Hebben natuur en gezondheid beroepen je interesse? Omdat je een passie hebt voor alles wat met vitaliteit, voeding en beweging te maken heeft? En wil je graag mensen coachen naar een gezonder, fitter en vitaler leven? Door aan de slag te gaan met natuurvoeding, de invloed van hormonen op de gezondheid, hoe genoeg bewegen, leven volgens de seizoenen en positieve mindset?
Sonnevelt biedt in het cluster gezondheidscoaching 6 opleidingen aan waarbij een natuurlijke gezondheid en vitaliteit centraal staan. Onderstaand vind je een overzicht van de natuur en gezondheid beroepen die je na voltooiing kunt uitoefenen.
Ga je aan de slag als trainer hormoonfactor? Dan weet je hoe hormonen werken en wat de invloed ervan is op de gezondheid. Immers, zijn de hormonen in balans? Dan is er geen vuiltje aan de lucht. Iemand zit dan gewoon lekker in z’n vel. Maar, is er bijvoorbeeld sprake van veel stress? Blijft het stresshormoon cortisol door het lijf ‘gieren’? Dan kan dat allerlei onduidelijke gezondheidsklachten geven. Van maagpijn en spijverteringsstrubbelingen tot hoofdpijnen en verminderde weerstand. Als trainer hormoonfactor zie je dat verband en kun je helpen de hormonale disbalans te herstellen via eet- en leefstijlaanpassingen waardoor je de gezondheid en vitaliteit bevordert.
Dit is een van de natuur en gezondheid beroepen die zeer veelzijdig is. Want, als vitaliteitscoach richt je je zowel op de fysieke, mentale als emotionele gesteldheid van mensen. Dit doe je op basis van een vitaliteitsplan die aanzet tot gedragsverandering en/of verbetering. Hierbij kijk je niet alleen naar (natuur)voeding en bewegen, maar besteed je ook aandacht aan de mentale gezondheid. Het werk als vitaliteitsspecialist kun je op individuele basis doen. Bijvoorbeeld als iemand last heeft van overgewicht, slaapproblemen of disbalans tussen werk en privé ervaart. Maar, ook bedrijven schakelen geregeld vitaliteitscoaches in om het ziekteverzuim terug te dringen en het werkplezier te verhogen. Uiteindelijk draag je er als vitaliteitscoach aan bij dat mensen beter in staat zijn hun eigen gezondheid en vitaliteit te managen.
Overgewicht. Een steeds groter wordend probleem. Het kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Als gewichtsconsulent beschik je zowel over de meest recente wetenschappelijke inzichten als praktische vaardigheden om mensen te begeleiden hun eet- en leefpatroon aan te passen. Doel? Een gezond gewicht en meer vitaliteit. Dat realiseer je door niet alleen oog te hebben voor gezonde voeding en meer bewegen, maar ook door aandacht te besteden aan de psychische gezondheid.
Ook een mooi voorbeeld van de natuur en gezondheid beroepen is die van consulent natuurlijke gezondheid. Je houdt je namelijk bezig met op een natuurlijke manier gezond en vitaal te worden. Kenmerkend voor je aanpak is dat je werkt vanuit een holistische filosofie. Je ziet een mens als eenheid: lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. Is er op een van die fronten een verstoring? Dan kan zich dat vertalen in onverklaarbare gezondheidsklachten, zoals: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, huidproblemen, gewrichtspijnen en dergelijke. Door gerichte adviezen over natuurlijke voeding en leefstijl te geven plus het aanbieden van onder andere natuurgeneeskundige en lichamelijke therapieën kun je op een natuurlijke manier bijdragen aan het herstellen van de gezondheid én het verbeteren van de vitaliteit.
De behoefte aan kennis over natuurlijke voedingsmiddelen groeit. Van wat pure voeding met je lichaam en geest doet, wat een gezond en evenwichtig eetpatroon is of superfoods wel of niet gezond zijn et cetera. Want, de verwarring is nu en dan groot. Internet lijkt een mooie infobron, maar verhalen spreken elkaar nogal eens tegen. Als natuurvoedingsadviseur kun je daarin het verschil maken. Je hebt de knowhow om mensen goed te informeren en te adviseren over natuurlijk eten. Eveneens ben je in staat de bewustwording te bevorderen over natuurvoeding. Wat het doet voor lichaam en geest en hoe het helpt fitter, vitaler en gezonder te zijn.
Dat dagelijks genoeg lichaamsbeweging nemen goed is weten we inmiddels allemaal. Het zorgt er niet alleen voor dat je je energiek en vitaal voelt, maar het bevordert ook de algehele gezondheid. Alleen soms lukt het niet om (voldoende) meer te bewegen. Bijvoorbeeld vanwege vermoeidheidsklachten of lage rugpijn. Als beweegcoach kun je daar een wezenlijke bijdrage aan leveren. Je helpt, steunt en stimuleert mensen weer te gaan bewegen. Laat ze ervaren wat het lichamelijk doet, maar ook dat het geestelijke zorgt voor een oppepper. En je laat zien dat bewegen ook fijn en plezierig is. Hoe je dat doet? Door het aanbieden van onder andere runningtherapie, kettlebelltrainingen en/of het aanleren van ontspanningsoefeningen.
Is je belangstelling gewekt voor een van de natuur en gezondheid beroepen? Bekijk dan in alle rust de opleidingen in het cluster gezondheidscoaching. Je kunt per opleiding een gratis proefles downloaden. Wens je meer informatie of advies? Bezoek dan een van de open dagen of neem contact op met de studieadviseur, die helpt je graag verder.