Darmkrampen, winderigheid, boeren, opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie. Zo maar een aantal voorbeelden van darmklachten waar nogal wat Nederlanders mee kampen. Vervelend, hinderlijk en soms ook pijnlijk. Gelukkig is het meestal niet ernstig, maar blijf alert als klachten aanhouden en/of verergeren. Er kan meer aan de hand zijn. In dit artikel meer over: wat te doen bij darmklachten.
Goed zorgen voor je darmen houdt je optimaal fit en gezond. Je darmen en darmflora zijn verantwoordelijk voor je spijsvertering, stoelgang en beschermen je tegen slechte bacteriën en virussen. Maar, soms werken de darmen niet optimaal.
Naar schatting heeft 1 op 10 Nederlanders weleens last van buikpijn, misselijkheid, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en dergelijke. Onder andere gestresst zijn, voedselvergiftiging, medicijngebruik en/of een ongezond leef- en eetpatroon zijn veelvoorkomende oorzaken van de ervaren ongemakken.
Genoeg vezels binnenkrijgen doet je darmgezondheid goed. Niet alleen draagt vezelrijke voeding bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel, maar het zorgt ook voor een optimale stoelgang. Gemiddeld heb je als volwassenen zo’n 30 tot 40 gram per dag nodig. Voedingsvezels tref je aan in volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en noten.
Je eten goed kauwen is ook essentieel. Want, in je mond start de vertering van voeding al. De enzymen in je speeksel helpen je lichaam voedingsstoffen beter verteren. Bovendien zorgt goed kauwen ervoor dat je eerder een vol gevoel hebt en jezelf niet overeet. Daarnaast is het goed rustig én met aandacht te eten en op vaste momenten.
Dagelijks voldoende water consumeren is sowieso goed. Niet alleen heeft je lichaam het nodig, maar ook je darmen profiteren ervan. Zo draagt het bij aan een goede darmwerking, omdat de vezels die je eet vocht nodig hebben om je ontlasting soepel te houden. Drink je te weinig vocht? Dan kun je last krijgen van obstipatie. Het algemene advies is 8 tot 10 glazen water – ofwel: anderhalf à twee liter – per dag te drinken.
Zo nu en dan stress ervaren is niet schadelijk. Maar ben je continu gestresst? Dan schaadt dat je maag en darmen, omdat in stressvolle situaties je spijsvertering nagenoeg stil wordt gelegd. Al je energie gaat dan namelijk naar je spieren en hersenen. Zorg er dus voor dat je spanningen en stress zoveel mogelijk vermijdt.
Regelmatig aan lichaamsbeweging doen helpt ook om je darmklachten aan te pakken. Niet alleen omdat bewegen ontspannend werkt, maar het stimuleert eveneens je bloedsomloop, ondersteunt je spijsvertering en bevordert een gezonde stoelgang. Kortom, zorg gedurende de dag voor genoeg lichaamsbeweging door minder te zitten, vaker de trap te nemen, te voet naar de bakker gaan, wandelend te bellen enzovoort.
Heb je aandrang? Stel het niet uit en ga naar het toilet. Want stel je een toiletbezoek uit? Dan kun je te maken krijgen met harde ontlasting doordat het te lang in je darmen zit. Let tijdens een bezoek aan het toilet ook op je zithouding. De beste poephouding is gehurkt zitten. Dus je voeten gespreid, knieën boven je heupen en iets naar voren gebogen. Zo laat je de zwaartekracht z’n werk doen en voorkom je dat je gaat persen.
Wil je 'Eerste Hulp Bij Darmproblemen' kunnen bieden? Bekijk dan de 2-daagse cursus Darmvitaal gegeven door Nienke Gottenbos. Zij is darmfloratherapeut, voedingskundige en o.a. schrijver van De Poepdokter – Gezond van Mond tot Kont.