Stijgt het kwik in de zomer? Dan heb je trek in koude en verkoelende producten. Rauwkost, frisse salade, fruit, koude drankjes en ijs. In de winter daarentegen kies je liever voor warme voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld warme chocolademelk, stamppotten, stoofpotjes en maaltijdsoepen. Herken je dat? Waarom je in de zomer voor verkoelend eten kiest en in de winter voor verwarmende voeding. Inclusief voorbeelden van verfrissende en verwarmende voedingsmiddelen.
Misschien heb je het zelf wel ervaren dat bepaalde voedingsmiddelen je verfrissen of juist verwarmen. Bijvoorbeeld als je een pepermuntje eet dan heeft dat een verfrissend en verkoelend effect. Eet je een Spaanse rode peper? Dan krijg je het warm van binnen. Dit komt door het zogenaamde thermische karakter ervan. In China is dit effect al eeuwenlang bekend. De Chinese voedingsleer deelt daarom voedingsmiddelen in op basis van hun thermische werking. Zo heb je verkoelende, verwarmende en neutrale voedingsmiddelen.
Eet je bijvoorbeeld verkoelende of koude producten? Die zijn rijk aan vocht en verfrissen zo je lichaam van binnenuit. Ze brengen je organen tot rust. De zogenaamde hete en verwarmende producten doen het tegenovergestelde. Die zetten je organen in beweging en stoken zo je interne kacheltje op. Door te kiezen voor voedingsmiddelen met de juiste thermische werking kun je volgens de Chinese voedingsleer je lichaam in balans houden. Zorgen dat je in de zomer je lichaam koel houdt en in de winter het behaaglijk warm hebt.
Er zijn diverse voedingsmiddelen die voor verkoeling zorgen. Door die producten op een warme zomerse dag te eten, blijft je lichaam lekker koel en heb je minder last van de warmte. Hieronder een overzicht met verkoelend voedsel. Over het algemeen zijn koele en verfrissende voedingsmiddelen waterrijk en qua smaak vaak bitter, zuur of zout.
Zo zijn onder andere diverse slasoorten, komkommer, andijvie, spinazie, courgette, selderij, avocado, radijs, broccoli, champignons en tomaat verfrissend. Dat geldt ook voor allerlei fruitsoorten als: honingmeloen, papaja, sinaasappel, appel, peer, citroen, kiwi, rabarber, banaan, mango, watermeloen, zwarte bessen, blauwe druiven en ananas.
Onder de verkoelende kruiden en specerijen vallen onder meer salie, zout, dragon, agaragar, miso en sojasaus.
Ook zijn er noten, zaden en granen die een verkoelende werking kennen. Enkele voorbeelden zijn: tarwe, rogge, spelt, cashewnoten en zonnebloempitten.
Zoek je zuivelproducten die fris zijn en verkoelen? Dan kies je bij voorkeur voor koeienmelk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk en yoghurt. Wat betreft de dierlijke producten zijn de meeste ervan verwarmend. Echter kalkoen, eend, gans, oester en inktvis zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die verkoelend werken.
Je kunt de kou trotseren door je warm te kleden en bij de kachel te kruipen. Maar, er is ook verwarmende winterkost waarmee je je lichaam van binnenuit kunt opwarmen. Kenmerkend voor diverse verwarmende voedingsmiddelen is dat ze nogal eens een scherpe, pittige en zoete smaak hebben. Bijgaand een overzicht van eten dat je opwarmt.
Onder andere vorstbestendige groenten zijn verwarmend. Denk aan diverse koolsoorten. Daarbij doen ze er langer over om te groeien dan zomerse groenten. Dat komt het verwarmende effect ervan ten goede. Dat geldt eveneens voor biologische groenten. Die rijpen meestal langer en nemen daardoor meer warmte op.
Andere voorbeelden van verwarmende groenten zijn: pompoen, pastinaak, ui, wortel, rode paprika en zoete aardappelen. Vruchten met een verwarmende werking zijn onder andere: kersen, nectarines, perziken, pruimen, gedroogd fruit.
Uiteraard zijn er ook allerlei kruiden die je kunnen verwarmen, zoals: gemberwortel, kruidnagel, tijm, kaneel, jeneverbes, kerrie, laurier, vanille, nootmuskaat, steranijs, venkelzaad en knoflook.
Voorbeelden van noten, zaden en granen die een verwarmend effect op je lichaam hebben zijn quinoa, walnoten, amaranth, gierst, haver en pijnboompitten.
Dierlijke producten die je verwarmen zijn onder meer haring, baars, zalm, mosselen, tonijn en sardines evenals wild en eieren.
Verder hebben ook alcohol, cacao, koffie en geraffineerde suiker een verwarmende invloed op je lichaam.
Eten dat verkoelt kun je verwarmen. Wanneer je dat doet, heeft het een verwarmend effect. Zo kun je bijvoorbeeld een appel in stukjes snijden en met een snufje kaneel opwarmen in de oven. In dat geval heeft de appel dus een verwarmende invloed op je lichaam. Omgekeerd kan het ook. Als je bijvoorbeeld een ijsje maakt van fruit dan helpt dat je lichaam afkoelen. Kortom, de bereidingswijze beïnvloedt eveneens de verwarmende of verkoelende werking van voeding.
Ontdek hoe de manier van eten, de bereiding en de samenstelling van onze voeding bepalend zijn voor het behoud van onze gezondheid in de opleiding natuurvoedingsadviseur.