Positieve psychologie daar hebt je vast wel eens van gehoord. De stroming binnen de psychologie die zich focust op je sterktes en niet je tekortkomingen. Immers, zoom je in op de fijne ervaringen in je leven? Weet je wat je sterke punten zijn? Je mooie talenten? Goede eigenschappen en dergelijke? En gebruik je die in je dagelijkse leven? Dan heeft dat een vliegwieleffect. Je gaat je blijer, meer tevreden en gelukkiger voelen.
En weet je wat het fijne is? Je kunt er zelf invloed op uitoefenen door oefeningen uit de positieve psychologie te doen. Want, die helpen je meer positiviteit in je leven te ervaren, zodat je beter in je vel gaat zitten en je happier voelt.
De volgende oefeningen uit de positieve psychologie helpen je stapje voor stapje positiever te denken, te voelen en te leven. Meer te bereiken, betekenisvolle relaties aan te gaan, je welzijn te bevorderen en zo ook je kwaliteit van leven te boosten.
Dit is een zogenaamde act of kindness oefening en houdt in dat je iets aardigs doet voor een ander. Wanneer je iets doet voor een ander maak je niet alleen die ander blij, maar ook jij voelt je lange tijd een stuk beter. De opdracht luidt als volgt: doe eens 5 aardige dingen voor een ander. Wat je doet kan van alles zijn. Bloed doneren, je eenzame buurman of –vrouw uitnodigen voor het avondeten, een taart bakken en uitdelen aan collega’s, ja-zeggen tegen een rotklusje, spontaan lachen naar een voorbijganger, iemand laten voorgaan bij de kassa, kinderen helpen met hun huiswerk, ze verrassen met een spelletjesmiddag, uitstapje enzovoort. Kortom, deel vijf aardigheidjes uit.
Sta je dagelijks even stil bij waar je dankbaar voor bent? Dan word je een meer tevreden en gelukkiger mens. Dus? Aan de slag. Neem aan het einde van je dag even de tijd om 3 dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen kleine of grote dingen zijn. Schrijf dat op in bijvoorbeeld een dankdagboek of gebruik een app. Noteer eveneens waarom het je een fijn of goed gevoel gaf. Doe je deze positieve psychologie oefening een aantal weken? Dan zul je merken dat je meer aandacht krijgt voor wat allemaal goed gaat in je leven. Bovendien stemt het je vervolgens positiever en je ervaart meer welbevinden.
Een variant op deze oefening is bijvoorbeeld een zogenaamde dankbaarheidsbrief schrijven aan iemand die een positieve rol in je leven heeft gespeeld. Schrijf op wat diegene voor je heeft gedaan en wat dat voor je heeft betekend. Ben je tevreden over je brief? Spreek dan met degene af en lees de brief voor.
Het leven is niet enkel rozengeur en maneschijn. Ook de positieve psychologie erkent dat. Rijst de vraag: hoe ga je dan om met tegenslag? Pas dan de volgende oefening uit de positieve psychologie toe. Schrijf een brief aan jezelf op een goede dag voor een dag dat alles tegenzit en je behoefte hebt aan troost. In de brief verwerk je dingen die je troosten, opbeuren, positief stemmen enzovoort. Van luisteren naar muziek en wie je kunt appen of bellen voor steun tot een lijstje met je sterke en mooie eigenschappen tot activiteiten die je energie geven. Zit je er een keer helemaal doorheen? Pak dan de brief en gebruik de benoemde hulpbronnen.
Een aanvulling hierop is de zogenaamde treasure chest of survival kit voor sores. Dit is een doos waarin je allerlei mooie, fijne en positieve dingen stopt. Denk aan happy quotes, foto’s, concertkaartjes, krantenknipsels, medailles en uiteraard je brief voor rainy days. Voel je je ellendig? Laat je dat niet uit het veld slaan. Pak je survival kit voor sores en laat je inspireren door betere tijden.
Uiteraard zijn er nog tig andere positieve psychologie oefeningen die bijdragen aan je welzijn en levensgeluk. Denk aan uit je comfortzone stappen en nieuwe dingen doen. Positief roddelen over een ander waar diegene zelf bij aanwezig is. Dingen opschrijven waar je supergoed in bent of noteer op welke manier je bijdraagt aan een mooiere wereld. Bijvoorbeeld door vegetariër te zijn, hondenpoep op te ruimen et cetera.
In de cursus Coachen op positief denken leer je op welke manier positief denken helpt bij het vergroten van je vitaliteit en hoe je dit kunt inzetten in je coachpraktijk.
Positieve psychologie oefeningen richten zich onder andere op wat goed gaat in je leven, waar je dankbaar voor bent. Eigenlijk zijn de oefeningen een soort complimentjes aan jezelf. Positieve feedback die goed voelt en je motiveert om verder te gaan, je laat groeien als mens en bijdraagt aan je geluk. In dit artikel lees je meer over de invloed van positieve psychologie en enkele oefeningen om jezelf vleugels te geven.
Leer gerichte coachtechnieken waarmee je jouw cliënten helpt te werken aan hun vitaliteit door middel van positief denken.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.