Leer kinderen begeleiden in hun ontdekkingstocht naar het vinden van balans tussen de kwaliteiten én valkuilen van hooggevoeligheid.
Hoogsensitief zijn is door de Amerikaanse psychotherapeut Elaine Aron op de kaart gezet. Van haar verscheen in 1996 het boek ‘Hoog Sensitieve Personen’. Volgens de Amerikaanse heeft pakweg zo’n 20% van de bevolking ermee te maken. Het wordt vaak gezien als een zeer specifieke karaktereigenschap en is zeker geen ziekte of aandoening.
Overigens, de mate waarin hooggevoeligheid je leven beïnvloedt verschilt van persoon tot persoon. Zo heeft de een er meer hinder van dan de ander. Daarbij komt het zowel voor bij kinderen als volwassenen. Weet je niet wat er precies met je aan de hand is? Dan kun je in een vicieuze cirkel terecht komen wat uiteindelijk leidt tot oververmoeidheid, een depressie of zelfs een burn-out. Hoe weet je nu of je hooggevoelig bent?
Bijgaand een lijst met veelgenoemde karaktereigenschappen die hooggevoelige mensen met elkaar delen. Herken je jezelf in meerdere van de hoogsensitief kenmerken hieronder?
1. Je bent bang om fouten te maken waardoor je de neiging hebt alles perfect te willen doen. Het voordeel is wel dat je daardoor erg zorgvuldig te werk kunt gaat.
2. Je beschikt over een rijk innerlijk gevoelsleven en groot voorstellingsvermogen. Daarnaast zijn ook beschikken over een grote fantasie en creativiteit hoogsensitieve kenmerken.
3. Je trekt graag de natuur in en ontsnapt graag aan drukte. Ook je terugtrekken in een veilige ruimte thuis doe je graag. Bijvoorbeeld je bed.
4. Je wilt anderen graag helpen en bijstaan, omdat je de hulpbehoefte zeer snel opmerkt. Je leeft je gemakkelijk in anderen in. Anderzijds vind je het best lastig om goed voor jezelf te zorgen.
5. Je hebt moeite met plannen en structuur aanbrengen in je dagelijkse leven en daardoor vind je het ook lastig een vast ritme te ontwikkelen.
6. Je ervaart pijn sterker en bent nogal eens overgevoelig voor onder andere bepaalde kledingstukken, zoals labeltjes in kleding. Ook kun je zeer gevoelig zijn voor stimulerende middelen zoals drugs, cafeïne, alcohol en vaak ook voor medicijnen en kruiden.
7. Je houdt niet van veranderingen in je leven. Dat kost je behoorlijk wat tijd om dat te verwerken en een plaats te geven. Denk aan een andere school, verhuizen, onverwachts bezoek, andere werkgever enzovoort.
8. Je voelt en merkt subtiele veranderingen direct op. Variërend van een andere bril of kapsel, maar ook stemmingen, sferen, stembuigingen, lichaamstaal et cetera.
9. Je ervaart allerlei zintuiglijke prikkels veel sterker. Denk aan harde geluiden, zoals sirenes en mensen die hard praten. Maar, je kunt ook overbelast raken van fel licht of sterke geuren.
10. Je kunt ontzettend ontroerd worden door muziek, kunst of diepzinnige gesprekken die je hebt en je daar helemaal door laten meeslepen.
11. Je beschikt over een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ook dat is een hoogsensitief kenmerk dat velen hebben. Daarbij houd je niet van geweld en spanning.
12. Je houdt er niet van op de vingers te worden gekeken en werkt het beste als je dingen in je eigen tempo doet. Onder andere omdat je meer tijd nodig hebt om bepaalde informatie te verwerken.
13. Je kunt verlegen overkomen, maar bent dat niet. Eigenlijk ben je zeer sociaal. Wel is het zo dat je erg gevoelig bent voor wat anderen van je vinden.
14. Je hebt snel last van allerlei stressverschijnselen, stemmingswisselingen of depressieve gevoelens door de overdaad aan prikkels die je ervaart.
Herken je jezelf in de hoogsensitieve kenmerken? Geeft het weer hoe je bent, doet en/of handelt? Dan bestaat de kans dat je hooggevoelig bent. Weet je dat? Dan is dat best fijn. Want dan kun je je voorbereiden op bepaalde situaties of die vermijden. Ongeveer 70% van de hoogsensitieven is vrij rustig en gedijt goed bij een gelijkmatig en stabiel levenspatroon. De overige 30% is extravert en zoekt graag de grenzen op en verveelt zich snel.
Sonnevelt biedt de opleiding Kindercoach HSP aan. Deze opleiding is bedoeld voor diegene die als coach kinderen en ouders/opvoeders wil leren begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken. Als kindercoach gespecialiseerd in hooggevoeligheid kun jij kinderen en tieners begeleiden in hun ontdekkingstocht naar het vinden van balans tussen de mooie kwaliteiten én valkuilen die HSP met zich mee brengt.
Een van meest besproken kenmerken van hoogsensitief is eigenlijk wel dat je zintuigen gevoeliger zijn dan gemiddeld. Zo ervaar je allerlei indrukken als harde geluiden, fel licht, sterke geuren en dergelijke veel intenser. Maar, ook emoties en spanningen signaleer je feilloos en snel door veranderingen in stemnuances en/of lichaamstaal. Dat alles kan ervoor zorgen dat je als hooggevoelig persoon gemakkelijker overbelast raakt ofwel compleet op bent na een school- of werkdag. Hoe je hooggevoeligheid herkent.