Natuurvoeding gaat terug naar de basis: wat is de essentie van gezonde, volwaardige voeding. Steeds meer mensen beseffen welke rol natuurlijke voeding speelt in een vitaal leven. Ze zijn zich enerzijds steeds meer bewust van de invloed die voeding heeft op hoe zij zich voelen en functioneren. Anderzijds speelt ook mee dat natuurlijke voeding het milieu een stuk minder belast en dus duurzamer is. Er worden namelijk uitsluitend natuurlijke bestrijdingsmiddelen ingezet. Verder blijkt dat natuurvoedingsmiddelen ook nog eens smaakvoller en voedzamer zijn. Dat alles samen draagt bij aan een groeiende belangstelling voor én toegenomen kennisbehoefte over wat natuurvoeding is.
Wil je graag je voedingspatroon aanpassen? Natuurlijker eten en dus natuurvoeding onderdeel van je dagelijkse leven maken? Dan is het fijn te weten wat de basisprincipes zijn zodat je bewust kunt kiezen wat je wel en niet eet. Want, gaan voor natuurlijke voeding betekent niet meer klakkeloos consumeren. Je kiest voor voedsel dat mens-, dier- en milieuvriendelijk is ofwel je volgt de volgende principes, namelijk: je gaat voor eerlijke, verse, pure en biologische producten.
Om je verder op weg te helpen volgt hieronder een toelichting op de principes van natuurlijke voeding.
Kiezen voor vers betekent groenten en fruit in het seizoen kopen en eten. Afkomstig uit de volle grond en niet de kas. Deze producten zijn voller van smaak en kennen een hogere voedingswaarde. Dat betekent dus aardbeien eten in de zomer en niet in de winter. Daarnaast houd je rekening met waar een product vandaan komt. Denk regionaal en lokaal. Daardoor wordt de afstand van grond naar mond zo klein mogelijk en zijn er onder andere minder conserveringsmiddelen nodig.
Maak zo min mogelijk gebruik van bewerkte producten en voeding waar allerlei (onnatuurlijke) zaken aan zijn toegevoegd. Producten die weinig bewerkingen hebben ondergaan behouden hun voedingswaarde. Daarbij geef je je lichaam door voor puur te kiezen de juiste voedingsstoffen. Bovendien kost het verwerken van bewerkte voeding meer energie dan het oplevert.
Dit betekent kiezen voor producten die milieuvriendelijk en dus eerlijk zijn voor de aarde. Maar ook eerlijk voor mensen en dat wil zeggen: kiezen voor fairtrade. En uiteraard is eerlijk voor dieren ook essentieel. Door onder andere die kiloknallers links te laten liggen en voeding dat preventieve antibiotica bevat te weren.
Biologische landbouw en veeteelt worden gezien als de duurzaamste manier om voedsel te produceren. Binnen de natuurvoeding hebben biologisch-dynamische producten de voorkeur boven biologisch producten. Biologisch-dynamische landbouw wil zeggen dat voeding 100% biologisch is maar dat er o.a. ook wordt gewerkt met een gesloten kringloop waarbij alle benodigde middelen zo veel mogelijk uit het eigen boerenbedrijf komen. Bijvoorbeeld het veevoer voor de dieren verbouwt de biologisch-dynamische boer zelf en de mest wordt vervolgens gebruikt voor bemesting van eigen grond.
Kies zo veel mogelijk voor een gevarieerde voeding. Gebruik daarbij de verschillende keuzemogelijkheden binnen een voedingsgroep en kies meerdere opties. Varieer naast de basisproducten, zoals groenten, fruit en granen, bijvoorbeeld met zoetmiddelen, zout, kruiden en/of vetsoorten. Door verse producten van het seizoen te kiezen, ontstaat er haast vanzelf een gevarieerd voedingspatroon. Seizoensaanbod is vaak te herkennen aan de prijs van het product (lager) en de herkomst ervan (lokaal geproduceerd). Door het kiezen voor variatie wordt de wereld niet te eenzijdig belast en het zorgt voor een zo breed mogelijke inname van gezonde voedingsstoffen.
Behalve de hierboven genoemde basisprincipes van natuurvoeding zijn er nog meer zaken waar je rekening mee kunt houden om je lichamelijk en geestelijk een stuk fitter te voelen. Zo worden maaltijden bewust samengesteld, zonder kunstmatige toevoegingen en met aandacht bereid. Ook het eten van vlees en vis wordt beperkt tot enkele keren per week. Ook het terugdringen van het verpakkingsmateriaal is een onderdeel van natuurvoeding. Dat geldt eveneens voor voedselverspilling. Dat tracht je zo veel mogelijk te voorkomen.
Kortom, natuurvoeding heeft alles te maken met een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze.
Wil je je verder verdiepen in natuurvoeding? Ervaren hoe natuurvoeding lichaam en geest beïnvloedt? Anderen begeleiden natuurlijker te eten? Via Sonnevelt kun je de opleiding Natuurvoedingsadviseur volgen.
Natuurvoeding is een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze waarbij de volgende principes gelden: voeding van verse, pure, eerlijke en biologische producten.
Bij natuurvoeding denk je waarschijnlijk aan biologisch eten maar het omvat veel meer dan dat. Het draait om bewust kiezen voor een gezonde leefstijl met natuurlijke voeding die je daadwerkelijk voedt, geestelijk en lichamelijk. Het resultaat? Je voelt je fitter, energieker, alerter en gezonder! Daarom in dit artikel meer over: wat is natuurvoeding.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.
Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.