Kan je kind niet stilzitten? Is het een dagdromer? Afgeleid door het minste of geringste? Ontdek hieronder enkele oorzaken van concentratiegebrek en 7 praktische tips die de concentratie van een kind kan verbeteren.
Heb je het over de concentratie van een kind? Dan blijkt motivatie nogal eens een rol te spelen. Moet een kind huiswerk maken of speelgoed opruimen? Dan is de kans groot dat het in zo’n geval minder gemotiveerd en dus geconcentreerd is. Het betreft immers een verplichte taak. Mag het kind echter iets leuks doen? Bijvoorbeeld met lego spelen of een computergame? Dan is het kind gemotiveerd en ligt de concentratie stukken hoger.
Verder is bekend dat ook de leeftijd van een kind invloed heeft op hoelang het zich kan concentreren. Zo kan een jong kind zich minder lang focussen op een taak dan een ouder kind. Over het algemeen geldt dat een kind van 6 jaar zich pakweg 10 minuten kan concentreren. Een kind van 10 jaar 20 minuten en een kind van 13 jaar 30 minuten.
Daarnaast kunnen andere factoren zorgen voor concentratiemoeilijkheden. Bijvoorbeeld vermoeidheid, problemen thuis of op school. Maar ook een belangrijke sportwedstrijd, verjaardag of verliefdheid kan de concentratie verminderen. Of misschien is er sprake van een concentratiestoornis als ADHD of ADD? Vermoed je dat? Zoek dan professionele hulp voor nader onderzoek en begeleiding.
Hieronder een aantal handige tips hoe je als ouder/verzorger een kind helpt zich beter te concentreren.
Wil je de concentratie van een kind verbeteren? Zoek dan allereerst uit waarom je kind zo snel is afgeleid. Want, zoals hierboven beschreven heeft het een onderliggende oorzaak.
Door te zorgen voor voldoende afwisseling in taakjes en activiteiten kun je als ouders de concentratie van een kind verbeteren. Dus, laat een kind van 6 geen half uur naar een verhaal luisteren. De kans is groot dat het na een tijdje niet meer luistert. Waak er eveneens voor dat een taak of activiteit niet te makkelijk of te moeilijk is. Een kind raakt dan verveelt en verliest de concentratie.
Ook veel bewegen bevordert de concentratie van een kind, aldus een promotieonderzoek aan de Open Universiteit. Daarnaast blijkt dat beweging tijdens bijvoorbeeld een taal- of rekenles goed is voor de concentratie van een kind. Van kauwen op een pen, friemelen aan kleren tot wiebelen op een stoel of een haarlok om de vingers draaien. Ook spelen met een ‘spinner’ biedt uitkomst. Die is van oorsprong namelijk bedacht als hulpje bij concentratieproblemen.
Een andere leuke manier om de concentratie van een kind te bevorderen, is door (geheugen)spelletjes te spelen. Denk aan memory, dammen, Dokter Bibber, kwartetten, raadsels oplossen enzovoort.
De concentratie verbeteren kan ook door een taak in kleine stukjes op te splitsen. Dus zeg niet: ruim je kamer op. De kans is groot dat je kind in no-time aan het spelen is. Het werkt beter als je zegt: doe alle knuffels in de mand. Plaats de boeken in de boekenkast. Stop de verkleedspullen in die la. Enzovoort. De taken zijn dan behapbaar en overzichtelijk.
Maak van bepaalde taken een spelletje. Pak een stopwatch en neem bijvoorbeeld de tijd waar als er een taak gedaan moet worden. Door het sportieve element stimuleer je een kind. Het concentreert zich en zal het een volgende keer het nog sneller willen doen.
Kinderen vinden het fijn om iets goed te doen. Dus, is je kind geconcentreerd met een activiteit bezig? Geef dan een complimentje. Het mooie hiervan is dat het kind telkens beter z’n best gaat doen. Een beloning geven kan de concentratie ook verbeteren. Bijvoorbeeld als een taakje klaar is een kwartier tv kijken of een computergame spelen, wat langer opblijven, favoriete groente kiezen et cetera.
Wil jij het verschil kunnen maken voor kinderen? Bekijk dan de opleiding Kindercoach, Kindercoach HSP of Jongerencoach. Download de gratis proefles en laat je inspireren.
Leer hoe je jongeren begeleidt, zodat ze op basis van intrinsieke motivatie gezonde keuzes maken tijdens hun volwassen worden.