De krant kan niet worden opengeslagen of er staat wel een stukje over gezondheid en gewicht in. We willen gezonder eten, maar velen lukt dit niet. Vrijwel iedereen kent de slogan ‘2 ons groente en 2 stuks fruit’. Maar wie eet dit op een dag? Slechts 1-2% van kinderen boven de 7 jaar eet voldoende groente, van de volwassenen is dat maximaal 14%. Ook voor de fruitconsumptie ligt dit ver onder de norm. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid zuivel, brood, zout en andere regels van het Voedingscentrum. Waarom is gezond eten zo moeilijk?
Het ene vet is het andere niet. Goede (onverzadigde) vetten hebben we nodig, maar de verkeerde (verzadigde vetten) zitten verborgen in ‘lekkere’ alledaagse dingen. Deze verzadigde vetten zorgen ervoor dat het cholesterol stijgt.
Vet is herkenbaar in producten als halvarine, margarine, bak- en braadproducten en olie. Maar vet zit ook verborgen in koek, gebak, noten en zaden, melk, kaas en vlees. Vet zit dus ook in de ‘makkelijke’ tussendoortjes. Deze kunnen opgeteld nog erg hoog komen.
Zout is een smaakmaker. Het versterkt de smaak van het eten, maar doet ook de bloeddruk stijgen. Eenmaal gewend aan de smaak, is het moeilijk om het zoutgebruik te minderen. Het eten zonder zout smaakt dan flauw. Ook dit is weer gewenning, maar moeilijk vol te houden.
Het is moeilijk aan de norm van 6 gram van het voedingscentrum te voldoen. In de meeste producten is al veel zout toegevoegd en daarnaast voegen we zelf ook nog zout aan ons eten toe. De gemiddelde Nederlander zit op zo’n 9 gram per dag.
Met z’n allen hebben we het druk en steeds minder tijd. Het eten schiet er dan als eerste bij in. Ontbijt wordt overgeslagen, want daar is geen tijd voor. Geen tijd om een ‘gezonde’ lunch klaar te maken, waardoor er iets in de bedrijfskantine wordt gehaald. Deze heeft naast gezonde keuzes natuurlijk ook de vette hap staan. Dan het avondeten waar eigenlijk ook geen tijd voor is en dus iets besteld wordt of een kant-en-klaarmaaltijd wordt opgewarmd. En de tussendoortjes bestaan uit ‘makkelijkelijke’, voor de hand liggende zakken chips, koek of snoep. Allemaal stuk voor stuk producten met veel zout en slechte vetten. Natuurlijk ziet niet elke dag er zo uit, maar veel mensen kiezen voor gemak en het gemak is ook voor handen.
Gezond eten is voor veel mensen dus best lastig. Het wennen aan andere smaken en soorten eten kost doorzettingsvermogen. Daarnaast is het ook belangrijk de verpakkingen te lezen. Wat zit er eigenlijk in een product. De verleiding om toch weer ‘ongezond’ eten te kiezen ligt voortdurfend op de loer.
Wil je alles leren over een gezond en vitaal lichaam? Neem dan eens een kijkje bij onze opleidingen Gezondheidscoaching.