Het hebben van een eigen praktijk motiveert. Dat is de reden dat coaches en therapeuten vaak een eigen praktijk opstarten, in plaats van in loondienst te gaan bij een werkgever. Zij ervaren het werken in een eigen praktijk veel inspirerender dan werken voor een werkgever. Hoe komt dat? Waarom motiveert een eigen praktijk zo sterk? Enkele redenen op een rijtje.
Het hebben van een eigen praktijk motiveert omdat het je eigen ‘toko’ is. Je steekt er in het begin veel energie in en je moet er hard voor werken. Alle keuzes die je maakt tijdens de opstartfase zijn je eigen keuzes. Alle cliënten die je hebt zijn jouw cliënten. Daardoor gaan veel mensen met een eigen praktijk die praktijk na verloop van tijd echt zien als iets van zichzelf. Veranderingen aanbrengen in je eigen praktijk motiveert meer dan veranderen omdat de baas het wil, omdat die verandering je eigen keus is en je daar volledig achter staat. Je mag immers zélf de koers bepalen.
Wat motiveert er nog meer aan het hebben van een eigen praktijk?
Een eigen praktijk kun je in veel gevallen gewoon thuis beginnen. Dit heeft een aantal voordelen. Je kunt beginnen met een paar cliënten, en in de tijd dat je geen cliënten hebt, gewoon thuis aan de gang met andere dingen. Het maakt het werk goed te combineren met andere bezigheden. Bovendien kan een praktijk aan huis ook zorgen voor een bepaalde sfeer, een persoonlijke sfeer.
Daarnaast motiveert een eigen praktijk omdat de binding met de cliënten vaak anders voelt. Het zijn echt je eigen cliënten, die naar jouw praktijk komen omdat het jouw praktijk is.
Een andere motiverende factor is de grote afwisseling in werk die je hebt als je een eigen praktijk hebt. Als je alleen maar wilt werken als coach of therapeut en geen gedoe eromheen wilt hebben, kan een eigen praktijk misschien juist demotiveren. Je moet immers ook andere dingen doen: boekhouding, administratie, marketing en acquisitie bijvoorbeeld. Veel mensen met een eigen praktijk steken bovendien tijd in netwerken. Vooral in het begin maak je daardoor veel ‘werkuren’ waar je geen cent voor betaald krijgt. Deze afwisseling kun je als zeer positief ervaren. In dat geval motiveert het hebben van een eigen praktijk juist enorm.
Een eigen praktijk hebben motiveert in veel gevallen dus. Motivatie is ‘de mate waarin iemand iets graag wil’. Hoe groter de motivatie voor je werk, hoe meer plezier je erin hebt. Daardoor wordt de drempel om naar je werk te gaan minder groot. Bovendien zorgt plezier hebben voor de aanmaak van endorfine in je lichaam: het gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit. Datzelfde hormoon remt bovendien stresshormonen en de negatieve effecten daarvan. Daardoor kan werk in plaats van een bron van stress, een bron van plezier worden en daarmee goed zijn voor de gezondheid.
Wellicht vraag je je na het lezen van bovenstaande af of je ook een eigen praktijk moet beginnen. Omdat het motiveert. Omdat het een uitdaging biedt die je zoekt. Of omdat je geen baan kunt vinden en toch graag als therapeut of coach aan de slag wil. Hoe weet je dan of dat voor jou een goed idee is? Hoe weet je of een eigen praktijk jou ook motiveert? Natuurlijk weet je het pas echt zeker als je ermee begonnen bent. Maar je kunt jezelf wel afvragen of je over de juiste eigenschappen bezit. Wil je je wel druk moeten maken om alle factoren die rondom een praktijk meespelen? Je hoeft niet overal goed in te zijn; je kunt boekhouden en marketing leren of uitbesteden. Maar je moet er in ieder geval over nadenken als je je eigen bedrijf hebt.
Een eigen praktijk hebben motiveert, maar kan in het begin zeker ook voor twijfel en onzekerheid zorgen. De motivatie en het plezier komt meestal vooral daarna, als je de praktijk eenmaal hebt opgezet. Als je echter van uitdaging houdt en overtuigt bent dat je het wil, is het zeker aan te raden een eigen praktijk op te zetten. Omdat het motiveert. Omdat het dan echt van jou is en jij je eigen accenten erin kunt leggen.
Wil je geïnspireerd worden door oud-studenten van Sonnevelt Opleidingen die een eigen praktijk zijn gestart? Bekijk dan de videoverhalen en lees de interviews van oud-studenten.