen van de dag te verwerken. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat het emotionele uitbarstingen krijgt. Dus, zorg voor een vast avondritueel en wat quality time samen. Dat doet het zelfvertrouwen van je kind goed, maar zorgt er eveneens voor dat het zich veilig en geborgen voelt. Bovendien draagt voldoende rust en regelmaat ertoe bij dat je kind beter functioneert dan wanneer dat ontbreekt.
Een hooggevoelig kind neemt enorm veel in zich op. Soms tot in de kleinste details en dat kost tijd en concentratie. Daarom is het goed om de tijd te nemen om nieuwe dingen te leren. Je kind pushen werkt meestal alleen maar averechts. Juist door dingen stapje voor stapje te doen, korte en duidelijke instructies te geven plus er tijd voor vrijmaken, zorgt dat je kind zich lekker voelt en dat draagt bij aan een positief eindresultaat.
De omgang met een hoofgevoelig kind is niet altijd even gemakkelijk. Echter, je staat er niet alleen voor. Zo kun je bijvoorbeeld de hulp inschakelen van een kindercoach die gespecialiseerd is in het omgaan met hooggevoeligheid. Die kan je handvatten en tips geven waar zowel je kind als jij en de rest van het gezin zich goed bij voelen.
Kindercoach HSP is dé opleiding voor jou als jij het geweldig vindt om het zelfvertrouwen van hooggevoelige kinderen en tieners te zien groeien en om kinderen vol levenslust te zien leven. Bij de opleiding Kindercoach HSP leer je hoe jij als coach dit verschil kunt maken voor kinderen.
Ben je op zoek naar een Kindercoach in jouw omgeving? Bekijk het overzicht van een aantal door Sonnevelt opgeleide Kindercoaches.