Wat is een depressie precies? In een dip zitten of nergens zin in hebben? Dat overkomt iedereen wel eens. Bijvoorbeeld als je ernstig ziek bent, een dierbare plotseling overlijdt, je je baan verliest, een echtscheiding et cetera. Dat kan je stemming negatief beïnvloeden. Echter, als je depressief bent, is er vaak sprake van een combinatie van factoren. Hieronder de mogelijke oorzaken van een depressie en hoe je deze stemmingsstoornis herkent.
Je raakt doorgaans niet door één ingrijpende gebeurtenis of ervaring in een depressie. Meestal spelen meerdere factoren een rol bij het ontwikkelen van een dergelijke stemmingsstoornis. Denk aan erfelijkheid, traumatische jeugd, chronische aandoening, sociaal en emotioneel geen steun hebben, gebruik van verslavende middelen of medicijngebruik.
Loop je rond met de vraag: wat is een depressie precies? Check dan eens de onderstaande lijst met signalen die een depressie kenmerken. Misschien is er toch meer aan de hand dan een tijdelijk dip.
Eigenlijk vind je helemaal niets meer leuk en je bent ook niet in staat van dingen te genieten. Zelfs niet wat je voorheen superleuk vond.
Bijna geen oog dichtdoen en vroeg wakker worden, omdat je steeds ligt te piekeren en te malen. Of je bed niet uitkomen en juist overmatig veel slapen.
Er hangt als het ware een grauwsluier over alles heen. Somberheid dicteert je hele doen en laten.
Jezelf waardeloos voelen en vinden. Jezelf de schuld geven van alles en nog wat. Ook schaamte, het gevoel altijd tekort te schieten, te falen enzovoort. Kortom: je hebt een negatief zelfbeeld. Trouwens, het kan ook zijn dat je de buitenwereld heel negatief ziet.
Flink wat kilo’s verliezen of behoorlijk in gewicht toenemen. Beiden komt voor. Oorzaak? Door je gemoedstoestand krijg je geen hap door je keel of je gaat overmatig veel – vaak ongezond – eten.
Je nergens op kunnen focussen. Dat is ook karakteristiek voor depressief zijn. Van tv-kijken en een boek lezen tot klusjes doen en een praatje maken. Het gaat compleet langs je heen. Geen beslissingen kunnen nemen komt ook veel voor. Zelfs de meest simpele, zoals: wat ga ik eten vanavond.
Geen rust in je lijf hebben, is ook een bekend symptoom. Denk aan ijsberen tot een kort lontje hebben en zelfs je angstig voelen. Wat ook wel gebeurt, is dat je heel traag wordt.
Je futloos voelen, moe zijn en geen initiatief nemen is ook heel gewoon wanneer je een depressie hebt. Onder andere doordat je slecht slaapt, eindeloos piekert, te weinig of te veel eet enzovoort.
Niet meer willen leven kan je ook parten spelen bij depressiviteit. Want, dan ben je jezelf en je omgeving niet meer tot last. Je kunt daarover praten en nadenken. Bijvoorbeeld: als ik onder een auto kom is dat niet erg. Of: ik hoef morgen niet meer wakker te worden.
Naast de eerder genoemde mentale klachten kun je ook lichamelijke problemen ondervinden. Van een droge mond, hartkloppingen, duizeligheid, trillende handen tot hoofdpijn.
Herken je meerdere van de symptomen uit dit artikel? Om je gerust te stellen: doorgaans verdwijnen de klachten na een half jaar vanzelf. Door gezond en regelmatig te eten, zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, ontspannende activiteiten ondernemen en zorgen voor voldoende (nacht)rust. Houden je klachten echter aan? Neem dan zeker contact op met je huisarts. Die kan je eventueel medicijnen voorschrijven of een verwijsbrief geven voor een psycholoog.
Als je kampt met stressklachten, een burn-out hebt, depressief bent of angst ervaart, is hardlopen als therapie een goede methode. Wekelijks rennen in de buitenlucht onder begeleiding van een runningtherapeut; individueel of in groepsverband. Wil je hier meer over leren? Bekijk dan de cursus Runningtherapie.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Hardlopen als therapie en behandelmethode, daar draait het om bij runningtherapie. Een waardevolle aanvulling voor veel disciplines!