Leer hoe je jongeren begeleidt, zodat ze op basis van intrinsieke motivatie gezonde keuzes maken tijdens hun volwassen worden.
Als pedagogisch medewerker ben je eigenlijk een soort professionele opvoeder. Je draagt in je werk bij aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen of jongeren. Eveneens onderhoud je nauw contact met ouders, verzorgers, leraren en dergelijke. Je werkterrein is zeer divers. Zo kun je in een kinderdagverblijf, -opvang of buitenschoolse opvang gaan werken, maar ook in ziekenhuizen, (speciaal) onderwijs of gezinsvervangende huizen, crisisopvang et cetera. In dit artikel meer over de vaardigheden die je nodig hebt om als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan. Lijkt het je leuk om kinderen en ouders/opvoeders te begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken? Dan is de opleiding Kindercoach iets voor jou!
Leer hoe je als coach kinderen en ouders/opvoeders kunt begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken.
Wil je van pedagogiek je werkt maken? Dan verzorg, help, begeleid en ondersteun je kinderen, jongeren en hun opvoeders in normale opvoedsituaties, maar ook als er (gedrags)problemen spelen. Afhankelijk van welk werkterrein je kiest, onderstaand een overzicht met vaardigheden die relevant zijn voor pedagogisch werk.
Of je nu in de kinderopvang, onderwijs, ziekenhuis of jeugdzorg wilt werken. Het is belangrijk dat je graag met kinderen en/of jongeren omgaat. Maar, ook betrokken bent bij hun dagelijkse doen en laten plus je moet weten wat hun bezighoudt. Eveneens moet je in staat zijn een fijne sfeer te creëren waarin de kinderen of jongeren zich op hun gemak en veilig voelen. Lukt je dat? Dan kun je bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van de jeugdigen.
Schiet je niet in de stress als kinderen superdruk zijn? Opstandig? Lawaaierig? Of veel aandacht en verzorging nodig hebben? Houd je je hoofd koel als jongeren agressief gedrag vertonen? Telkens regels met voeten treden? Kortom: blijf je rustig in drukke en moeilijke situaties? En weet je op een positieve manier kinderen en/of jongeren te begeleiden en te motiveren hun gedrag te veranderen? Dat komt goed van pas als je als pedagogisch medewerker wilt werken.
Ook is het relevant dat je je kunt inleven in het gedrag van je doelgroep. Dat betekent goed kunnen luisteren naar kinderen en jongeren plus ook oog hebben voor gevoelens en gedrag. Dus signaleren waarom ze boos, opstandig of juist blij zijn. Daarnaast is het zaak dat je aanvoelt wat ze fijn vinden om te doen. Oftewel: je weet in te spelen op de wensen en behoeften passend bij de leeftijd en ontwikkeling. Daarnaast beschik je over de vaardigheid om kinderen te motiveren, stimuleren en instrueren.
Wil je als pedagogisch medewerker aan de slag? Dan is het fijn als je creatief bent. Ofwel houdt van bijvoorbeeld knutselen, schilderen en spelletjes spelen, maar ook diverse andere activiteiten graag doet. Denk aan zwemmen, dansen, toneelspelen of de natuur in trekken. En het spreekt voor zich dat je de activiteiten afstemt op de leeftijd en vaardigheden van de jeugdigen. Kinderen van 6 jaar hebben andere interesses dan bijvoorbeeld kids van 12 jaar.
Samen met collega’s zorg je dat de opvang en/of zorg van de kinderen en jongeren goed verloopt. Wil je dat adequaat doen? Dan moet je goed kunnen plannen en organiseren. Zo zorg je voor structuur en houd je overzicht. Uiteraard beschik je daarnaast ook over een dosis flexibiliteit wanneer het nodig is.
Werken als pedagogisch medewerker betekent verder dat je over een sterk verantwoordelijkheidsgevoel beschikt. Ouders vertrouwen je (tijdelijk) de opvoeding, ontwikkeling en zorg van hun dierbare bezit toe.
Ook goede contactuele eigenschappen zijn relevant evenals in staat zijn samen te werken met onder andere collega’s. Want, de kinderen en/of jeugdigen opvangen, ondersteunen en begeleiden doe je niet alleen. Je werkt in teams met anderen om bijvoorbeeld pedagogisch beleid in te vullen en af te stemmen, taken te verdelen en je geeft elkaar feedback.
Het is vervolgens ook van belang dat je je mondeling en schriftelijk goed kunt uitdrukken. Immers, je praat niet alleen met de kinderen en/of jongeren, maar ook met de ouders, opvoeders, leraren en andere hulpverleners. Je bespreekt problemen die je tegenkomt en overlegt over welke ondersteuningsmogelijkheden bij het opvoeden van de kinderen of jongeren er zijn. Verder houd je schriftelijk bij hoe de ontwikkeling van de jongeren of kinderen verloopt.
Lijkt het je leuk om kinderen en ouders/opvoeders te begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken? Bekijk dan de opleiding Kindercoach. Of de opleiding Kindercoach HSP wanneer je meer wilt leren over hooggevoeligheid bij kinderen.
Wil je werken met jongeren? Neem dan een kijkje bij de opleiding Jongerencoach.