Leer hoe je als coach kinderen en ouders/opvoeders kunt begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken.
Kinderen opvoeden is mooi, maar kan ook best pittig zijn. Soms is wat extra hulp bij opvoeden best fijn omdat je gewoon even niet meer weet wat je moet doen. Bijgaand 7 praktische opvoedadviezen waarmee je meteen aan de slag kunt.
Leer kinderen begeleiden in hun ontdekkingstocht naar het vinden van balans tussen de kwaliteiten én valkuilen van hooggevoeligheid.
Dit is een veelgehoord advies als het gaat om hulp bij het opvoeden van kinderen. Juist door positief gedrag aan te moedigen en te complimenteren, motiveer je je kind. Het zorgt ervoor dat je kind het nogmaals doet. Het voelt zich dan namelijk trots, gewaardeerd en gezien. Daarbij helpt positief opvoeden je kind nieuwe dingen te ontdekken dan wel te leren en dat bevordert vervolgens het zelfvertrouwen. Dus, focus je niet uitsluitend op de gestelde regels en straffen, maar beloon regelmatig positief gedrag. Geef je kind daarom geregeld een knuffel, aai over de bol of complimentje. Bijkomend voordeel is dat je zo ook de onderlinge band versterkt.
Wees je ervan bewust dat je kind alles opmerkt wat je doet en zegt. Dus, vlieg je uit je slof tegen je partner? Maak je een nare opmerking over iemand? Loop je mopperend door het huis? Je kind merkt dat op en gaat je nadoen. Ook als je zegt dat het niet mag. Kortom: wil je dat je kind zich aan bepaalde regels houdt? Geef dan zelf het goede voorbeeld.
Regels en grenzen bieden je kind duidelijkheid en houvast. Het voorkomt dat ze uit balans raken en angstig worden. Steek je regels en grenzen in op wat je wel wilt en ga niet uit van wat allemaal niet mag. Pas de regels en grenzen consequent toe. Reageer respectvol, vastberaden en duidelijk als je kind ongewenst gedrag vertoont. Zo leert het wat de consequenties zijn van grensoverschrijdend gedrag. Doe je dat niet? Dan zal het proberen de grenzen op te rekken en regels te overtreden. Zijn je kinderen al wat ouder? Dan kun je ook samen regels en grenzen opstellen.
Tegenwoordig zijn ouders vaak druk. Tijd om even rustig te praten schiet er dan snel bij in. Maar weet je dat het goed is om elke dag wat tijd te nemen om in alle rust met je kind te babbelen? Oprechte interesse te tonen? Het kind voelt zich dan serieus genomen en gewaardeerd. En heeft het problemen? Luister dan en kom niet meteen met een oplossing. Laat het kind een eigen oplossing bedenken. Zo help je je kind met uitglijders en tegenslagen omgaan. Bovendien voorkom je dat je al te beschermend opvoedt.
Blijf realistisch en verwacht niet dat je kind perfect is. Dat ben jij als ouder ook niet. Dus ga er niet vanuit dat je kind altijd luistert, meewerkt, antwoord geeft als je wat vraagt et cetera. Weet dat kinderen nu eenmaal fouten maken en daarvan leren. En die fouten maken ze meestal niet met opzet. Blijf realistisch en heb geen torenhoge verwachtingen.
Heb je je kind al tig keer gezegd dat iets niet mag? En voel je je flink gefrustreerd? Blijf rustig of neem eventueel een korte time-out, maar: sla je kind nooit! Niet alleen doet het pijn en kun je het kind verwonden, maar ook is het niet goed voor de eigenwaarde en zelfvertrouwen van je kind. Slaan is wettelijk verboden. Daarbij leert je kind er niets van. Het effect is vaak tegenovergesteld.
Neem regelmatig even wat tijd voor jezelf en laad je batterij op. Want, je bent niet alleen de mama of papa van, maar ook nog een individu met wensen en behoeften. Vergeet die dus niet. Klets bij met vrienden, neem een ontspannen bad, lees je favoriete boek, luister naar muziek en wijd je aan je hobby. Beweeg geregeld en eet gezond dat zorgt dat je je fit voelt en voldoende energie hebt om eventuele opvoedstrubbelingen beter aan te kunnen.
Wens je hulp bij het opvoeden van je kind? Dan kun je een kindercoach inschakelen. Of kijk eens bij de Sonnevelt Opleiding voor Kindercoach of Kindercoach HSP. Die is niet alleen voor wie van kindercoaching zijn beroep wil maken, maar de opleiding is ook geschikt voor ouders die de kennis direct willen toepassen in de opvoeding bij hun eigen kinderen.