Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Wil je gezonder leven, je fitter en vitaler voelen? Ofwel aan de slag met je leefstijl? Dan biedt een leefstijlspecialist uitkomst. Dit is een professional die je adviseert en/of begeleidt als je je leefstijl wilt veranderen. Onder andere door het geven van persoonlijke leefstijladviezen en/of het opzetten en uitvoeren van gezondheidsbevorderende programma’s op maat. Immers, iedereen heeft andere doelen en drijfveren. Samen met de leefstijldeskundige bepaal je wat je doelen zijn en hoe je die behaalt.
Een leefstijlspecialist houdt zich bezig met alle leefstijlfactoren die bijdragen aan een gezonde(re) leefstijl. In de praktijk betekent dat vaak het aanpakken van de zogenaamde O-BRAVO-factoren. Dit betekent overgewicht (O) bestrijden met meer bewegen (B), stoppen met roken (R), matig of geen alcohol (A) drinken, gezonde voeding (V) kiezen en regelmatig ontspannen (O).
Centraal in de aanpak van leefstijlspecialisten staat gedragsverandering. Immers, wil je blijvend slechte eet- en leefgewoontes veranderen? Dan gaat het niet alleen om gezonder eten. Het is dan eveneens goed meer en regelmatig te bewegen, zorgen dat je voldoende slaapt en op een juiste manier omgaat met spanningen.
Leefstijlcoaching kan preventief worden toegepast om een chronische aandoening of obesitas in de toekomst te voorkomen. Maar, ook als je al gezondheidsklachten hebt en misschien zelfs medicijnen slikt, biedt een leefstijladviseur uitkomst. Bijvoorbeeld als je te zwaar bent, een hoge bloeddruk hebt, slecht slaapt en/of te weinig beweegt.
Een ongezonde leefstijl beïnvloedt je algehele gezondheid. Je voelt je minder fit en vitaal, hebt weinig energie, zit niet lekker in je vel, bent mogelijk vaker ziek en verzuimt van je werk. Maar, dat niet alleen. Bekend is ook dat leefstijlfactoren als roken, junkfood, overmatig drinken, nauwelijks bewegen en stress bijdragen aan het ontstaan van welvaartsziekten. Voorbeelden hiervan zijn onder andere diabetes type 2, (ernstig) overgewicht plus hart- en vaatziekten. Vaak is er zelfs een relatie tussen deze aandoeningen.
Bijvoorbeeld: Ben je te zwaar? Dan loop je ook een hogere kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes 2. Het goede nieuws is dat een gezonde leefstijl niet alleen bijdraagt aan het voorkomen van bepaalde ziektes, het helpt ook om de gevolgen van aandoeningen te beperken. Met andere woorden: je kunt dus zelf invloed uitoefenen op je gezondheid. Wil je dat graag, maar lukt het niet? Of val je telkens terug in oude patronen? Een leefstijlspecialist kan je dan begeleiden, ondersteunen en motiveren om je doelen te bereiken.
Een gezonde(re) leefstijl is meer dan de juiste voeding eten en voldoende beweging nemen. Hoe het met je fysieke en mentale gezondheid is gesteld, is vaak een optelsom van allerlei factoren. Zo kunnen hart- en vaataandoeningen ontstaan door overgewicht. Het overgewicht is weer een gevolg van bijvoorbeeld slechte eetgewoontes, roken en te weinig bewegen. Wil je dat veranderen? Dan volstaat het niet om alleen een dieet te volgen of te gaan hardlopen. Het vraagt om geïntegreerde aanpak. En dat is juist waar een leefstijldeskundige je in kan bijstaan.
Sonnevelt biedt diverse opleidingen aan op het gebied van vitaliteit, waaronder die tot Leefstijlcoach en Vitaliteitscoach.
De leefstijlspecialist staat volop in de belangstelling. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan ruim 75% van alle welvaartsziektes worden voorkomen met een gezonde(re) leefstijl. Dat is goed nieuws. Echter, een blijvende leefstijlverandering realiseren is best lastig. Leefstijlcoaching door een leefstijldeskundige biedt dan uitkomst.