Stress brengt de productie van het stresshormoon cortisol op gang in je lichaam. Langdurig bloot staan aan stress kan effect hebben op de gezondheid van een zwangere vrouw. Het is niet ondenkbaar dat deze langdurige blootstelling aan stresshormonen tijdens de zwangerschap ook van invloed is op het ongeboren kind. Met name in het begin van de zwangerschap is de foetus vatbaarder voor stresshormonen. Zo zijn er aanwijzingen voor de relatie tussen stress en een lager geboortegewicht, maar ook tussen stress tijdens de zwangerschap en ADHD en concentratieproblemen.
Zwangerschap kan ook de oorzaak zijn van stress. Je leven staat op het punt blijvend te veranderen. Grote veranderingen brengen stress met zich mee, ook als je bewust zwanger bent geworden en het kind heel gewenst is. Je lichaam verandert. Je kunt fysieke klachten krijgen. Geestelijk heb je veel te verwerken. Financieel wordt het zwaarder. Je relatie verandert misschien wel, wat je ook nerveus of angstig kan maken. Helaas loopt de zwangerschap bij sommige vrouwen niet goed af en wordt de zwangerschap (natuurlijk) afgebroken of is er wat mis met de gezondheid van je kind. De angst dat er iets mis is, speelt bij veel vrouwen in het achterhoofd mee. En dan is er de angst voor de bevalling. Misschien wel omdat je niet weet wat je te wachten staat of misschien wel omdat je al een bevalling achter de rug hebt. Om je te helpen ontspannen, gezond te blijven en om te gaan met je spanning volgen hier een aantal tips voor tijdens de zwangerschap:
Goed voor de soepelheid en lenigheid. Het voorkomt (spannings)klachten aan nek en schouders. Yoga kan helpen om bekkenklachten te voorkomen. Het regelmatig uitoefenen van yogaoefeningen heeft een gunstig effect op de ademhaling. Yoga helpt je te ontspannen.
Als je stress ervaart, is het nog belangrijker om op je voeding te letten zodat je lichaam genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt om om te kunnen gaan met de veranderingen. Eet genoeg producten met magnesium, want stress heeft een negatieve invloed op de hoeveelheid magnesium in het lichaam. Magnesium zit in groene groenten, cacao, noten, pitten, zaden en sojabonen. Ook brood, kaas en melkproducten zijn een bron van magnesium.
Beweeg zolang dat goed gaat, ga bijvoorbeeld zwemmen. Als je zwemt, heb je geen last van het gewicht wat je mee draagt en kun je je vrij bewegen. Je loopt geen kans op blessures, terwijl je wel aan je conditie werkt. Als je meedoet aan zwangerschapszwemmen, kun je gelijk je ervaringen en gevoelens delen met andere zwangere vrouwen.
Onzekerheid of zelfs een slechte stemming horen ook bij zwanger zijn. Bijna iedere zwangere vrouw heeft hier tot op zekere hoogte last van. Probeer tijdens deze periodes bezig te zijn met positieve activiteiten. Ook juist in relatie tot je zwangerschap kun je leuke dingen doen, zoals het schrijven van een babyboek voor later, inrichten van de babykamer, zelf een geboortekaartje ontwerpen of een muurschildering maken.
Probeer de oorzaak van je stress te achterhalen en praat erover met je partner, een goede vriend(in), familie. Voorkom piekergedrag, want piekeren kan een negatieve invloed hebben op je humeur en je slaapgedrag. Schrijf je problemen van je af als praten moeilijk gaat of niet helpt. Als de spanning langdurig aanhoudt, kun je het best je arts raadplegen.
Doe wat voor jou prettig voelt. Als dat betekent dat je je graag voorbereid, kun je een geboorteplan maken. Denk na over waar je wilt bevallen (ziekenhuis, kraamhotel, thuis, misschien wel in bad), wie je erbij wilt hebben en hoe je wilt bevallen (met of zonder pijnbestrijding, houding, hulpmiddelen) en maak ook een plan B voor als het niet gaat zoals je het het liefst wilt. Zo voorkom je dat je in paniek raakt. Betrek degene die bij de bevalling aanwezig zal zijn bij je geboorteplan. Bespreek je wensen, maar ook je angst met je verloskundige of gynaecoloog. Tot slot kun je ook een doula, een bevallingscoach, om hulp vragen.
Wil je mensen helpen die kampen met stressproblemen? Neem eens een kijkje bij de opleiding Stress en Burnout Coach.