Hoe moet je omgaan met iemand die ongeneeslijk ziek is? Veel mensen worstelen met die vraag als een dierbaar familielid, vriend(in) of collega nog maar een paar weken of maanden te leven heeft. Hoe sta je de ongeneeslijk zieke bij? Enkele adviezen hoe je iemand bijstaat die terminaal is.
Omgaan met iemand die ongeneeslijk ziek is, is moeilijk. Echter, steek je kop niet in het zand door geen contact op te nemen. Laat sowieso altijd wat van je horen. Zie je bijvoorbeeld als een berg op tegen een ontmoeting? Zeg dan dat je het er moeilijk mee hebt. Het is echt geen schande. Vind je het echt heel moeilijk om bij de zieke op bezoek te gaan? Stuur dan een kaart of brief waar je je hart in laat spreken. Je mag gerust schrijven dat je niet weet hoe te reageren, maar dat het je niet koud laat en dat je aan de ander denkt.
Blijf jezelf en doe maar gewoon. En natuurlijk mag je je bezorgdheid tonen, maar overdrijf dat niet. Ga dus niet opeens overdreven hulpvaardig, optimistisch of ernstig doen. De kans is groot dat de ander zich daar erg ongemakkelijk onder voelt. Denk liever aan hoe jullie relatie altijd was en borduur daar op voort. Dus deel je verhalen over je werk, vertelt de laatste roddels of vraag advies over zaken waar de zieke verstand van heeft. Zo geef je de zieke het gevoel er nog bij te horen. Daarbij zorgen de verhalen ook voor afleiding.
Wanneer iemand ongeneeslijk ziek is, komt er ontzettend veel op hem of haar af. Het is dan fijn om de rollercoaster aan emoties evenals allerlei wensen en behoeften te kunnen vertellen. Luister oprecht en met aandacht zonder hem of haar te onderbreken met goedbedoelde adviezen. Ben er gewoon en laat de ander praten. Dat is immers ook een manier van verwerken. Vallen er stiltes? Voel je daar niet ongemakkelijk onder, er gewoon voor iemand zijn is heel waardevol.
Wanneer je wil helpen heb je mogelijk de neiging om te zeggen: “Laat me weten als ik je ergens mee kan helpen”. Of: “Bel me als ik iets kan doen, ik ben 24/7 bereikbaar”. Je intenties zijn goed alleen is het voor velen vaak moeilijk om je hulp ook echt in te roepen. Je maakt het voor de zieke makkelijker door concrete en praktische hulp te bieden. Van een maaltijd klaarmaken, de kinderen opvangen na schooltijd, met de hond gaan wandelen of helpen met wassen en strijken. De meest simpele zaken kunnen al fijn zijn en rust geven.
Heeft een dierbare nog maar kort te leven? Focus je aandacht dan niet alleen op het ziek zijn en doodgaan. Doe dingen waar jullie je fijn bij voelen en probeer samen zoveel mogelijk mooie en kostbare momenten te hebben. Bijvoorbeeld door samen ontspannende activiteiten te doen voor zover dat mogelijk is. Bezoek samen een museum, ga naar het park of pak een terrasje. Kijk naar jullie favoriete film, luister naar een muziekstuk dat jullie beiden raakt en geniet. Of informeer naar specifieke wensen en behoeften. Dat maakt het leven op dat moment een stukje mooier.
Een ongeneeslijk zieke kan ook de hulp inroepen van een professionele stervensbegeleider. Dit is iemand die geestelijke, emotionele en sociale ondersteuning biedt in de laatste levensfase. Zo kan een stervensbegeleider helpen bij het omgaan met gevoelens, levensvragen en afscheid nemen. Daarnaast is een stervensbegeleider er ook voor de naasten als partner, kinderen, ouders, vrienden en dergelijke om hen te begeleiden in de laatste fase met hun zieke dierbare. Een stervensbegeleider biedt ook nazorg tijdens het rouwproces en kan praktische zaken afhandelen kort na het overlijden.
Een stervensbegeleider is in staat om cliënten te begeleiden bij het afscheid nemen van het leven zoals dat geleefd is. Meer informatie over de opleiding Stervensbegeleider.