De kracht van aandacht voor mensen om je heen is groot. Juist in een wereld waar alles om het individu lijkt te draaien, is aandacht voor elkaar hebben belangrijk. De kracht van aandacht zit hem vooral in het feit dat je je openstelt voor anderen, zonder er direct iets van terug te verwachten. Want paradoxaal genoeg krijg je er dan juist een hoop voor terug. De kracht van aandacht zit hem ook in de energie die het je kan geven om je in anderen te verdiepen, van andere te leren.
We hebben vaak de neiging vooral ons eigen verhaal te willen doen. Een gesprek lijkt soms net een spel, waarbij iedereen een paar minuten aan de beurt is. Vaak gaat na twee zinnen van de één het gesprek over op de ander, die zijn ervaring over dat onderwerp ook wil delen. De kracht van aandacht hebben voor anderen wordt duidelijk, als je blijft focussen op die ander. Gooi niet je eigen verhaal er direct tussen, maar stel vragen. En luister niet beleefd en met een half oog op de klok, maar luister echt. Misschien vind je het niet eens altijd interessant, maar je wilt zelf toch ook een luisterend oor als jij ergens mee zit? Luisteren uit liefde, met volledige aandacht voor de ander, kan de ander veel goed doen.
Als je echt aandacht hebt voor die ander, ontdek je ook hoe je er voor de ander kunt zijn. Je ontdekt wat er bij die persoon echt speelt in het leven, waar hij zich echt druk om maakt. In een liefdesrelatie of ouder-kind relatie kan luisteren, echt aandacht hebben voor de ander, leiden tot een stevigere band, omdat je elkaar echt leert kennen.
Niet alleen in relaties kan aandacht hebben voor de ander veel goed doen. Ook op de werkvloer is de kracht van aandacht voor anderen heel groot, zeker voor managers. Managers die hun werknemers kennen en regelmatig aandacht hebben voor het persoonlijke leven en de interesses van hun werknemers, kunnen eerder problemen op de werkvloer opsporen. Op tijd lastenverlichting geven, op tijd zoeken naar een taak die beter bij de werknemer past en open staan voor feedback van hun kant, geeft minder ziekteverzuim en meer motivatie bij werknemers.
De kracht van aandacht voor anderen zit niet alleen in het feit dat de ander zich gezien voelt. Als je echt gemeend aandacht voor anderen hebt, kun je daar ook zeer van genieten. Je vindt bijvoorbeeld eerder raakvlakken met mensen in je omgeving. Daar kun je zelf ook van profiteren, omdat je dan leuke gesprekken hebt en wie weet nieuwe vriendschappen maakt. Raakvlakken zorgen daarnaast voor gevoel van gelijkwaardigheid, waardoor je dichter bij elkaar komt. In geval van werkrelaties kan dat zeer goed zijn voor de motivatie van werknemers.
De kracht van aandacht voor anderen is ook dat je elkaar beter gaat begrijpen. Door achter beweegredenen van andere te komen, ontdek je wat een ander motiveert. Dat kan jezelf vervolgens ook weer motiveren en inspireren. Een gesprek over de drijfveren van een ander kan jezelf een boost geven om jezelf meer te ontplooien en je eigen drijfveren na te volgen.
Als jij de kracht van aandacht volop wil benutten, moet je leren om echt aandacht voor anderen te hebben. Daarvoor zijn een hoop tips te geven. Een paar tips op een rijtje:
Als je wil profiteren van de kracht van aandacht voor mensen om je heen, moet je daar tijd voor nemen en jezelf echt openstellen. Je zult zien dat dat misschien even energie kost, maar dat je er daarna veel meer voor terug krijgt dan je van te voren had kunnen denken.
In de opleiding Relatiecoach leer je mensen te begeleiden in deze vraagstukken.