Wil je opnieuw gezond leren eten? Weten welke voedingsmiddelen je daadwerkelijk nodig hebt? Die je niet alleen vullen, maar ook daadwerkelijk voeden? In dit artikel meer over het belang van gezond eten en hoe je ermee aan de slag gaat.
Dat gezonde voeding belangrijk is voor je gezondheid weet je maar al te goed. En… je wilt ook wel gezond eten, maar op de een of andere manier komt het er niet van. Onder andere te weinig tijd, geen fut hebben om te koken na een lange werkdag en/of niet goed weten wat voor gezonds je eigenlijk moet bereiden.
Herken je dat en wil je graag aan de slag met gezond eten? Bijgaand vind je een aantal algemeen bekende en goede regels betreffende gezonde voeding.
Voor wie opnieuw gezond wil leren eten, is het allereerst belangrijk om te weten wat zoal onder gezonde voeding wordt verstaan. De belangrijkste basisingrediënten voor een gezond eetpatroon zijn namelijk:
Hieronder een aantal praktische tips als je opnieuw gezond wilt leren eten.
Skip je ontbijt nooit. Niet zo’n trek ’s morgens? Neem je boterham of yoghurtje een uurtje later. Sla verder ook geen maaltijden over en neem 1 tot maximaal 4 kleine gezonde tussendoortjes. Dat zorgt ervoor dat je de hele dag energie hebt en gaat snaaigedrag tegen.
Drink als volwassene dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter. Het doet je goed, want het bevordert de verwerking van voedingsstoffen en helpt de afvalstoffen afvoeren. Drink zo weinig mogelijk fris-, yoghurt- of energiedranken. Daar zit vaak veel suiker in.
Kamp je met lekkere trek? Zin in snaaien? Wees dat voor en neem bij de koffie een gezond tussendoortje.
Neem je je fruit meestal weer in je tas mee naar huis? Eet dan standaard een stuk fruit bij je lunch, als tussendoortje of ontbijt ’s ochtends met fruit en yoghurt.
Kost het je moeite om dagelijks voldoende groente te eten? Neem altijd een kleine salade bij je lunch of maak een soep van groenten. Ook kun je ontbijten met groenten. Maak bijvoorbeeld een bietensmoothie of groenteomelet. Zo maak je genoeg groente eten een stuk makkelijker.
Heb je het ontzettend druk en nauwelijks tijd om gezond eten te koken? Doe dan aan mealprepping. Bijvoorbeeld door geregeld een extra portie te koken die je invriest. Ben je druk? Dan ontdooi je zo’n gezonde zelfgemaakte maaltijd. Voeg een salade toe en klaar. Bereid zo weinig mogelijk dingen uit een pakje of zakje. Die bevatten doorgaans veel extra zoete en zoute toevoegingen voor de smaak, geur en houdbaarheid.
Wil je opnieuw gezond leren eten? Stel dan elke week een eetplan op en doe aan de hand daarvan bewust boodschappen. Zo zie je niet alleen of je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Vervolgens voorkom je ook dat je na een lange werkdag nog moet winkelen en makkelijk bezwijkt voor een ongezonde kant-en-klaar hap.
Koop bij voorkeur verse en pure producten. Die zijn gezonder omdat ze niet zijn bewerkt en er niets aan toe is gevoegd. Denk aan smaakversterkers, conserveermiddelen, kleurstoffen en dergelijke. Wil je toch uit een potje eten? Check dan het etiket. Staan er meer dan 5 ingrediënten op? Begrijp je niet wat de ingrediënten zijn? Koop het dan liever niet, want dan is het meestal flink bewerkt.
Ook variëren is van belang. Kies voor het ontbijt of de lunch ook eens voor zelfgemaakte havermoutkoekjes, een spinaziesmoothie, groenteomelet of combineer yoghurt met noten, fruit of havermout. Maak het jezelf makkelijk door met de seizoenen mee te eten. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen.
Voeding is slechts een onderdeel van een gezonde leefstijl. Download gratis het e-book 'Gezond leven doe je zo' en lees hoe je vitaal oud kunt worden.
Sonnevelt biedt opleidingen aan op het gebied van vitaliteit en gezond leven. Bekijk ons aanbod.