Kinderen hebben hun slaap hard nodig. Zeker in deze tijd waarin ze worden overspoeld door indrukken. Maar wanneer het in de zomer langer licht is, wordt het moeilijker om je kind naar bed te krijgen. Wat kun je als ouder doen wanneer er iedere avond een strijd is om je kleine schatten onder het dekbed te krijgen? Waarschijnlijk heb je de adviezen van ‘Super Nanny’ op tv al zorgvuldig bekeken. Als die niet afdoende blijken te zijn, kan de kindercoach wellicht uitkomst bieden. In dit artikel krijg je in ieder geval vijf waardevolle tips om slaaptekort bij kinderen tegen te gaan.
Kijk eerst naar de oorzaak van slaapproblemen bij kinderen
Wanneer een kind moeilijk slaapt, is dat nooit het probleem op zich. Er is altijd een dieperliggende oorzaak die moet worden aangepakt. Daar zul je als ouder of opvoeder eerst naar moeten kijken. Enkele oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn:
- Het kind is angstig of onzeker;
- het kind piekert of wordt gepest;
- het kind krijgt onvoldoende leiding van zijn of haar omgeving;
- er spanningen zijn in het kind zelf of in het gezin;
- het kind ervaart stress, is afhankelijk of voelt zich afgewezen en eenzaam;
- er worden grote prestaties verwacht.
Deze oorzaken zullen eerst moeten worden aangepakt, anders blijft het dweilen met de kraan open. Daarnaast zijn er nog een aantal algemene tips die handig zijn om te weten.
5 waardevolle slaaptips bij kinderen
- Blijf als ouder of opvoeder altijd consequent als het gaat over het tijdstip waarop je kind naar bed gaat. Ga dus ook geen discussie aan, want op die manier kan er makkelijk een machtsstrijd ontstaan. Kinderen zijn heel goed in het ‘bewijzen’ dat ze nog geen slaap hebben. Op deze manier trainen ze zichzelf om wakker te blijven. Dat is het laatste wat je wil.
- Voor het aanmaken van voldoende melatonine ( slaaphormoon) is het van belang dat er een donkere omgeving is. Laat daarom ze een uur voor het slapengaan geen tv meer kijken en niet meer op de laptop of tablet spelen. Deze lichtgevende schermen ontregelen de hormonale huishouding. Het is beter om een geleidelijke overgang van licht naar donker te maken.
- Vermijd iedere vorm van spanning voor het slapengaan. Dat wil zeggen: laat ze geen griezelige of gewelddadige films kijken. Maak geen ruzie en leg eventuele meningsverschillen die gedurende de dag zijn ontstaan bij. Zeker wanneer er angst of schuldgevoelens spelen bij je kind.
- Maak van de slaapkamer een ‘rustkamer’. Dus zeker geen ‘strafplaats’. Een kind moet zich er kunnen terugtrekken en zich veilig voelen. Voorkom echter dat je kind zich gaat isoleren door er uitsluitend computerspelletjes te spelen of tv te kijken. Hoe minder ‘electrosmog’ er aanwezig is, des te meer rust de kamer zal uitstralen.
- Ook voeding kan de hormonale slaaphuishouding van je kind ontregelen. Geef dus zeker voor het slapengaan geen stimulerende middelen zoals cola of energiedrank. Dit is misschien vanzelfsprekend, maar er zijn ook voldoende andere chemische geur- , kleur- en smaakstoffen die veel onrust bij je kind kunnen veroorzaken. Schakel dus zoveel mogelijk over op natuurlijke voeding en dranken.
Tenslotte zul je er als ouder of opvoeder rekening mee moeten houden dat je kind ook in het weekend voldoende rust krijgt. Wanneer er een slaaptekort ontstaat, zal dat vroeg of laat naar buiten komen in de vorm van psychische of lichamelijke klachten.
In de opleiding Kindercoach komen al deze bovenstaande onderwerpen aan bod. Download hieronder een gratis proefles en ontdek of de opleiding goed bij je past.