Wil je bewuster en gezonder eten, maar weet je niet hoe? Heb je overgewicht en lukt afvallen je niet? Vraag je je af wat een gezond en verantwoord eetpatroon is voor je leeftijd? Dan kun je een voedingsconsulent (ook wel gewichtsconsulent genoemd) of diëtist consulteren. Over wat het verschil tussen beiden is en antwoord op: wat is een voedingsconsulent nu precies.
Een voedingsconsulent kun je zien als een adviseur op het gebied van voeding. Een deskundige die alle ins en outs kent van gezond en verantwoord eten. Van welke voedingsstoffen je optimaal voeden, wat een juist eetpatroon is, hoe je je weerstand op peil houdt en dus gezondheidsklachten tegengaat. Kortom, een professional die beschikt over inzichten, kennis en tools om je te helpen de juiste voeding te kiezen, zodat je je gezond, fit en vitaal voelt. Dus zowel bij gewichtsverlies en -beheersing als voor andere voedingsvraagstukken kun je een voedingsconsulent om hulp vragen.
Het werkterrein van zowel een voedingsconsulent als diëtist is zeer breed. Eigenlijk kun je bij beiden terecht met je vragen over voeding en gezondheid. Toch is er onderscheid tussen wat ze doen.
Het belangrijkste verschil tussen een voedings- dan wel gewichtsconsulent en diëtist is dat de laatste een beschermd beroep is. Dat werk mag je alleen uitoefenen als je een 4-jarige hbo-opleiding voeding en diëtetiek hebt voltooid. Zodoende mag een diëtist ook mensen begeleiden en adviseren die een ziekte of medische diagnose hebben.
Om voedingsconsulent te worden zijn er verschillende opleidingen en cursussen. Meestal is er geen specifieke vooropleiding nodig en duurt de opleiding maximaal één jaar. Om je als consulent in de markt te onderscheiden biedt een geaccrediteerde opleiding zeker meerwaarde. Je voldoet dan aan bepaalde kwaliteitseisen, kunt je aansluiten bij een beroepsvereniging en je volgt bij- en nascholingen. Bijkomend voordeel is dat sommige verzekeraars consulten van erkende voedingsconsulenten (deels) vergoeden vanuit een aanvullende verzekering. Diëtisten worden overigens voor 3 uur vergoed vanuit de basiszorgverzekering.
Wanneer je gezonder wilt eten en leven, kan een voedingsconsulent je adviseren, begeleiden alsook motiveren. Een traject bestaat meestal uit het in kaart brengen van je hulpvraag, het inventariseren en analyseren van je eet- en/of leefstijl, het opstellen van voedingsadviezen op maat en het formuleren van doelen. En uiteraard ondersteunt en motiveert een voedingsconsulent je om gewenste doelen te behalen en ook hoe je het volhoudt.
Dus wil je bijvoorbeeld wat overtollige kilo’s kwijtraken? Meer weten over wat een gezond en verantwoord voedingspatroon is dat persoonlijk bij jou past? Wil je leren dealen met emotie-eten? Of kamp je mogelijk met voedingsgerelateerde kwaaltjes als vermoeidheid en hoofdpijn? Hulp van een voedingsconsulent biedt dan zeker uitkomst.
Verder kun je ook voor informatie en voorlichting over voeding bij een consulent terecht. Denk aan etiketten leren lezen, wat E-nummers betekenen, het ontrafelen van voedingshypes en dergelijke.
Tot slot kunnen voedingsconsulenten ook workshops en lezingen voor scholen, sportverenigingen, bedrijven en instellingen organiseren over onder andere wat gezonde voeding is, gezonde maaltijden bereiden en gewichtsbeheersing.
Ben jij gemotiveerd om mensen te helpen bij het veranderen van hun eet- en leefgedrag? Dan past de opleiding Gewichtsconsulent helemaal bij jou. Tijdens deze door de BGN geaccrediteerde opleiding leer je de meest recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding en effectief bewegen te combineren met praktische vaardigheden om het eet- en beweeggedrag van cliënten te beïnvloeden.
Wil je je verdiepen in gezonde voeding, beweging en/of gewichtsbeheersing? Sonnevelt biedt diverse opleidingen aan op het gebied van vitaliteit. Bekijk ons opleidingsaanbod.