Opleidingen voeding zijn er in alle soorten en maten, van een korte cursus zonder vooropleiding tot volledige mbo-, hbo- en universitaire opleiding. De inhoud van deze opleidingen loopt enorm uiteen, maar heeft zeker ook overeenkomsten. Hier vind je een overzicht van enkele onderwerpen die in veel opleidingen voeding aan bod komen. Natuurlijk verschillen de onderwerpen per opleidingsinstituut en lopen ze uiteen al naargelang een opleiding een maand duurt of bijvoorbeeld twee jaar.
Een belangrijk aspect van opleidingen voeding is de relatie tussen voeding en het lichaam. Je leert hoe je lichaam voeding verteert en opneemt en welke voedingsstoffen essentieel zijn voor het lichaam. Je leert ook welke voedingsmiddelen welke voedingsstoffen bevatten. Tot slot leer je vrijwel altijd iets over energiewaarden van voeding en hoe je lichaam die opneemt.
In opleidingen voeding die zich richten op de natuur, leer je veel over de manier waarop voedingsmiddelen worden gemaakt en welke natuurlijke producten allemaal eetbaar zijn. Je leert ook over de mogelijke geneeskrachtige werking van natuurproducten en de manier waarop je deze producten in voeding kunt verwerken.
Veel opleidingen voeding besteden ook aandacht van de relatie tussen voeding en gewicht. Het gaat dan over goede en slechte vetten, gezonde en ongezonde suikers en het belang van een gezond, stabiel voedingspatroon. Je leert hoe je overgewicht kunt behandelen en ondergewicht kunt voorkomen.
Tot slot hebben de meeste opleidingen voeding het doel je op te leiden tot voedingsadviseur. Zo kun je diëtist worden, natuurvoedingsadviseur of gewichtsconsulent. Je leert welke problemen mensen kunnen ervaren rondom voeding en hoe je die problemen effectief kunt aanpakken. Ook leer je hoe je mensen met een dieet kunt helpen om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen, maar toch lekker kunt blijven eten. Het aanpakken van gewichtsproblemen hoort hier natuurlijk ook bij.