Heeft een gezonde leefstijl je interesse en wil je meer weten over welke rol voeding daarin speelt? In dit artikel meer over het werk van een voedingsconsulent/-deskundige, waarom er veel belangstelling voor is en ook hoe je er je beroep van maakt.
Voedingsconsulent worden, wil zeggen dat je wordt opgeleid tot een deskundige op het gebied van gezonde voeding en een gezond leefpatroon. Van welke voedingsstoffen onontbeerlijk zijn, wat een gezond eet- en beweegpatroon voor je leeftijd en -stijl is tot hoe je je weerstand op peil houdt.
In de dagelijkse praktijk betekent dit onder andere dat je mensen op professionele wijze adviseert, motiveert en coacht bij het realiseren van een gezond gewicht. Je doet dit door een verantwoord en uitgebalanceerd eet- en/of beweegplan (patroon) op maat samen te stellen die bijdraagt aan een goede gezondheid.
Overigens is het goed om te weten dat je als voedingsconsulent géén mensen mag helpen die gewichtsproblemen hebben door medische aandoeningen of een psychische oorzaak. Die verwijs je door een medische professional.
Al een aantal jaren zit het werk van een voedingsconsulent/-deskundige in de lift. Dat is niet verwonderlijk. We zijn ons steeds meer bewust van hoe belangrijk gezond eten en een juist gewicht voor de gezondheid is.
Het is bekend dat ongezond eten een negatief effect heeft op je energiepeil, je weerstand vermindert, bijdraagt aan overgewicht en vervolgens allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Denk aan het ontwikkelen van diabetes, een hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen. Daarnaast speelt mee dat er sterke behoefte is aan heldere en duidelijke informatie over wat nu wél en géén gezonde en verantwoorde voeding is. Want, mede door internet en social media ziet menigeen door de bomen het bos niet meer in voedingsland.
Word je voedingsconsulent/-deskundige? Dan ben je in staat om als professional mensen te adviseren en begeleiden hun doelen te bereiken. Van ondersteunen bij afvallen/aankomen, gezonder eten en leren omgaan met emotie-eten tot informatie geven bij diverse voedingsvraagstukken. Denk aan wat voedingsetiketten vertellen en wel of geen koolhydraten eten tot de zin en onzin van superfoods.
In principe kan iedereen voedingsconsulent worden, omdat het geen beschermd beroep is. Maar, wil je je onderscheiden als deskundige? Mensen op een verantwoorde manier adviseren en begeleiden volgens de geldende gezondheidsrichtlijnen voor voeding? Met onder meer een gedegen kennis van de voedingsleer, de spijsvertering, stofwisseling en voedingsbehoeften? Kennis hebben van coachtechnieken en weten hoe je gedragsverandering in gang zet zodat gestelde doelen worden gehaald? En wil je je baseren op de meest recente wetenschappelijke inzichten? Volg dan een officiële en erkende opleiding tot voedingsconsulent/-deskundige.
In de cursus Voeding en vitaliteit leer je de basis van voeding en wat je nodig hebt als mens. Wat zit er in voeding wat we echt nodig hebben en wat maken we zelf aan? Je leert alles over o.a. macro- en micronutriënten, koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen, waar ze in zitten en wat je ervan nodig hebt.
In de opleiding natuurvoedingsadviseur leer je de essentie van gezonde, volwaardige voeding. Uitgangspunt is dat de natuur al volmaakt is en het beste past bij de moderne mens. Je leert om onderscheid te maken tussen voeding die energie geeft en voeding die energie kost. Je verwerft gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam. Je ontdekt hoe de manier van eten, de bereiding en de samenstelling van onze voeding bepalend zijn voor het behoud van onze gezondheid (voedingsleer).
Wil je graag aan de slag met voeding en gezondheid? Of spreekt juist anderen adviseren en begeleiden over een gezond eet- en beweegpatroon je aan? Bekijk dan ons opleidingen aanbod.
Ontdek de basis van voeding en leer over de westerse kijk op voeding.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.