Relatietherapie is erop gericht om relationele problemen tussen partners op te lossen. Uiteraard komen in elke relatie wel eens wrijvingen voor. Deze wrijvingen wijzen niet direct op een falende relatie. Wanneer echter de problemen voortduren en de situatie onhoudbaar blijkt, kan het raadzaam zijn een relatietherapeut in te schakelen. De relatietherapeut neemt samen met beide partners de relatieproblemen onder de loep en samen wordt gezocht naar een passende oplossing.
Alle soorten relatietherapie dienen hetzelfde doel: de betrokken partners nader tot elkaar brengen en hun relatie redden. Ondanks dit gemeenschappelijke doel, zijn er diverse sterk uiteenlopende therapievormen. Enkele vormen hiervan zijn:
• Oplossingsgerichte relatietherapie: deze therapievorm richt zich met name op de oplossing van het probleem en niet op het ontstaan ervan. De therapeut maakt de betrokkenen vooral bewust van de momenten dat het wél goed gaat.
• Psychoanalytische relatietherapie: de therapeut met een psychoanalytische achtergrond zal de oorzaken van de relatieproblemen vooral zoeken in de emotionele conflicten uit de kindertijd van de beide partners. De partners kunnen in de therapie hun onverwerkte emoties opnieuw ervaren. Zo kunnen de emoties die de relatie in de weg staan, alsnog verwerkt worden.
• Relatietherapie via internet: door de komst van het internet raakt relatietherapie via internet steeds meer ingeburgerd. Voor de een betekent deze vorm van therapie ‘gemak dient de mens’, maar critici vinden het een onpersoonlijke manier van therapie. Zij zijn van mening dat de therapeut fysiek aanwezig moet zijn bij zijn cliënten.
Relatietherapie wordt meestal ingezet als laatste redmiddel voor een relatie. Vaak is het dan al te laat; de relatieproblemen zijn dan al zo complex dat hulp geen baat meer kan bieden. Wanneer relatietherapie wordt toegepast in een relatief vroeg stadium, kan het zeker heil bieden bij problemen in de relationele sfeer. Je kunt dan denken aan problemen waarbij de partners hevige ruzies hebben, die ‘uit elkaar groeien’, overspelige partners of seksuele problemen.
Mensen wenden zich tot een relatietherapeut met de meest uiteenlopende problemen. Waar beginnen deze problemen? Vaak is er sprake van een samenloop van omstandigheden, waarin communicatie de gemeenschappelijke factor is. In veel gevallen is er sprake van verschillende behoeftes en verwachtingen ten opzichte van de partner. Wanneer er geen goede communicatie is tussen de partners, kunnen zij die nooit goed op elkaar afstemmen en zullen de problemen voortduren.
Problemen met een seksuele oorzaak: wanneer beide partners andere verwachtingen en behoeften hebben op het gebied van seksualiteit, kan dit een bom zijn onder de relatie, wanneer er niet openlijk over wordt gepraat. Vaak kan een simpel gesprek waarin beide partners zich figuurlijk bloot geven aan elkaar, al een heel verhelderende visie op hun seksuele relatie geven. Door voor een gulden middenweg te kiezen, kunnen de partners elkaar een hoop frustratie besparen.
Problemen met betrekking tot de opvoeding van de kinderen: kinderen kunnen vaak een ernstig probleem vormen voor de relatie van de ouders. Met name wanneer de ouders verschillende meningen er op nahouden over de opvoeding. Het is belangrijk hier samen over te praten en daarin een oplossing te vinden. Bovendien kunnen de verschillende ontwikkelingsfases van de kinderen de nodige spanningen met zich meebrengen. In de pubertijd zoeken kinderen hun grenzen op en stellen ze hun ouders menigmaal op de proef. Dit kan ouders tot waanzin drijven en de relatie tussen beide ouders kan dan flink onder druk te komen staan.
Relatieproblemen kunnen zich op allerlei vlakken manifesteren. Meestal is het verstandig om deze problemen in een zo vroeg mogelijk stadium het hoofd te bieden. Relatietherapie kan een uitstekende oplossing bieden. Met een goede begeleiding kan de relatietherapeut beide partners naar verzoening leiden.
Leer alles over relatiedynamieken en hoe je mensen met relatieproblemen kunt helpen in de opleiding Relatiecoach