Een NLP training bekwaamt je in neurolinguïstisch programmeren. NLP training wordt veel gebruikt bij coaching- en communicatietrainingen. De theorieën die bij NLP trainingen worden gebruikt zijn echter niet onbesproken. De één gelooft er heilig in, terwijl de ander de trainingsmethode volledig afbrandt.
NLP is ontwikkeld door twee wetenschappers, John Grinder en Richard Bandler. Zij analyseerden het gedrag en het woordgebruik van succesvolle psychotherapeuten. Door dit te analyseren en te modelleren, ontwikkelden zij theorieën over succesvolle communicatie, theorieën die niet op wetenschappelijk bewijs waren gebaseerd, maar op ervaringen uit de praktijk. Deze theorieën zijn naderhand uitgewerkt in een enorm aantal communicatiemodellen, de basis van NLP.
Wanneer je deelneemt aan een NLP training leer je eerst dat niet ieder persoon op dezelfde manier tegen de wereld aankijkt. Het wereldbeeld wordt gevormd op basis van je ervaringen. Die ervaringen zijn voor iedereen anders. Bovendien hangt de manier waarop je tegen de wereld aankijkt in grote mate samen met de manier waarop je al die ervaringen koppelt in je hersenen.
Een andere belangrijke aanname van NLP training is dat onze zintuigen een belangrijke rol spelen in de communicatie. De manier waarop die een rol spelen, verschilt per persoon. De één is vooral visueel ingesteld, de ander auditief of sensorisch. Je leert tijdens een NLP training achterhalen welk communicatiekanaal de ander gebruikt. Zo kun je daar direct op inspelen en meer op het niveau van de ander communiceren. Dit heeft direct een effectievere communicatie tot gevolg.
Daarnaast leer je dat iedereen het in zich heeft om zijn dromen te verwezenlijken. Een belangrijke basis voor NLP training is de gedachte dat we alle vermogens al in ons hebben, maar dat we de manier moeten zien te vinden om uit onszelf en anderen te halen wat er in zit. Zo zei iemand die zelf NLP training geeft: ‘Als je doet wat je altijd doet, blijft je situatie zoals die altijd al was. Als je iets wil veranderen, moet je dus ook je daden veranderen.’ NLP zet aan tot actie, tot het drastisch veranderen van je leven.
In Nederland is de eerste naam die bovenkomt als het over NLP training gaat Emile Ratelband. Hij volgde zes maanden lang een NLP training in Amerika en past de technieken die hij daar leerde met succes toe in Nederland. Hij weet door zijn optimisme mensen te drijven tot dingen die ze normaal niet zouden doen, zoals het lopen over hete kolen. Sommige NLP-practitioners verguizen Ratelband vanwege zijn clowneske voorkomen. Toch is hij zo succesvol dat hij over de hele wereld lezingen geeft over NLP.
Op internet zijn veel positieve reacties te vinden over NLP training. Mensen geven aan dat ze na het volgen van de training eindelijk tot actie durven over te gaan, hun dromen durven te leven en voor zichzelf durven te kiezen. Er zijn verhalen over mensen die na een NLP training van hun fobie afkomen. De conclusie ‘NLP training werkt’, is volgens een NLP coach niet juist. ‘Niet NLP training werkt, maar jij werkt’, benadrukt hij.
Toch zijn er ook veel critici. Zo schrijft hoogleraar Willem Levelt in het tijdschrift Skepter (jaargang 9, nummer 3 1996) een artikel met de titel: ‘Hoedt u voor Neurolinguïstisch Programmeren!’ Hij benadrukt daarbij dat NLP geen wetenschappelijke therapie is. Het uitgangspunt van de grondleggers was ‘extreem pragmatisch’. ‘We zijn niet bepaald geïnteresseerd in wat ‘waar’ is. Alleen wat bruikbaar is telt’, schreven zij. Verder trekt Levelt van leer tegen de term neurolinguïstisch, omdat het weinig van doen heeft met linguïstiek. Ook benadrukt hij dat er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn die de werking van NLP training bevestigen. NLP trainers lijken ook niet geïnteresseerd te zijn in dit soort onderzoeken. Volgens hen is NLP puur pragmatisch en gaat het om het resultaat dat het iemand oplevert.
Kortom, NLP training kan je leven veranderen. Voor wetenschappers is het belangrijk dat er wetenschappelijke bewijzen zijn voor verschillende therapievormen. NLP-ers vinden het resultaat van de therapie belangrijker. Of NLP wetenschappelijk bewezen is of niet, eenieder is vrij om er voor te kiezen of niet en vrij om de technieken al dan niet toe te passen. De effectiviteit van NLP is afhankelijk van de bereidwilligheid van de persoon om zijn of haar gedrag te veranderen.
NLP is een fascinerend werkveld en heeft ontzettend veel toepassingsgebieden, variërend van het onderwijs tot het bedrijfsleven.