Natuurlijk denk je niet aan pedagogiek als het gaat om je kinderen grootbrengen. Toch houd je je er dagelijks mee bezig als je kinderen hebt. Want, krijg je kinderen? Dan begint het grote avontuur: opvoeden. En uiteraard wil je je kids een fatsoenlijke opvoeding geven, waar zij – eenmaal volwassen – je dankbaar voor zijn. Alleen blijft de vraag? Hoe doe je dat nu? Het blijkt vaak een echte uitdaging… Over wat pedagogiek is en de dagelijkse opvoedpraktijk.
Oorspronkelijk stamt het woord pedagogiek af van het Griekse woord paidagoogia, dat letterlijk ‘kinderleiding’ betekent. Grote denkers uit het Oude Griekenland zetten namelijk als eersten hun gedachten en ideeën over opvoeden op papier. Een daarvan was de filosoof Plato (428-348 v.Chr.). In zijn laatste werk ‘De Wetten’ beschrijft hij uitgebreid zijn opvattingen over de ideale opvoeding (paideia).
Tegenwoordig wordt pedagogiek veel meer gezien als een wetenschapsdiscipline die bestudeert hoe volwassenen kinderen opvoeden en wordt ook wel opvoedkunde genoemd. Hierbij wordt gekeken naar onder meer de verschillende ontwikkelingsfasen die kinderen doormaken, maar ook naar de relatie tussen kinderen en omgeving. Daarbij kun je denken aan familie, school, de buurt, vriendjes en vriendinnetjes, sportclubs, hobby’s, media et cetera. Immers, dat alles beïnvloedt ook de ontwikkeling van kinderen.
Voor zover de oorsprong van het woord pedagogiek en wat het theoretisch inhoudt. Hieronder een kijkje in de dagelijkse opvoedpraktijk van ouders.
Kinderen opvoeden lijkt zo vanzelfsprekend, maar klopt dat wel? Immers, je krijgt als aanstaande ouders geen les in pedagogiek ofwel opvoedkunde. En… de kids komen ook niet met een gebruiksaanwijzing ter wereld waarin staat hoe je ze het beste grootbrengt. Ofwel: hoe je ervoor zorgt dat die kleine wezentjes opgroeien tot verantwoorde en zelfstandige volwassenen. Die zelfverzekerd en stevig in hun schoenen staan. Maar, daarnaast ook zorgzaam, blij en positief in het leven staan. Ofwel volwassen mensen worden waar je trots op bent.
Hoe je de opvoeding en ontwikkeling van kinderen aanpakt? Waarschijnlijk denk je terug aan hoe je ouders het deden. Kijk je de kunst af bij andere opvoeders in je omgeving. Praat je erover met vriend(inn)en, lees je speciale tijdschriften voor ouders, zoek je op het web naar opvoedinformatie, lees je boeken over opvoedstijlen en omgaan met pubergedrag enzovoort. Diverse cijfers laten zien dat het uiteindelijk met de meeste kinderen allemaal goed komt. Ondanks alle strijdjes, ruzies, rebelse streken, brutaalheden, irritaties, frustraties enzovoort.
Eigenlijk is kinderen grootbrengen een continu leerproces. Daarin groei je mee met je kinderen en je aanpak stem je af op situaties, leeftijd en persoonlijkheid van je kinderen. Opvoeden heeft alles te maken met liefde geven, praten met elkaar, dingen uitleggen, samen optrekken en ontdekken, ruwe kantjes bijschaven, hoe je omgaat met anderen, bijbrengen wat wel kan en wat not done is enzovoort. En ja… dat proces gaat met vallen en opstaan.
Toegegeven er kunnen momenten zijn waarop je als ouders toch wat extra steun nodig hebt bij het opvoeden van je kinderen. Omdat je tegen bepaald gedrag of opvoedvraagstukken aanloopt waar je niet uitkomt. Van heftige driftbuien en slaan tot niet willen eten of slapen. Ook andere zaken als omgaan met het overlijden van een partner en je kind alleen opvoeden, echtscheiding of een samengesteld gezin. Allemaal zaken die een weerslag op het gezin en de kinderen kunnen hebben en die gedrag en ontwikkeling beïnvloeden. Kom je er niet uit? Schroom niet om hulp in te schakelen. Er zijn diverse hulpverleners die pedagogiek hebben gestudeerd en die deskundig zijn bij allerlei opvoedvragen en gedragsproblemen. Van een pedagogisch medewerker of kindercoach tot orthopedagoog.
Lijkt het je leuk om als coach kinderen en ouders/opvoeders te begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken? Dan is Kindercoach dé opleiding voor jou.
Wil je meer lezen over pedagogiek en pedagogisch werk? Bekijk dan de pagina met tips en meer informatieve artikelen.