Doe jij dat eigenlijk: luisteren naar je lichaam? Bijvoorbeeld als je vaak ziek bent in de vakantie? Regelmatig hoofdpijn hebt? Doodvermoeid waker wordt? Iets zwaar op je maag ligt? Of negeer je die feedback van je lijf en dender je in een sneltreinvaart door? In dit blog enkele redenen waarom het zo moeilijk is om naar je lijf te luisteren.
Gedurende de dag geeft je lichaam je allerlei stille hints, hoe het zich voelt en waar het behoefte aan heeft. Onder andere dat je honger hebt, dorst, behoefte aan (ont)spanning, een knuffel of wat extra beweging. En hoor je dat? Reageer je erop door actie te ondernemen? De kans is groot dat je geen tijd neemt om te luisteren naar je lichaam. Hoe komt dat?
De 24-uurs maatschappij slokt je helemaal op. Je holt van afspraak naar afspraak, zowel privé als voor je werk. Haalt gestelde targets, doelen en deadlines. Je vinkt eindeloos lijstjes met niet-vergeten en te-doen af. En valt de avond? Dan plof je uitgeblust op de bank. Ter ontspanning ga je netflixen terwijl het waarschijnlijk beter is om je mandje op te zoeken.
Tegenwoordig is het heel gewoon om veel in je hoofd te zitten. Je bent ervan overtuigd dat je brein de oplossing heeft voor wat er zoal speelt in je leven. Maar wat je eigenlijk doet is piekeren, malen en in cirkeltjes draaien. Over wat er in het verleden speelde en wat de toekomst gaat brengen. Ondertussen hoor je niet wat je lichaam je nu – in het heden – vertelt. Bijvoorbeeld dat zware gevoel in je onderbuik dat wil zeggen dat je een andere koers moet varen.
Door de enorme opmars van social media als Facebook, Twitter en Instagram groeit het aantal mensen dat kampt met de Fear of Missing Out (FOMO). Immers, je kunt altijd zien wat je vrienden, familieleden, kennissen en leeftijdgenoten aan het doen zijn. Van feestjes en uitjes tot vakanties, verjaardagen en nieuwe aankopen. Tja en je wilt natuurlijk niets missen en bent dus steeds connected. Je kijkt continu op je smartphone. Vanaf het moment dat je opstaat tot je gaat slapen. Dat heeft z’n prijs, want je vergeet te luisteren naar je lichaam en jezelf dus. Hoe jij je werkelijk voelt, wat jij echt nodig hebt én wilt.
Durf je geen nee zeggen? Sta je altijd klaar voor anderen? Familie, vrienden, buren en/of collega’s? Met een troostende schouder? Een liefdevolle knuffel? Om te verzorgen? Een klusje te doen? Boodschappen? Oftewel: cijfer jij jezelf steeds weg? De kans is dan groot dat je je eigen wensen en behoeftes telkens opzij schuift of zelfs negeert. Doe je dat vaak genoeg? Dan loop je de kans dat je jezelf tekort doet. Je gaat minder lekker in je vel zitten, omdat je niet luistert naar wat je lichaam je vertelt. Want, wat vind jij echt fijn? Wat geeft jou een goed gevoel? Luister eens naar de feedback van je lijf.
Krijg je genoeg slaap? Dan voel je je geestelijk en lichamelijk vitaal. Kamp je met slaaptekort? Dan heeft dat een negatieve invloed op je gezondheid. Zo zorgt slaaptekort er onder andere voor dat je meer trek hebt in vette en koolhydraatrijke voeding. Verder ondermijn je je immuunsysteem. Slaap je minder dan 7 uur per nacht? Dan heb je 3 keer meer kans om verkouden te worden. Andere gevolgen zij emotioneler reageren, humeurig zijn en gebrek aan focus. Om goed naar je lichaam te luisteren schiet er eveneens bij in.
Uiteraard is dit lijstje met waarom naar je lichaam luisteren zo moeilijk is incompleet. Eenvoudigweg omdat de redenen van persoon tot persoon verschillen.
Ben je benieuwd welke signalen van je lichaam jij niet hoort? Waarom je geen balans ervaart? Neem vanaf vandaag eens elke dag tien minuten de tijd om te niksen. Doe alle schermen uit en ontspan. Een meditatie- of minfulnessoefening kan hierbij helpen. En wat voel je? Spanningen in je nek? Pijn in je buik? Hoofdpijn? Oververmoeidheid? Onrust? Energiegebrek? Luister naar die seintjes. Probeer ze te interpreteren en ernaar te handelen. Het helpt je om weer in balans te komen, energie te krijgen en jezelf te zijn.
Wil je meer weten over leren luisteren naar je lichaam? Bekijk dan de opleiding Lichaamsgericht Coach.