Wandelend coachen is een tool die steeds meer coaches gebruiken. Als coach hoef je niet altijd binnen te zitten, in sommige gevallen kan het heel goed zijn om een coachingsessie buiten te doen. Ook als je niet de intentie hebt om een ‘wandelcoach’ te worden, kan het nuttig zijn om in sommige gevallen een wandelsessie te plannen. Want wandelend coachen heeft zeer veel voordelen en kan, mits je het goed inzet, groot effect hebben op de coachee.
Wandelend coachen is een coachingsgesprek buiten. In plaats van als coach en coachee tegenover elkaar te zitten in een ruimte omgeven door vier muren, voer je het gesprek buiten, wandelend naast elkaar. De ene coach doet alleen maar aan wandelend coachen, terwijl de ander een coachwandeling gebruikt als onderdeel van een uitgebreider traject. Bij wandelend coachen wordt er dus gewandeld – vaak een flinke wandeling van 2 uur – en onderweg gepraat. In veel gevallen laat de coach de coachee de weg kiezen; een bospad of door de polder? Een smal pad of een brede weg? De coach leidt het gesprek, stelt vragen en luistert vooral, proberend de coachee tot nieuwe inzichten te brengen.
Bij wandelend coachen gaat het meestal over wandelingen in de natuur. Soms kan het voor een coachingsgesprek ook heel nuttig zijn om in een specifieke omgeving te wandelen, bijvoorbeeld in de buurt van het ouderlijk huis, van de vroegere school of een vakantieadres waar herinneringen liggen. In zo’n geval kan het aanwezig zijn op de plek emoties en gedachten oproepen die specifiek met die plek verbonden zijn. Dit soort wandelingen kunnen zeer therapeutisch werken als de oorzaak voor de problemen liggen op die specifieke plaats.
Ruim 2000 jaar geleden zei Hippocrates het al: lopen is voor de mensheid het beste medicijn. En dat geldt zeker voor wandelen: gemakkelijk en zonder inspanning gaan, ronddwalen. Dat is precies wat wandelend coachen is: een heilzame, rustige wandeling. Een wandeling waar je niet echt moe van wordt, maar die wel het hoofd leeg maakt. Want wandelen, fysiek bezig zijn, activeert ook mentale activiteit. Dat is dan ook direct het eerste voordeel van wandelend coachen: je activeert de geest. Daarnaast is wandelend coachen vaak minder confronterend, omdat je elkaar niet steeds aan hoeft te kijken. Wandelend naast elkaar mogen er stiltes vallen, mag je rustig rondkijken en kun je dus elkaars blik ontwijken.
Daarnaast is wandelend coachen extra effectief omdat het helpt om echt te ontspannen. Een wandeling is minder spannend dan een gesprek met een onbekende in een gesloten omgeving. Lopen in de natuur helpt om alle rompslomp achter te laten, om alle zorgen los te laten en tot rust te komen. Bovendien stimuleert frisse lucht het helder denken.
Een ander effect bij wandelend coachen is dat er overal om je heen metaforen met het echte leven zijn. Een coach kan zelfs tijdens het wandelen veel leren over een coachee zonder dat die dingen bewust vertelt. Bijvoorbeeld als de coach laat kiezen welke pad er genomen wordt: een open vlakte of juist een gesloten bos? Een breed, goed begaanbaar pad of een smal paadje. Wat ziet de ander? Let hij of zij op details, of juist op de grote lijnen. Of ziet hij helemaal niets, opgesloten in zijn eigen wereld?
Ook het wandeltempo kan invloed hebben op het gesprek. Een snelle pas zet eerder aan tot actie, terwijl een slenterend tempo goed past bij reflecteren. Tijdens reflectie zal je ook merken dat het tempo vanzelf vertraagd. En wordt er iets gezegd wat bij de ander echt binnenkomt, dan is stilstaan een logische reactie. Je kunt letterlijk stilstaan bij bepaalde gedachten. Zo kan wandelend coachen inzicht geven in de manier van denken en blijkt duidelijk welke uitspraken of vragen stof opleveren tot nadenken.
Zoals iedere tool heeft ook wandelend coachen nadelen. Zo kost het vaak meer tijd, omdat je naar een natuurgebied toe moet en een gesprekje met wandeling van een half uur echt te weinig is. Anderzijds zeggen veel coaches dat wandelend coachen uiteindelijk zoveel effectiever is dat de sessies weliswaar langer zijn, maar dat er ook veel minder sessies nodig zijn om resultaat te zien.
Daarnaast is wandelend coachen niet voor iedereen geschikt; de coachee moet wel een conditie hebben waarin wandelen mogelijk is. Ook kan het weer tegenzitten. Dat laatste ervaart echter lang niet iedere coach als een probleem. Juist in regen kunnen mensen het gevoel hebben dat ze iets overwonnen hebben en kan de wandeling onverwachts verfrissend zijn.
Een laatste nadeel is voor sommigen dat de omgeving onvoorspelbaar is. Er kan van alles gebeuren onderweg waardoor het gesprek even afgeleid wordt en je kunt onverwachtse dingen tegenkomen. Wandelend coachen vraagt daarom wel wat improvisatie. Dat is voor de meeste coaches echter geen probleem en als je de wandeling van te voren zelf al loopt kun je die onverwachte dingen ook weer wat beperken.
Wil jij kennis en vaardigheden leren om als cliënten te begeleiden met de meest uiteenlopende vragen over vitaliteit? Neem dan eens een kijkje bij onze opleidingen.