Leer gerichte coachtechnieken waarmee je jouw cliënten helpt te werken aan hun vitaliteit door middel van positief denken.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Oplossingsgericht coachen gebruikt de kracht van positief denken. Je hebt een positieve mindset en denkt in mogelijkheden. Dat voelt goed, want het biedt perspectief, geeft energie en zorgt voor vitaliteit. Wat is oplossingsgerichte coaching nou precies en hoe pak je het aan?
Bij oplossingsgerichte coaching houd je je niet bezig met het analyseren van je probleem of de oorzaak ervan. Je focus leg je op het vinden van de oplossing ofwel je doel óf gewenste situatie. Dus veel belangrijker is: Wat wil je bereiken? Wat wil je anders? Waar word je gelukkig van? Het leidt ertoe dat je gaat denken in mogelijkheden en niet meer in problemen, want dat werkt nogal eens verlammend en demotiverend. Getuige ook een treffende uitspraak van een van de grondleggers van de oplossingsgerichte methode Steve de Shazer: ‘Problem-talk creates problems. Solution-talk creates solutions.’
De denkwijze van oplossingsgericht coachen is vergelijkbaar met wat de positieve psychologie doet. Je gaat namelijk vanuit je krachten en niet je tekortkomingen naar je doel toe. Dat betekent dat je je reeds aanwezige kennis, vaardigheden, ervaringen en dergelijke aanspreekt om je gewenste einddoel te bereiken. Niet alleen ben je daardoor in staat keuzes te maken die goed bij je passen. Ook werkt het motiverend, geeft energie en zorgt voor voldoening. Zeker ook omdat je met oplossingsgericht coachen effectief en snel stappen richting je doel zet.
Ben je niet gewend om oplossingsgericht en positief te denken? Je te focussen op je mogelijkheden en wat zoal goed gaat in je leven? Bijgaand een aantal praktische tips om je op weg te helpen.
Heb je de neiging om je te richten op wat allemaal niet goed gaat? Stop daarmee. Dat is verspilling van energie en demotiveert. Oplossingsgericht coachen gaat er juist vanuit dat het glas halfvol is en niet halfleeg. Dus verleg je focus en besteed je tijd liever aan de dingen die goed gaan en wat je al hebt bereikt. Daar aandacht aan geven zorgt voor een positieve opwaartse spiraal. Dat voelt goed, stimuleert en voedt je zelfvertrouwen.
Ook visualisatieoefeningen helpen om meer zicht te krijgen op wat je graag wilt en wat dus je gewenste doel is. Visualiseer je je droomdoel. Zie, voel, proef en ervaar wat het is en wat het met je doet.
Blijf niet hangen in het verleden, want daar kun je niets meer aan veranderen. Laat dat los en richt je blik vooruit. De toekomst ligt open en geef dat je aandacht. Kijk naar wat je wilt. Waar liggen je mogelijkheden en kansen. Dat werkt positief en motiveert.
Vertrouw op je eigen kennis en vaardigheden. Dat boost je zelfvertrouwen en stemt je positief. Kom in beweging, daag jezelf uit en toon lef. Het fijne ervan is bovendien dat je makkelijker stappen zet in de richting die je wenst.
Weet je wat je graag wilt doen? Zet dan kleine stapjes in de richting van je ideale situatie. Zo maak je je einddoel behapbaar, maar ook haalbaar. Kleine stappen kunnen namelijk al een groot verschil maken.
Wil je meer weten over oplossingsgericht coachen? Bekijk onze vierdaagse (nascholings)cursus Coachen op positief denken.