Antwoord op de vraag: “wat doet voeding met je kind tijdens de zwangerschap”, geeft het Hongerwinter onderzoek van het AMC. Dit onderzoek bestudeerde gedurende 20 jaar de gezondheidstoestand van mannen en vrouwen die tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 zijn verwekt. Het onderzoek toont wetenschappelijk aan dat wat en hoeveel je eet als aanstaande moeder een leven lang invloed heeft op de gezondheid van je kind. De resultaten van het Hongerwinter onderzoek op een rij.
Het Hongerwinter onderzoek is uitgevoerd onder een groep mannen en vrouwen die tussen november 1943 en februari 1947 zijn geboren in het Amsterdamse Wilhelmina Gasthuis.
Tijdens de Hongerwinter, die van november 1944 tot de bevrijding in mei 1945 duurde, leverde op het dieptepunt de rantsoenen maar 400-800 calorieën per dag op. Dat is minder dan een kwart van wat een volwassene nodig heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een doorsnee vrouw tijdens die barre oorlogswinter niet aankwam, maar afviel. Volgens de geboortedossiers uit die tijd woog de aanstaande moeder bij de eerste ziekenhuiscontrole 68 kilo. Vlak voor de bevalling was dat nog maar 62 kilo of minder. En dat terwijl haar baby in de laatste twaalf weken ongeveer twee tot tweeënhalve kilo zwaarder werd.
Op basis van de geboortedossiers van het Wilhelmina Gasthuis en medewerking van de indertijd geboren mannen en vrouwen kon worden onderzocht welke effecten ondervoeding heeft voor de geboorte, maar ook: wat de gevolgen ervan zijn op latere leeftijd.
Wat doet voeding met je kind tijdens de zwangerschap? Het Hongerwinter onderzoek toont wetenschappelijk aan dat ondervoeding van de moeder in de oorlog blijvende negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van het kind. De onderzochte mannen en vrouwen blijken ongezonder te zijn dan hun leeftijdsgenoten. Zo komen onder andere vaker hart- en vaatziekten en suikerziekte voor, maar ook borstkanker en depressies. De basis voor die ziektes is, aldus het onderzoek, al in de baarmoeder gelegd.
In het onderzoeksrapport staat: “De effecten zijn groot: mensen die verwekt zijn tijdens de Hongerwinter blijken op volwassen leeftijd twee keer zo vaak een hartinfarct te hebben gehad en zelfs vier keer vaker borstkanker. Je zou dus kunnen zeggen dat je niet alleen bent wat je eet, maar vooral ook wat je moeder at.”
Ander opzienbarend nieuws betreffende wat voeding met je kind doet tijdens de zwangerschap is dat de latere gezondheidsgevolgen ook afhankelijk zijn van het moment waarop de ondervoeding optrad. Hieronder welke invloed te weinig eten in de verschillende zwangerschapsstadia heeft, aldus het Hongerwinter onderzoek, namelijk:
In de eerste drie maanden van de zwangerschap ontwikkelen zich het hart, de hersenen, de bloedvaten en de lever. Had de aanstaande moeder in die periode van de zwangerschap niet genoeg te eten? Dan blijkt dat op volwassen leeftijd tot meer hart- en vaatziekten, psychische klachten en een verstoorde leverfunctie te leiden.
In het midden van de zwangerschap – vanaf zes maanden – groeien de luchtwegen en ontwikkelen zich de nieren. Mannen en vrouwen waarvan de moeders in deze periode te weinig te eten kregen, hebben op later leeftijd meer last van long- en nierziekten.
Ook op het eind van de zwangerschap liet de Hongerwinter z’n sporen na. Hoewel dan alle organen zijn aangelegd, verstoort een gebrek aan eten op dat moment de aanmaak van gespecialiseerde cellen. Het gevolg daarvan is dat kinderen die in die periode aan ondervoeding zijn blootgesteld vaker last van suikerziekte hebben. Dat komt omdat de vorming van hun alvleesklier destijds niet naar behoren verliep.
Het Hongerwinter onderzoek laat zien hoe belangrijk gezond, gevarieerd en voldoende eten tijdens de zwangerschap is. Niet alleen is het van cruciaal belang voor een goede ontwikkeling van je nog ongeboren kind, maar je legt eveneens de basis voor de latere gezondheid van je kind. De opgedane kennis met het Hongerwinter onderzoek kan volgens de onderzoekers bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van toekomstige generaties.
Wil je meer weten over wat doet voeding met je kind tijdens de zwangerschap? Meer informatie over het onderzoek vind je op de website: Hongerwinter
De grootste wens van ouders is dat hun kind gezond is, niet teveel zorgen heeft en gewoon kan genieten. Maar wat is daar voor nodig?
Doe mee aan de gratis week Kinderen gelukkig en gezond opvoeden en ontvang een week lang tips en informatie over opvoeden, relaties, zelfvertrouwen, hoogsensitiviteit en gezond eten. Aanmelden.