Leer gerichte coachtechnieken waarmee je jouw cliënten helpt te werken aan hun vitaliteit door middel van positief denken.
Leren loslaten heeft eigenlijk alles te maken met leren accepteren van iets waar je geen controle over hebt. Ofwel aanvaarden dat een bepaalde - vaak negatieve - situatie, gebeurtenis, gedraging of gevoel is wat het is.
Alleen is het mensen eigen om al die negatieve ballast vaak krampachtig vast te houden en te herkauwen. Keer op keer. Eigenlijk jammer, want het slurpt energie en houdt je vast. Het belemmert je om verder te gaan. Of erger: het zorgt voor wanhoop, boosheid, angst, verdriet, frustratie en dus heel veel spanningen waardoor je je eigen vrijheid en geluk in de weg staat. Bovendien kan het je mentale en fysieke gezondheid schaden tot je op den duur uitgeput op de bank ligt.
Kortom, vasthouden aan negatieve zaken helpt je niet. Het kan zelfs schadelijk zijn voor je welzijn. Maar, wat moet je doen om die gedachten, gevoelens en gedragingen te accepteren zoals ze zijn?
Is wat ik denk realistisch?
Bijvoorbeeld: je hebt een blauwtje gelopen en dat blijft maar in je hoofd spoken. Dat is niet vreemd want je voelt je afgewezen. De gedachte ‘ik moet iets doen’ is begrijpelijk maar is het ook realistisch?
Is wat ik denk logisch?
Jij vindt mogelijk van wel. Want, jij zou niet zo snel de handdoek in de ring gooien. Maar dat geldt niet voor iedereen. Anderen zullen wel eerder opgeven.
Helpen mijn (pieker)gedachten en de negatieve gevoelens die ik ervaar?
Het antwoord op deze vraag is meestal ‘nee’. Want, je komt met dat gepieker geen stap verder. Je voelt je alleen maar ongelukkiger. Bedenk ook: het verleden kun je niet veranderen en wat de toekomst brengt, weet je niet. Dus, laat het los.
Door bewust over bepaalde negatieve gevoelens na te denken en jezelf deze vragen te stellen, zul je leren accepteren wat je niet kunt veranderen.
Een andere manier van loslaten is zorgen voor afleiding, want dat verzet je gedachten. Bedenk leuke dingen die je kunt ondernemen en vlucht niet in je emoties. Zoek je een heuse uitlaadklep? Ga dan hardlopen of een flink stuk fietsen. Het fijne van sporten is bovendien dat je feelgoodhormonen aanmaakt die spanningen bestrijden en je een blij en vrij gevoel geven.
Er zijn verschillende visualisatie-oefeningen die de moeite waard zijn om negatieve gevoelens en gedachten vrij te laten. Beeld je bijvoorbeeld in dat het zware zandzakken zijn die je meezeult op je schouders. Haal een paar keer diep adem en laat vervolgens het zand bij het uitademen uit de zandzakken op de grond stromen. Ben je klaar? Loop dan weg. Of stel je voor dat je alle vervelende emoties in een ballon blaast tot deze helemaal vol is. Aarzel niet en laat de ballon los. Zeg tot ziens en richt je aandacht op het hier en nu. Een douche nemen kan je ook helpen om zaken lost te laten. Zie hoe met het neerdalende water al je negatieve gedachten in het afvoerputje verdwijnen.
Zit je er doorheen? Blijven de gebeurtenissen uit het verleden in je hoofd opkomen? Maak je je keer op keer zorgen over bepaalde zaken in de toekomst? Lucht je hart. Bij een goede vriend(in) of familielid. Spreek af voor een kop koffie of thee en vertel wat je bezighoudt. Soms helpt een luisterend oor al om wat meer lucht en ruimte te krijgen. En mocht het niet baten? Er zijn ook professionele coaches die je kunnen begeleiden in het leren loslaten. Aarzel niet en zet de stap. Ook jij bent de moeite waard om vrij en zonder ballast door het leven te gaan en volop te genieten.
Leer op welke manier positief denken helpt bij het vergroten van je vitaliteit in de cursus Coachen op positief denken.
Kost loslaten van allerlei zaken je ook zoveel moeite? Bijvoorbeeld die gemiste promotie? Kritische opmerking tegen je beste vriend(in)? Ben je bang dat je kind in zeven sloten tegelijk loopt? Blijf je worstelen met de scheiding? Ofwel: zoemen er continu gebeurtenissen, situaties, gedachten, gevoelens en emoties rond in je hoofd? In dit artikel aandacht voor loslaten en hoe je dat doet.