Begin met een zogenaamd dankboek. Daarin schrijf je elke avond voor je gaat slapen pakweg 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor was en ook waarom. Bijvoorbeeld een fijn gesprek, lekkere maaltijd, inspirerende meeting…. Houd je dit een tijdje bij? Dan ontwikkel je meer aandacht voor wat allemaal goed gaat als het gebeurt en dat stemt je gaandeweg positiever.
Wanneer je iets voor een ander doet dan stemt dat je positiever en geeft een fijn gevoel. Help je anderen? Dan zal je opvallen dat anderen jou ook graag helpen. Waarom? Omdat zij daar eveneens een prettig gevoel van krijgen. Win-win dus! Sta op voor een ouder iemand in de metro, lach vriendelijk naar een vreemdeling, laat iemand voorgaan bij de kassa, doe een dagje vrijwilligerswerk enzovoort. Oh ja, vergeet niet je positieve gevoelens, gedachten en ervaringen op te schijven. Je beleeft ze dan nogmaals en dat prikkelt je geest opnieuw positief.
Negatief denken is vervelend. Je haalt jezelf onderuit en het werkt ook belemmerend. Het staat simpelweg je geluk in de weg. Immers, denk je bijvoorbeeld ‘mij lukt niets’? Dan sta je stil en komt er niets uit je handen. Je blijft als het ware ronddraaien in hetzelfde kringetje. Wil je positief leren denken? Daag een negatieve gedachte die in je brein opkomt dan eens uit. Praat hardop tegen jezelf. Vraag je af: klopt die gedachte wel? Kom ik verder als ik dit blijf denken? En ook: hoe maak ik de gedachte positief? Ofwel: zeg vaarwel tegen dat negatieve stemmetje en formuleer het positief. Oefen je dit regelmatig? Dan ontdek je dat je gedachten beetje bij beetje positiever worden.
Iedereen kent tegenslag in het leven. Van een weggelopen huisdier, een lekkende kraan, baanverlies tot ziekte. Hoe je er echter mee omgaat, daar heb je wel invloed op. Zit je bij de pakken neer? Ga je lopen kniezen? Dan voel je je naar en ongelukkig. Richt je je aandacht op alle positieve dingen in je leven? Dus wat er allemaal wel goed gaat? Waar je dankbaar voor bent? Dat zorgt voor positieve prikkels en emoties die je blijer stemmen. Maak bijvoorbeeld een zogenaamd dankbaarheidslijstje met positieve, leuke en fijne dingen in je leven. Dat draagt bij aan positiever leren denken. Overigens betekent positiever leren denken niet dat je nare en vervelende dingen wegstopt en vergeet. Maar, je moet je er niet door laten leiden.
Zit je niet lekker in je vel en heb je moeite met positief denken? Kom dan in beweging. Dat helpt om die maalstroom aan negatieve gedachten te stoppen. Bewegen en nadenken gaat namelijk niet samen. Maak een stevige wandeling, ga naar de sportschool, ren langs de vloedlijn of fiets een flink stuk. Bijkomend voordeel is dat in beweging zijn de aanmaak van positieve hormoonstofjes stimuleert waardoor je je fijner voelt en dingen positiever bekijkt.
De uitspraak: wat je aandacht geeft groeit, ken je vast wel. Dat geldt niet alleen voor planten, dieren en mensen, maar ook voor je gedachten. Denk je negatief? Dan is het net als die woekerende hedera plant in je tuin. Focus je je echter op positieve gedachten? Dus train je jezelf positief naar dingen te kijken? Dan gaan de fijne, leuke, aangename en goede dingen in je leven je meer opvallen. En daardoor voel je je stukken fijner.
Wil jij leren op welke manier positief denken helpt bij het vergroten van je vitaliteit en hoe je dit kunt inzetten in je coachpraktijk? Bekijk dan de cursus Coachen op positief denken.
Wil je graag positief denken, zodat je meer tevreden, blijer en gelukkiger in het leven staat? Bijgaand een aantal tips die je helpen positiever in het leven te staan.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.
Leer gerichte coachtechnieken waarmee je jouw cliënten helpt te werken aan hun vitaliteit door middel van positief denken.