Mentaal vitaal zijn is minstens zo belangrijk als fysiek vitaal zijn. Mentale vitaliteit wordt echter vaak onderschat. Veel mensen die moe en futloos zijn nemen zich voor hun fysieke conditie te verbeteren: gezonder eten, stoppen met roken en meer bewegen. Dat kan zeker helpen, want een gezond lichaam leidt ook tot een gezondere geest. Maar andersom is het ook waar: wie mentaal vitaal is zal zich ook lichamelijk beter voelen. Mentaal vitaal zijn komt niet in de plaats van fysieke vitaliteit; die twee bestaan naast elkaar en hebben grote invloed op elkaar. Maar wat is mentale vitaliteit precies? Hoe word je mentaal vitaal?
Mentaal vitaal zijn is fit zijn in je geest. Als je mentaal vitaal bent, heb je een positieve kijk op het leven, geniet je van kleine dingen om je heen, heb je weinig last van stress en heb je doelen in je leven. Iemand die mentaal vitaal is, is energieker, flexibeler, creatiever, stressbestendiger en gezonder. Het heeft alles te maken met relativeren, prioriteiten stellen in het leven, leren wat echt belangrijk is en je daarop focussen. Dat gaat niet vanzelf. Net zoals je niet in één dag je conditie zo ver kan opvijzelen dat je een marathon kunt lopen, kun je ook niet in één dag mentaal vitaal worden. Dat is een langdurig proces, waar doorzettingsvermogen en discipline voor nodig is. Maar als je jezelf daarin traint, zal je merken dat je lekkerder in je vel gaat zitten, dat je met tegenslagen gemakkelijker om kunt gaan en niet snel in de put raakt. Je hebt meer zin om dingen te ondernemen en staat iedere ochtend fit op. Je hebt weer zin in je dag, zin in je leven en kunt echt genieten van kleine dingetjes om je heen. Mentaal vitaal zijn maakt je leven daardoor leuker, intenser en gemakkelijker.
Mentaal vitaal zijn klinkt leuk, maar hoe bereik je dat? Je kunt daarvoor uitgebreide trainingen doen, maar ook simpele oefeningen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld leren positiever naar jezelf te kijken, door iedere dag een lijstje te maken van dingen die je die dag bereikt hebt, waar je trots op bent. Dat kunnen ook kleine dingetjes zijn. Misschien is het feit dat je je ertoe zet zo’n lijstje te maken al wel een overwinning op zichzelf. Misschien is het feit dat je vandaag zonder mopperen naar je werk bent gegaan wel iets bijzonders. Zo maak je jezelf bewust van dingen die je doet waar je trots op mag zijn. Vervolgens geef je jezelf twee complimenten. Voor iets positiefs wat je gedaan hebt bijvoorbeeld of voor een positieve gedachte. Schrijf die complimenten op, zodat je ze later nog eens kunt terugkijken. Wanneer je dan negatief over jezelf denkt, kan het lijstje helpen.
Een andere oefening die kan helpen om mentaal vitaal te worden, is alles opschrijven waar je dankbaar voor bent, alle fijne en leuke dingen van vandaag. Mooi weer bijvoorbeeld, lekker eten, een gezellig gesprekje met een voorbijganger of een telefoontje van een vriendin, maar ook de fluitende vogels buiten, de bloeiende bloemen of de mooie herfstkleuren. Als je daar lijstjes van maakt, word je jezelf bewuster van die mooie dingen in je leven. Je zult merken dat je dan gedurende de dag ook bewuster van dat soort dingen geniet. Het zijn allemaal kleine, blijde momentjes die de dag een gekleurd randje kunnen geven.
Mentale vitaliteit heeft ook alles te maken met stress: teveel stress is niet goed voor je mentale vitaliteit. Het kan erg helpen als je iedere dag momentjes inbouwt waarop je helemaal niets hoeft. Pak tijdens je pauze eens niet de krant, maar maak in je eentje een wandelingetje buiten. Neem bij tijdens de koffie de tijd om een minuut lang alleen maar bewust adem te halen en verder niets te doen, nergens aan te denken. Luister voor het slapen gaan naar rustgevende muziek, zonder verder iets te doen. Die korte momentjes van niets doen geven veel ontspanning en maken dat je de drukte van de dag veel beter aankan. Ze maken je hoofd fit.
Behalve dergelijke kleine dingen kun je ook op andere manieren mentaal vitaal worden. Je kunt bijvoorbeeld een training mindfulness doen of hulp vragen van een mental coach. In sommige gevallen werkt dat beter en efficiënter, maar vaak ook kun je door dagelijks simpele oefeningen te doen je mentale vitaliteit sterk verbeteren en daardoor blijer in het leven staan en meer genieten van alle kleine dingen om je heen.
Ben jij niet alleen geïnteresseerd in fysieke vitaliteit maar zoek jij een balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn? Dan is de opleiding Vitaliteitscoach iets voor jou.