NLP training is populair, ook in Nederland. Emile Ratelband is bekend geworden met Neurolinguïstisch programmeren (NLP). Door technieken uit een NLP-training toe te passen kreeg hij veel van mensen gedaan. Uitleggen wat zo’n NLP-training eigenlijk inhoudt is echter niet eenvoudig, laat staan uitleggen wat de achtergrond van NLP-training is. Daarom een overzicht.
NLP is ontstaan in de jaren ’70 en aan de wieg staan de Amerikanen John Grinder, linguïst en Richard Bandler, psycholoog. In die tijd was psychotherapie de meest gangbare manier om mensen met problemen te helpen: een psycholoog liet zijn patiënt vooral vertellen, stelde wel vragen maar probeerde zijn cliënt zo min mogelijk te sturen. De cliënt moest door te praten zelf de oplossing van de problemen zoeken. Deze methode riep vragen op. De effecten van de therapie waren pas na weken of zelfs maanden zichtbaar, als er al überhaupt al verbetering was. In hun zoektocht naar een effectievere manier om cliënten te helpen, ontwikkelden Grinder en Bandler de basis van NLP.
De aanpak van Grinder en Bandler was praktisch. Zij waren niet geïnteresseerd in wat waar is. ‘Alleen wat bruikbaar is telt’, schreven zij in hun boek Frogs into Princes. Om erachter te komen wat werkt analyseerden zij opnamen van een succesvol psychotherapeut, Fritz Perls. Ook andere succesvolle vakgenoten observeerden zij nauwkeurig, om erachter te komen hoe het kwam dat zij zo succesvol waren, zowel in Amerika als in India, Afrika en Mexico. Aan de hand van al die observaties modelleerden zij dat gedrag. Zo bepaalden zij wat werkte en wat niet. Daaruit ontstond uiteindelijk de huidige basis van NLP.
De principes van neurolinguïstisch programmeren zijn gebaseerd op bovenstaande observaties en kennis uit allerlei vakgebieden. De belangrijkste uitgangspunten voor NLP-training zijn:
- Iedereen heeft een eigen, uniek wereldbeeld. Dat komt doordat we allemaal onze waarnemingen in de hersenen verwerken en daar ons eigen model van maken. Wat de hersenen er precies mee doen is per persoon verschillend. Als je effectief met iemand wil communiceren, moet je je daarvan bewust zijn en het wereldbeeld van die ander leren kennen.
- Niet iedereen communiceert op dezelfde manier. Binnen NLP-training worden verschillende representatiesystemen onderscheiden: voorkeurskanalen bij het opnemen en communiceren van informatie. De een communiceert bijvoorbeeld vooral auditief (‘alles klinkt even aantrekkelijk’), terwijl de ander vooral visueel communiceert (‘ik zie daar wel wat in’) of vanuit gevoel (‘ik voel daar wel wat voor’). Als je effectief met een ander wil communiceren zal je eerst moeten luisteren, zodat je weet welk representatiesysteem de ander gebruikt. Een dergelijke techniek leer je bij NLP-training.
- Ieder gedrag heeft een positieve intentie. Je kunt probleemgedrag dus niet zomaar afkeuren. NLP-training kan helpen om de intentie achter dit probleemgedrag te achterhalen en het gedrag zodanig om te buigen dat die positieve intentie behouden blijft, maar op een minder storende manier aanwezig is.
- Alles wat je nodig hebt om te veranderen, heb je in je. Dit heten hulpbronnen. NLP-training kan je helpen om die hulpbronnen aan te boren, zodat je jezelf ook daadwerkelijk kan veranderen.
- Mislukking bestaat niet. Als er iets misgaat, is het niet direct een mislukking. Je kunt ervan leren en de feedback gebruiken om iets anders te bereiken.
Bij een NLP-training leer je om je eigen brein te besturen. Je moet je eerst bewust worden van de werking van je brein zoals hierboven beschreven is; je moet je bewust worden van je eigen wereldbeeld en dat van anderen, je moet je bewust worden van representatiesystemen en die leren herkennen en je moet leren hoe je jezelf zo kunt sturen zoals jij dat wilt. Met andere woorden: door een NLP-training leer je je gedrag in eigen hand te nemen.
De naam neurolinguïstisch programmeren komt van de aanname dat het menselijk functioneren via drie kanalen verloopt: Neurologisch, Linguïstisch en Programmeren. Neurologisch staat hier voor de manier waarop ervaringen via neurologische processen beleefd worden. Linguïstisch staat voor de manier waarop door middel van taal communicatie tot stand komt. Met programmeren bedoeld men de manier waarop de neurologische en linguïstische ervaringen samen zorgen voor een persoonlijk wereldmodel in je hersenen.
NLP-training is er in de praktijk op gericht om patronen in communicatie en gedrag van jezelf en/of anderen te herkennen en daarop in te spelen met je communicatie. NLP-trainingen worden veelal aangeboden, bijvoorbeeld aan managers en verkopers. Daarbij draait het vooral om leidinggeven, communiceren en samenwerken. Dergelijke trainingen kunnen in groepen gegeven worden, maar ook individueel. Ook artsen en anderen in de gezondheidszorg kunnen een training volgen om te leren goed en effectief met patiënten te communiceren. NLP gaat niet alleen over communicatie met mensen in je omgeving, maar ook om communicatie met jezelf.
Topsporters kunnen ook baat hebben bij een NLP training. Zo leren ze zichzelf te motiveren en te stimuleren om dingen te doen waarvan ze niet dachten dat ze het konden, ze leren de zogenaamde ‘zelfbeperkende overtuigingen’ te overwinnen. Dat is ook wat Emile Ratelband graag gebruikte: de gedachte dat alles wat je wilt kan, omdat je zelf over de geschikte hulpbronnen beschikt. Die hulpbronnen moet je alleen zelf zien aan te boren. Veel mensen weten niet hoe ze hun interne hulpbronnen moeten aanspreken. Een training in NLP kan je daarbij enorm helpen.
Sonnevelt Opleidingen verzorgt de opleiding tot Communicatiespecialist. Deze opleiding leert je de fijne kneepjes van het communicatievak. Je leert niet alleen effectief te communiceren met je omgeving, maar ook met jezelf. Met diverse NLP-technieken leer je je omgeving als het ware te 'bespelen'.