Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.
Millie van der Heijden is docent van onze door het BLCN-geaccrediteerde opleiding Leefstijlcoach. Zij is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze opleiding en geeft ook les. In onderstaand interview vertelt ze meer over het vak leefstijlcoaching.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Een leefstijlcoach begeleidt mensen naar een gezonder, vitaler en gelukkiger leven. Met name dat mensen de dingen kunnen doen waar ze blij van worden. Het gaat dus heel erg over de kwaliteit van leven. Met alle mogelijkheden en beperkingen die daarbij horen. De leefstijlcoach zit veel meer in het preventieve stuk als je kijkt naar gezondheid. Veel klachten en ziekten kunnen voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Daar speelt de leefstijlcoach een belangrijke rol in. Maar ook voor bijvoorbeeld mensen met obesitas kan je als leefstijlcoach veel betekenen. Het gaat er vooral om dat mensen inzicht krijgen in hun huidige (leefstijl)gedrag en de handvatten krijgen om dit gedrag te veranderen.
Om samen met iemand op zoek te gaan wat voor diegene wel en niet werkt om zijn of haar leven wat mooier te maken. Vaak schuilt er een hele wereld achter een hulpvraag. Gedrag veranderen is nu eenmaal niet makkelijk. Om samen dan op ontdekkingstocht te gaan en stappen te zetten in de goede richting is fantastisch. Je kan echt iets betekenen voor iemands vitaliteit en gezondheid. En daarmee ook hun levensgeluk.
Een man die rookte, weinig bewoog en flink overgewicht had kwam in eerste instantie met de vraag om hem te begeleiden om af te vallen. Maar doordat je als leefstijlcoach holistisch kijkt, is het meer dan alleen maar calorieën tellen. Natuurlijk kan je menu’s maken om af te vallen maar dat gaat zijn leefstijl op de lange termijn niet veranderen. We zijn vooral samen aan de slag gegaan om te onderzoeken waar die slechte eetgewoonten vandaan kwamen. Drukke baan en een druk gezin met jonge kinderen zorgden ervoor dat zijn eigen gezondheid en vitaliteit geen prioriteit had. Natuurlijk ging dit traject ook over goede voedings- en beweegadviezen geven, maar vooral ook over hoe voldoende tijd, aandacht en liefde aan zichzelf te geven. We zijn begonnen met het voedingsstuk omdat dit voor afvallen de grootste impact heeft, ondersteund met meer beweging. Deze man is toen veel gezonder gaan leven en daar paste het roken op een gegeven moment ook niet meer bij.
Voor iedereen die het leuk vindt om mensen te begeleiden op het gebied van leefstijl. Of je nu uit de gezondheidszorg of het bedrijfsleven komt, dat maakt niet uit. Als je passie hebt voor alles wat met leefstijl te maken heeft en het menselijk gedrag interessant vindt, dan is deze opleiding op jouw lijf geschreven.
Na 20 jaar met veel plezier als marketing- en communicatieadviseur gewerkt te hebben, vond ik het tijd om mijn hart te volgen en mensen echt te helpen. Dat heeft aan de ene kant te maken met mijn persoonlijke interesse in alles rondom leefstijl. Maar vooral ook met het feit dat je daadwerkelijk iets kan betekenen in iemands persoonlijke leven. En het klinkt als een hele switch maar het gaat allemaal over menselijk gedrag. Of ik nu een organisatie begeleidde naar een nieuwe positionering of mensen gezonder laat leven, het heeft allemaal met weerstand, overtuigingen, normen en gedrag te maken. En uiteindelijk met je identiteit; wie wil je zijn? En waarom?
Leefstijlcoaching staat nog echt in de kinderschoenen. Dit is ook geen hype die over gaat. Het vak zal zich steeds meer professionaliseren en zal zowel in het bedrijfsleven als in de zorg een vaste plek gaan innemen. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is daar bijvoorbeeld een goede eerste stap in.