Gezonde voeding voor kinderen is belangrijk. Het zorgt dat ze groeien, helpt de hersenen ontwikkelen en gaat overgewicht tegen. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar kids gezond laten eten is niet altijd even makkelijk. Hoe je kinderen gezond leert eten en het gezellig houdt!
Wil je dat je kinderen gezond eten? Geef dan zelf het goede voorbeeld. Want, kids apen het gedrag van hun ouders na. Sla bijvoorbeeld ’s ochtends niet je ontbijt over. Het geeft je immers een goede start van de dag, zodat je energie hebt om activiteiten te ondernemen. Tevens zorgt het ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Door variatie aan te brengen in de verschillende maaltijden en tussendoortjes help je kinderen alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen. Van eiwitten, mineralen en vitamines tot vezels, koolhydraten en vetten. Bovendien zorgt variëren van producten ervoor dat kinderen kennismaken met verschillende groenten, fruitsoorten en dergelijke. Tot slot houd je het ook spannend en smakelijk. Bijvoorbeeld door telkens weer andere etenswaren in de dagelijkse lunchbox te doen.
Het gaat er niet alleen om dat je kinderen verschillende dingen laat proeven en ruiken. Ook de presentatie is belangrijk. Kijk maar naar ongezond eten als koek, snoep, chips en dergelijke. Dat ziet er vaak superaantrekkelijk uit. En dat is niet voor niets. Maak daar gebruik van en serveer gezonde voeding voor kinderen ook zo appetijtelijk mogelijk. Speel met kleuren. Maak groente- en/of fruitspiesjes. Steek groenten uit met koekjesvormen of serveer een maaltijd als een schilderij dat je met aandacht hebt bereid.
Zijn je kinderen wat ouder? Pakweg 6 of 7 jaar? Dan kun je op een eenvoudige manier uitleggen waarom gezonde voeding voor kinderen en volwassenen belangrijk is.
Wil je gezonde voeding voor kinderen bereiden? Doe dan regelmatig samen boodschappen met je kids. Bij de boer, op de markt of (biologische) supermarkt. Het is een leuke en goede manier om ze spelenderwijs kennis te laten maken met gezonde (vers)producten. Laat je kinderen zo nu en dan een nieuw of onbekend product kiezen. Uiteraard verantwoord. Of zeg wat je gaat eten en vraag of ze de ingrediënten bij elkaar kunnen zoeken.
Betrek je kinderen bij het klaarmaken van de maaltijden. Laat ze de groenten wassen, producten afwegen, fruit in stukjes snijden, in de pannen roeren, de tafel dekken et cetera. Ook samen bijvoorbeeld een gezonde pizza bakken of fruitijsjes maken zijn manieren om je kinderen op jonge leeftijd gezond en lekker te leren eten.
Kinderen lusten vaak niet alle voedingsmiddelen. Laat je dat er niet van weerhouden te koken wat je wilt. Stimuleer je kinderen te proeven wat er op het bord ligt. Prikkel daarnaast hun smaakpapillen door regelmatig nieuwe gerechten te koken en andere producten op tafel te zetten. Lusten je kinderen het niet? Word niet boos. Straffen werkt vaak averechts. Geef liever aan dat het een tijdje duurt voordat je iets lust. Benader het positief. Geef complimentjes en ga door. Op een bepaald moment gaat het eten steeds beter en gemakkelijker.
Rust en regelmaat daar varen kinderen wel bij. Eet daarom bij voorkeur op vaste tijdstippen. Doe dat samen aan tafel en eet met aandacht. Zonder afleiding van tv, tablet, smartphone en dergelijke. Creëer gewoon een heerlijk rustmoment voor jullie samen. Ook dat hoort bij een gezonde levensstijl en gezonde voeding voor kinderen.
Is je kind dol op koekjes, snoep of chips? Dan kun je dat natuurlijk verbieden. Maar, benader het eens anders. Maak afspraken over wanneer je thuis snoept. Bijvoorbeeld in het weekend op zaterdagavond of zondagmiddag en maak er dan een gezellige happening van. Serveer een lekkere koek bij de thee of kies voor een schaaltje chips met een glaasje sap. Probeer zeker ook gezonde alternatieven. Wie weet vinden je kinderen dat net zo lekker.
Er zijn nog tig manieren te verzinnen om je kinderen gezonder te laten eten. Bijvoorbeeld door te kiezen voor verantwoorde tussendoortjes en gezonde dorstlessers als water of thee te serveren. Ook voldoende en goed slapen is goed voor je honger- en verzadigingsgevoel. Want, slaap je te weinig? Dan heb je meer honger. Oh ja, en krijgen je kinderen op school, tijdens spelen bij vriendjes of een verjaardagspartijtje eens zoetigheid, snacks en dergelijke? Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Het is bijna ondoenlijk om dat te verbieden. Kies in elk geval thuis voor gezonde voeding voor kinderen.
Meer weten over voeding of kinderen? Wij bieden diverse opleidingen speciaal gericht op kinderen en gezonde voeding aan.