Allereerst worden superfoods en biologische voeding op een andere manier gekweekt dan de gemiddelde supermarktvoeding. Bij het grootste gedeelte van de voedselproductie staat de kwantiteit voorop: er moet vooral zoveel mogelijk geproduceerd worden voor zo weinig mogelijk geld. Dat zegt niet dat een boer zich niet druk maakt om het welzijn van dieren en dat een akkerbouwer geen goede grondstoffen wil afleveren. Maar er worden wel andere keuzes gemaakt dan bij de productie van biologische voeding. Zo gebruiken boeren die biologische voeding produceren geen preventieve antibiotica en alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook het gebruik van meststoffen wordt zo veel mogelijk gereduceerd. Voorstanders van biologische voeding en superfoods vinden dat belangrijk, omdat door die antibiotica, bestrijdingsmiddelen en meststoffen er allerlei gifstoffen in ons lichaam komen.
Het grote probleem op het gebied van voeding is de grote hoeveelheden vetten, zout en suikers die aan veel kant-en-klare en houdbare voeding worden toegevoegd. Door ons eetpatroon en de consumptie van veel voorverpakte voeding krijgen de meeste mensen veel te veel vetten, suikers en zout binnen, met als gevolg overgewicht, diabetes, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Dat, in combinatie met de goedkoop geproduceerde voeding met welllicht meer gifstoffen, maakt dat voeding toch niet altijd gezond is en dat biologische voeding en superfoods wellicht een goed alternatief bieden.
Gezond eten heeft alles te maken met het maken van de juiste keuzes. Niet teveel vet, niet te veel suiker. Vet, zout en suiker zijn al gauw te vermijden door verse producten te gebruiken en zelf een maaltijd te bereiden, in plaats van kant-en-klare maaltijden en pakjes. Daarmee vermijd je automatisch veel toegevoegde stoffen, ook de kunstmatige. Wie ook de mogelijke gifstoffen wil vermijden zal inderdaad daarbij moeten kiezen voor biologische groenten, fruit en vlees.
Op deze manier zou je al veel gezonde voedingsstoffen automatisch binnen moeten krijgen. Ook noten, granen en vruchten kunnen heel goed aan de maaltijd worden toegevoegd. Smaakmakers die ook nog eens heel gezond zijn.
Kortom, gezond eten doe je niet door alle E-nummers te vermijden en alleen maar biologisch eten en superfoods te kopen. Gezond eten is vooral koken met verse producten, teveel vet, zout en suiker vermijden en bewust kiezen voor gezonde smaakmakers en tussendoortjes. Op die manier kunnen overgewicht, diabetes, een hoge bloeddruk en te hoog cholesterol voorkomen worden.
Meer weten over gezonde voeding? Kijk eens bij onze opleidingen Natuurvoedingsadviseur en Trainer Hormoonfactor.
Biologische voeding, natuurvoeding en superfoods worden steeds populairder. Er is van alles mis met onze huidige voeding. De productie deugt niet, het zit vol met gifstoffen en al die E-nummers zijn niet te vertrouwen. Wat is het probleem eigenlijk? En welke ingrediënten zijn wel en niet goed?