En al die bouwsteentjes dragen samen bij aan een gezonde leefstijl en een vitaal leven. Zijn al deze 6 elementen van de piramide met elkaar in balans? Dan spreek je van een optimale kwaliteit van leven. Je voelt je gezond, energiek en vitaal.
Om die balans in je leven te vinden, kun je de hulp van een leefstijl- of vitaliteitscoach inschakelen. Over wat de verschillende zijn tussen beide coaches en dus ook wanneer je hun hulp inschakelt, lees je hieronder.
Leefstijlcoach en vitaliteitscoach worden nogal eens in een adem genoemd. Naast een grote overlap, zit er wel degelijk een wezenlijk verschil tussen het werkterrein van de beide coaches. Hieronder een nadere uitleg van wat het verschil is tussen een leefstijlcoach en een vitaliteitscoach aan de hand van de vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt.
Leefstijlcoaching staat volop in de belangstelling, sinds dit vanaf 1 januari 2019 verzekerd wordt binnen het basispakket. Daarmee stijgt ook de vraag naar leefstijlcoaches en dus de vraag naar opleidingen op dit gebied. Voor Sonnevelt is dit een bekend terrein. Als expert op het gebied van gezond leven leiden wij al sinds jaar en dag vitaliteitscoaches op. Maar wat is nu precies het verschil tussen vitaliteitscoaching en leefstijlcoaching?
Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Een leefstijlcoach neem je in de arm wanneer je blijvend een gezonde leefstijl wilt ontwikkelen. Dat kan immers best lastig zijn. Want, ondanks al je inspanningen kunnen oude gewoontes er na verloop van tijd weer insluipen. Jammer natuurlijk en bovendien uitermate frustrerend. Hoe je een gezonde leefstijl realiseert die werkt én blijvend is, daarbij ondersteunt een leefstijlcoach je.
Om die gezonde leefstijl te ontwikkelen, focust een leefstijlcoach zich op de top 3 van de vitaliteitspiramide: gezond eten, voldoende bewegen en bijtijds je ontspanning en rust pakken. En afhankelijk van welke obstakels je ervaart, werkt een leefstijlcoach samen met je aan onder andere je motivatie, je valkuilen, vergroten van je wilskracht, oude gewoontes veranderen, terugval voorkomen enzovoort. Op die manier coacht een leefstijlcoach je stap voor stap bij het realiseren van een leefstijl waar je je goed bij voelt. Die bij je past en voor je werkt. Een vitaliteitscoach gaat nog een stapje verder.
Wil je niet alleen je leefstijl een gezonde boost geven? Maar ook je mentale, emotionele en maatschappelijke welzijn bevorderen? Dan is een vitaliteitscoach de persoon die je verder kan helpen.
Een vitaliteitscoach werkt op basis van een zogenaamd vitaliteitsplan en heeft een integrale aanpak. Daarbij wordt dus niet alleen naar de fysieke aspecten in je leven gekeken als voeding, bewegen en bijtijds herstellen. Een vitaliteitscoach besteedt eveneens aandacht aan de onderste 3 bouwstenen van de vitaliteitspiramide, namelijk: positieve gedachten, ondersteunende relaties en zinvol leven. Met name mentale factoren als emotioneel welzijn, tevredenheid en een doel hebben in je leven bepalen of je lekker in je vel zit, vitaal bent en voluit leeft. Kortom, een vitaliteitscoach begeleidt, motiveert en enthousiasmeert je om je zowel lichamelijk vitaal te voelen als geestelijk gezond en fit. Ofwel: zorgt dat je fysiek, geestelijk en maatschappelijk welbevinden ervaart en beter in staat bent die balans te managen.
Kortom, een leefstijlcoach houdt zich bezig met de bovenste 3 bouwstenen van de vitaliteitspiramide: voeding, bewegen en herstelmomenten. Een vitaliteitscoach werkt op basis van een integrale aanpak waarbij naast de top 3 van de vitaliteitspiramide ook aandacht is voor positief denken, ondersteunende relaties en zinvol leven.