Een gezonde lunch op je werk past in een gezonde leefstijl. Net als dagelijks voldoende bewegen. Het geeft je voldoende energie om creatief en productief te zijn, houdt je geconcentreerd en helpt tegen stress. Bovendien weersta je na een lekkere en verantwoorde lunch een stuk gemakkelijker ongezonde suiker- en calorierijke voedingsmiddelen die een energiedip geven. 7 tips hoe je niet alleen thuis, maar ook op je werk gezond en verantwoord eet.
Thuis gezond eten lukt je prima. Je hebt er alle ingrediënten voor een lekkere en verantwoorde maaltijd bij de hand. Maar, hoe doe je dat op je werk? Eet je in de bedrijfskantine? Waar naast een gezond aanbod ook ongezonde heerlijkheden naar je liggen te lonken. Of stop je snel even onderweg bij bijvoorbeeld een tankstation voor een snelle - vaak ongezondere - hap? Wil je je fit voelen, lekker in je vel zitten en bijdragen aan je gezondheid? Bereid dan thuis je lunch en neem die mee. Het helpt je verantwoorder en gevarieerder te eten en is veelal ook voordeliger dan de bedrijfskantine of dat kant-en-klare hapje on the go.
Een gezonde lunch op je werk eten vergt wat planning. Maar, zit het eenmaal in je dagelijkse routine? Dan pluk je er de vruchten van. Je voelt je fitter en zit de hele dag beter in je vel. Plan daarom niet alleen je avondmaaltijden, maar ook je lunchgerechten. Ga je boodschappen doen? Zet ook de ingrediënten voor je dagelijkse zelfgemaakte lunch op je boodschappenlijstje.
Om ervoor te zorgen dat je zelfgemaakte lunch ook echt opeet, kun je bijvoorbeeld enkele gezonde lunchgerechten verzamelen die je doen watertanden. Want, gezond en lekker eten gaat heel goed samen. Variërend van groene smoothies, gevulde wraps en zelfgemaakte soepen tot salades met peulvruchten, kiemen en andere rauwkost. Oh ja, en neem een dressing in een apart bakje mee. Immers, slasoorten worden snel slap en kunnen zo je eetlust alsnog bederven. Of neem eens eimuffins, een paar kleine koude volkoren- of boekweitpannenkoekjes, yoghurt met muesli of een couscous- of quinoasalade met groenten mee als lunchgerecht.
Voor een gezonde lunch op je werk is het handig om allerlei bakjes, potten en dergelijke te hebben in allerlei maten. Hierin kun je je maaltijden bewaren die je van tevoren maakt. Er zijn zelfs bakken te koop met een koelelement. En vergeet ook niet de thermoskan. Hierin kun je onder andere zelfgemaakte soep warm meenemen.
Het meest handige is om je lunch in de avond alvast klaar te maken. Bijvoorbeeld direct na het afruimen van de tafel en het afwassen. Dan ben je nog actief. Want, later op de avond heb je waarschijnlijk geen zin meer. Trouwens, ook ‘left overs’ van het avondeten lenen zich voor een gezonde lunch op je werk, zoals een stukje frittata of (groente)lasagne. Doe ze direct na het bereiden in een bewaarbakje en zet het nadat het is afgekoeld in de koelkast voor de volgende dag. Of vries het eten in en neem het een andere keer mee als lunchgerecht. Natuurlijk kun je ook ’s avonds extra porties koken en invriezen voor later.
Het is wellicht verleidelijk om je lunch achter je bureau op te eten. Zeker als je het druk hebt. Maar, beter is om even afstand te nemen van je werkplek. Ga op een andere plek eten en maak je hoofd leeg. Maak een wandeling en adem de buitenlucht in. Je gaat daarna weer fris aan het werk. En voel je ’s middags een energiedip opkomen? Zorg dan dat je wat gezonde tussendoortjes bij je hebt voor een energieboost. Denk aan een stuk vers fruit, nootjes en dergelijke.
Vind je het lastig om dagelijks een gezonde lunch op je werk te nuttigen? Maak het jezelf niet te moeilijk. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld 1 keer per week een extraatje mag nemen in de bedrijfskantine. Want, af en toe zondigen mag best en gaat niet ten koste van je gezonde leefstijl.
Geen tijd of vergeten je zelfgemaakte lunch mee te nemen? Eet dan in de bedrijfskantine en kies het meest gezonde alternatief. Of loop even naar een supermarkt in de buurt en stel à la minute je gezonde lunch samen.
Wil je meer weten over een gezonde leefstijl? Variërend van een gezonde lunch op je werk, meer bewegen tot hoe je gezond en gevarieerd eet? Kijk dan eens bij de opleiding Leefstijlcoach.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.