Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.
We volgen Lydia (naam bij redactie bekend) in haar zoektocht naar een Leefstijlcoach. Vanaf januari 2019 is leefstijlcoaching opgenomen in de basisverzekering. De huisarts kan volwassenen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen naar een leefstijlcoach. Lydia zocht uit wat een leefstijlcoach voor haar kan betekenen, hoe zo’n traject verloopt en hoe ze bij een leefstijlcoach terecht komt. Lees hieronder haar verhaal.
Door een blessure kon ik mijn dagelijkse fietstocht naar mijn werk, 20 km heen en 20 km terug, niet meer maken. In de maanden daarna kwam ik al snel 8 kilo aan. Ik heb last van overgewicht en mijn BMI is te hoog. Daarnaast heb ik last van gewrichtsklachten en slaapproblemen.
De maat was vol. Ik heb de beslissing genomen en optimaal gemotiveerd ben ik mijn speurtocht begonnen. Zou het mij lukken om met mijn klachten en BMI een doorverwijzing van de huisarts te krijgen naar een Leefstijlcoach?
Mijn eerste vragen waren:
Was ik ook naar een Leefstijlcoach gegaan als het niet vergoed zou worden door de basisverzekering? Ja, dat had ik zeker gedaan. Dat ik in een risicozone was beland was zeker en had alle prioriteit. Dit stond voor mij los van vergoeding vanuit de basiszorgverzekering. Wel is het een prettige bijkomstigheid dat de kosten gedekt gaan worden door mijn basisverzekering.
Leefstijlcoaching zorgt voor veranderingen op het gebied van voeding, slaap, bewegen, en ontspanning. Je gaat zélf je leefstijl veranderen en de leefstijlcoach helpt je om dat op een manier te doen die bij jou past. Het gaat erom dat je zelf de mogelijkheden en de motivatie vindt om een beter leven te gaan leiden. De leefstijlcoach focust op wat jij nodig hebt om gezonde keuzes te maken in het dagelijks leven; keuzes die bij jou passen en dus vol te houden zijn.
Met mijn criteria zou ik in aanmerking moeten komen voor het ‘CooL programma’ (Coaching op Leefstijl). In dit programma kan ik onder begeleiding van een Leefstijlcoach naar mijn eigen leefpatroon kijken. Hoe kan ik gezonde eetgewoonten ontwikkelen? Hoe zit het met beweging? Hoe kan ik mijn gedrag blijvend veranderen? Zelf moet ik ook persoonlijke doelstellingen opstellen met daarbij behorende acties.
Je gewoontes veranderen is een kwestie van een lange adem. Daarom duurt het CooL programma twee jaar. Het programma bestaat uit een basis- en een onderhoudsprogramma die beide dezelfde opzet kennen. Het basisprogramma van ongeveer 9 maanden bestaat uit:
Het onderhoudsprogramma heeft ongeveer dezelfde opzet als het basisprogramma, maar verspreid over ongeveer 16 maanden.
Binnen het programma worden de achtergronden en oorzaken van ongezonde leefstijl samen met deelnemers bekeken en vervolgens wordt een behandeltraject doorlopen. De aanpak is gericht op het stapsgewijs aanpassen van het leefpatroon en op het bereiken van een duurzame verandering van de leefstijl in zowel motivatie als gedrag. Belangrijke thema’s zijn voeding, beweging, slaap, stress, energiemanagement, timemanagement, vitaliteit en ontspanning.
Omdat de regeling relatief nieuw is, had dat nogal wat voeten in de aarde. Ik kwam met mijn verhaal bij de huisarts maar ze gaf aan dat ze hier nog niet voldoende over wist. Ik moest een afspraak maken met de praktijkondersteuner om dit verder te bespreken.
Tijdens een telefonische afspraak met de praktijkondersteuner vroeg ik of zij iets van het CooL programma afwist. Nee, ze wist er niets van af. Ik had al een en ander uitgezocht en heb haar een mailtje gestuurd met de benodigde informatie.
Na een uitgebreid persoonlijk gesprek waarin ik heb uitgelegd dat ik een verwijzing nodig heb van de huisarts voor een leefstijlcoach was de praktijkondersteuner overtuigd. ‘’Je hebt een punt’’, zei ze, ‘’ik ga de huisarts vragen om een verwijzing voor je uit te schrijven.’’
Ik kreeg een algemeen bloedonderzoek en mijn bloeddruk werd gemeten. Drie keer raden? Te hoog! Cholesterol tegen de grens aan. Glucose? Gelukkig nog geen diabeet! Daar was ik toch wel een beetje angstig voor. Ik wil juist voorkomen dat ik ten gevolge van een te hoog BMI de ziektewet in moet gaan. Preventie is toch beter dan genezen!
In totaal komen maar liefst 5 miljoen Nederlanders in aanmerking voor leefstijlcoaching. Een logisch gevolg is een toenemende vraag naar Leefstijlcoaches. Wil je meer weten over het vak Leefstijlcoach en hoe je dit kunt worden? Bekijk dan de opleiding Leefstijlcoach.