Alle ouders krijgen ermee te maken: een kind dat niet wil eten. Op veel ouders komt het vreemd over aangezien de meeste kinderen tot 18 maanden gulzige schrokkers zijn. Vanaf dat moment veranderen de meeste kinderen in moeilijke eters die heel kieskeurig zelf gaan bepalen wat ze wel en wat ze niet eten. Dat kan problemen aan de eettafel opleveren, maar het hoeft niet.
Boze gezichten aan tafel, een bord macaroni tegen de muur en grote krijspartijen, een nachtmerrie voor de ouders die vinden dat hun kind móet eten. Juist de dwang van de ouders, met alle goede bedoelingen van dien, wekt de weerzin van het kind om te eten. Deze ouders zijn vooral bang dat de groei en gezondheid van hun kind in het geding komt als het kind niet goed eet. Deze zorgen zijn onterecht. De meeste kinderen in de peuter-/kleuterfase eten minder. Dit hoeft geen nadelige gevolgen te hebben voor de groei of gezondheid. Een peuter heeft niet zoveel voeding nodig. Bovendien houdt het consultatiebureau dat goed in de gaten. Het komt dan ook sporadisch voor dat een kind om die reden wordt doorverwezen naar een arts.
Als je kind niet wil eten, zorg dan altijd voor een positieve, gemoedelijke sfeer aan tafel en eet gezamenlijk aan een mooi gedekte tafel. Bemoei je zo min mogelijk met je peuter als die eet en dwing hem/haar niet het bord leeg te eten, want daarmee leer je het kind het eigen gevoel van eetlust en verzadiging te negeren. Bovendien wordt het eten dan als een straf ervaren.
Zorg dat beide partners consequent dezelfde tafelregels hanteren. Jij bepaalt wat, wanneer en hoe lang gegeten wordt, het kind hoeveel. Ga niet onderhandelen, het kind gaat eten dan als iets onaangenaams zien waar een beloning bij hoort.
Als ouder ben je het voorbeeld voor je kind. Neem eerst zelf een hapje van iets nieuws. Als je wilt dat je kind ontbijt, geef hem dan het goede voorbeeld. Besef bovendien dat het kind alles nadoet, dus ook slechte gewoontes. Als je dus zelf een afkeer hebt van bepaald voedsel, is het aannemelijk dat je kind die afkeer overneemt.
Kinderen vinden het hartstikke leuk om te helpen bij de bereiding van het eten. Ze kunnen groenten wassen, toetjes versieren en noem maar op. Zo leren ze spelenderwijs met voedsel om te gaan en raken ze vertrouwd met voor hen vreemdsoortige voedingswaren.
Eten met kinderen wordt door sommige ouders als een dagelijks terugkerend drama ervaren. Belangrijk is te beseffen dat de maaltijden een stuk aangenamer kunnen verlopen als je weet hoe je er mee om moet gaan. Door de kinderen te betrekken bij het koken en niet teveel dwang tijdens het eten, kan het juist een heel gezellige boel worden.
Wil je meer leren over o.a.:
Neem dan een kijkje bij Kind en Vitaliteit.