Het lichaam kan nog zoveel van hormoon A produceren, als er onvoldoende hormoon B tegenover staat, zal het toch onvoldoende zijn. Hormonen moeten altijd in een specifieke verhouding tot elkaar staan voor een goede gezondheid en een gezond gewicht. En vooral op dat punt gaat het vaak mis.
Check hieronder de symptomen om een indicatie te krijgen van je hormonale problemen. Onthoud dat het hormoonbalansprogramma er in de meeste gevallen voor zal zorgen dat je hormonen over de hele linie terug in evenwicht komen.
Deze hormonen hebben op bepaalde punten een tegengestelde werking. Zo stimuleert oestrogeen het vasthouden van vocht en vet, terwijl progesteron juist een tegenovergesteld effect heeft. Oestrogeen en progesteron moeten daarom zowel bij mannen als bij vrouwen in de goede onderlinge verhouding worden aangemaakt. Bij een teveel aan oestrogeen – ‘oestrogeendominantie’ – zal het lichaam meer vocht vasthouden en vet aanzetten.
Check de symptomen:
Als je drie of meer symptomen hebt aangekruist, kamp je mogelijk met oestrogeendominantie.
Een disbalans tussen deze twee hormonen zorgt ervoor dat het moeilijk is spiermassa op te bouwen en vet kwijt te raken. Ook vrouwen hebben het mannelijke geslachtshormoon testosteron in hun bloed en vaak is dat ten opzichte van oestrogeen te weinig voor optimale spiergroei en vetverbranding. Mannen hebben een beetje vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen in hun bloed en bij hen is dat vaak te veel ten opzichte van testosteron. Dus zowel veel mannen als vrouwen hebben in verhouding te veel oestrogeen in hun lichaam.
Check de symptomen:
Als je drie of meer symptomen hebt aangekruist, kamp je mogelijk met een tekort aan testosteron.
Cortisol wordt het stresshormoon genoemd en DHEA het antistresshormoon. De meeste mensen maken door chronische stress te veel cortisol aan terwijl de productie van DHEA door het verouderingsproces achteruit gaat. En dat terwijl cortisol vetopslag in de buik stimuleert en DHEA juist de afbraak van buikvet versnelt.
Check de symptomen:
Als je drie of meer symptomen hebt aangekruist, kamp je mogelijk met een teveel aan cortisol.
Door langdurige stress en overproductie van het hormoon cortisol kan de bijnier uitgeput raken. Bij stress kan de klier dan nauwelijks nog de bijnierhormonen DHEA, cortisol, testosteron en progesteron aanmaken. Hierdoor zal spiermassa opbouwen en vet verbranden moeilijker gaan. Bovendien zal de ontstekingsactiviteit in het lichaam hoger worden en de immuniteit verslechteren.
Check de symptomen
Als je drie of meer symptomen hebt aangekruist, kamp je mogelijk met een tekort aan cortisol.
Als de schildklier te weinig hormonen aanmaakt, zal het basaalmetabolisme op een laag pitje staan en is het vrijwel onmogelijk je ideale gewicht te bereiken en te behouden. Schildklierhormoon moet van het inactieve hormoon T4 omgezet worden in het actieve T3, en ook dit proces kan verstoord raken.
Check de symptomen:
Als je drie of meer symptomen hebt aangekruist, kamp je mogelijk met een tekort aan schildklierhormoon.
Je cellen kunnen ongevoelig voor insuline worden. Dit is het voorstadium van diabetes. Insulineresistentie zorgt voor bloedsuikerschommelingen en ‘vreetbuien’. Bovendien wordt er bij insulineresistentie minder vet verbrand en meer vet opgeslagen.
Check de symptomen:
Als je drie of meer symptomen hebt aangekruist, kamp je mogelijk met insulineresistentie.
Als er te weinig groeihormoon aangemaakt wordt door de hypofyse, zorgt dit voor een stijgend vetpercentage en afname van spier- en botmassa.
Check de symptomen:
Als je drie of meer symptomen hebt aangekruist, kamp je mogelijk met een tekort aan groeihormoon.
Ik hoop dat je met deze test een eerste inzicht in de wereld van hormonen gekregen hebt. Laat je nu vooral niet gek maken als overal meer dan drie symptomen aangekruist zijn. Dat wil namelijk niet direct zeggen dat alle belangrijke hormonen uit balans zijn.
Wil je meer leren over hormonen, hormonale disbalansen, protocollen voor hormoonklachten? Doe de gratis hormoontest op de website van De Hormoonfactor.
Groet Ralph Moorman, docent opleiding trainer hormoonfactor
Als gevolg van het normale verouderingsproces begint de hormoonproductie van de klieren al vanaf je dertigste terug te lopen. Bij de ene klier gaat dit sneller dan bij de ander. Maar het is niet alleen belangrijk hoeveel er van een bepaald hormoon door je lichaam circuleert, ook de hoeveelheid van het ene hormoon ten opzichte van andere hormonen is essentieel.