Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.
Hoe kun je cliënten helpen met darmproblemen? Leer meer over veel voorkomende darmklachten, oorzaken en oplossingen.
Ervaar je problemen met je spijsvertering dan kan disbalans in je darmflora de boosdoener zijn. Je darmflora bestaat uit miljarden goede en slechte micro-organismen, vooral bacteriën, die hoofdzakelijk in je dikke darm samenleven. Gedurende 24 uur per dag zorgen zij samen voor het verteren van wat je eet en bewaken je gezondheid. Je darmflora is als het ware je eigen inwendige ecosysteem.
De balans in je darmflora wordt gegarandeerd zolang de goede en slechte bacteriën met elkaar in balans zijn. Krijgen de ‘slechteriken’ de overhand? Dan kun je spijverteringproblemen ervaren.
Je darmflora kan door allerlei factoren uit balans raken en zorgen voor spijsverteringsklachten. Behalve erfelijkheid, kan ook medicijngebruik als antibiotica, veel stress, te weinig bewegen en/of ongezond eten met weinig vezels, te vet en dergelijke je darmflora verstoren en klachten geven.
Ongeveer een kwart van de Nederlanders kampt met een klacht aan het spijsverteringsstelsel. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere: een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid, verstopping, buikkrampen, vitaminetekort en verminderde stofwisseling.
Om een gezonde darmflora te bevorderen en/of klachten te verhelpen, kun je zelf het nodige doen.
Bijgaand tips die je kunnen helpen om je darmflora beter in balans te krijgen.
Voeding speelt een belangrijke rol bij het verhelpen van problemen met de spijsvertering. Het advies is daarom te kiezen voor verse en pure voedingsmiddelen die niet of zo weinig mogelijk bewerkt zijn.
Ook gefermenteerd voedsel heeft een positief effect op je darmgezondheid. Gefermenteerde producten bevatten levende bacteriën en hebben positieve gezondheidseffecten zoals een betere spijsvertering en betere opname van voedingsstoffen.
Zet daarnaast ook volop vezelrijke producten op je dagmenu. Bij het verteren van die voedingsvezels komen er allerlei belangrijke stofjes in je darmen vrij. Daarbij nemen vezels flink wat vocht op, wat je stoelgang ten goede komt. En zorg je bovendien voor volop variatie in wat je eet? Dat zorgt ervoor dat je genoeg verschillende vitaminen en voedingstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
Je darmgezondheid ondersteun je ook door dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter vocht tot je te nemen (water/kruidenthee). Wees matig met onder andere frisdrank, want dat bevat koolzuur en kan je buik opblazen. Bovendien zit er vaak veel suiker in wat een negatief effect kan hebben op je darmen. Drink ook zo weinig mogelijk alcoholische dranken. Niet alleen onttrekt het vocht, maar irriteert ook je maag en darmen.
Eigenlijk profiteert je hele lichaam wanneer je elke dag zorgt voor genoeg lichaamsbeweging. Je voelt je sowieso fitter en energieker, slaapt beter, maar stimuleert ook je darmfunctie en spijsvertering. Verder helpt in beweging zijn ook om stress te verminderen en je lichamelijk en geestelijk beter ontspannen.
Vergeet niet wat je eet goed te kauwen. Slecht gekauwd voedsel verteert namelijk niet goed. Tijdens het kauwen komen enzymen vrij vanuit het speeksel in je mond. Die enzymen helpen je lichaam bij het afbreken van de voedingsstoffen. Bovendien zorgt goed kauwen ervoor dat je langzamer eet en dat zorgt ervoor dat je minder snel overeet. Als je te snel eet, krijgen je hersens te laat het signaal dat je verzadigd bent en blijf je dus langer dooreten dan nodig is.
Een drukke en hectische leefstijl kan een negatieve invloed hebben op je darmen en darmflora. Veel stress leidt ertoe dat je spijsvertering ‘on hold’ wordt gezet. In stressvolle situaties schiet je lichaam automatisch in de vecht- en vluchtmodus. Bloed en voedingsstoffen worden dan naar je hersenen en spieren gestuurd om goed te kunnen denken en reageren. Je spijsverteringsstelsel heeft rust nodig om optimaal te werken. Andersom geldt het ook: als je darmflora niet op orde is, voel je je eerder gestrest.
Moet je nodig naar het toilet? Ga dan zo snel mogelijk. Des te langer je wacht, des te droger en harder je ontlasting wordt en hoe moeilijker het wordt om naar het toilet te gaan.
Wil je je graag verder verdiepen in de darmgezondheid? Weten waardoor spijsverteringsproblemen ontstaan? Bekijk dan de cursus Darmvitaal.
Heb je problemen met spijsverteren? Mogelijk is dan je darmflora uit balans en dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Je darmflora speelt een sleutelrol in je mentale en fysieke welzijn. Ontdek meer over het belang van een gezonde darmflora en hoe je spijsverteringsproblemen kunt herstellen.