Het nummer 1 belangrijkste vetopslaghormoon is insuline. Insuline wordt aangemaakt door de alvleesklier bij een stijgende bloedsuikerspiegel. Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten, met name de snelle suikers begint de bloedsuikerspiegel te stijgen. Vervolgens produceert de alvleesklier insuline, dat de bloedsuikerspiegel weer snel laat dalen naar een gezond niveau. Wanneer echter regelmatig grotere hoeveelheden insuline van het lichaam gevraagd worden (door het eten van bepaalde voeding), gaat de alvleesklier vanzelf over op een grotere productie van insuline. Een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel door insuline, verstoort het vetverbrandingsproces. Te veel vrijgekomen insuline wordt opgeslagen als vetweefsel en dus niet in de spieren. Kortom, als de insuline laag is, is de vetverbranding hoog!
Daarnaast speelt ook het hormoon cortisol een rol bij onze vetverbranding. Cortisol is een hormoon dat het lichaam aanmaakt uit stress. Het zorgt voor afbraak van spierweefsel, maar zorgt ook voor verhoging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor wordt weer insuline aangemaakt en veel insuline betekent weer dat energie eerder opgeslagen wordt in vet.
Basaalmetabolisme is het energieverbruik van het lichaam in rust, ook wel ruststofwisseling genoemd. Dit is dus de verbranding van calorieen als we op de bank zitten of zelfs als we slapen. Hier hoeven we niets voor te doen. Het basaalmetabolisme wordt gestuurd door onze hormonen. Zijn onze hormonen uit balans, dan raakt ook het basaalmetabolisme uit balans en raakt deze vertraagt, dan is de verbranding lager met als gevolg meer vetopslag.
Kortom, voor een goede fysieke en mentale gezondheid en een optimaal metabolisme is het essentieel dat onze hormonen in balans zijn.
Afvallen blijft, ondanks deze kennis, een kwestie van gezond eten. Maar door de effecten van deze hormonen te weten is het wel duidelijker welke voeding je beter kan vermijden en welke voeding juist handig is. Koek, snoep, voeding met snelle suikers kun je beter mijden, niet alleen vanwege de caloriewaarde, maar ook vanwege de insulinestimulering. Uiteindelijk komt het dus gewoon neer op gezond en gevarieerd eten, balans in je voeding, voldoende ontspanning en regelmatig bewegen.
Leer hoe hormonen en gezondheid elkaar beïnvloeden in de Opleiding Trainer Hormoonfactor.
Steeds meer mensen krijgen te maken met gewichtsproblemen. Dit kan variëren van een plaatselijk vetrolletje tot serieus flink overgewicht. Omdat zoveel mensen problemen hebben met hun gewicht, wordt er continu onderzoek gedaan naar de oorzaken ervan. Tegenwoordig lees je veel over je hormoonsysteem. Hormonen zouden erg belangrijk zijn bij het afvalproces. Maar hoe werken die hormonen in ons lichaam en wat moet je doen om deze in balans te krijgen en te houden?