De therapierevolutie gaat over het groeiende vak online coaching en online mentalhealth. Het is het nieuwe boek van Mirjam Windrich. Wat houdt De Therapierevolutie in en hoe is ze ertoe gekomen om het te gaan schrijven?
Het boek gaat over Mindful Analysis, de methodiek voor online coaching en therapie. Ongeveer tien jaar geleden vroeg ik me af hoe je het best geholpen kunt worden bij belangrijke vragen en problemen in het leven - als je internet hebt. Dus zou er via internet iets mogelijk zijn, wat misschien anders en zelfs beter dan een gesprek met een coach/therapeut zou kunnen zijn?
Als je een probleem hebt of zorgen, en je kruipt achter de computer op zoek naar hulp, dan google je op termen die op dat moment jouw toestand min of meer beschrijven. Je komt informatie tegen, wellicht lotgenoten, fora en andere vaak wel zinvolle zaken. Alles gaat wel een beetje over jou, maar net niet helemaal. Want bij jou zit het net even anders, is het net even anders gelopen, voelt het ook niet zoals bij de anderen wiens verhalen je leest. Wat je uiteindelijk wilt is je eigen verhaal vertellen en daar snel professionele hulp voor krijgen. Als je iemand wilt spreken, dan moet je een afspraak maken, ook als dat via de webcam zou gaan. Waar dat niet hoeft, is via het schrijven. Je schrijft je verhaal op, stuurt dat op en een professional zal je snel een reactie geven.
Dan gaat het alleen maar om jouw verhaal, zonder toeters en bellen, zonder dat je eerst lijsten hoeft in te vullen of je netjes voor moet stellen. Je haar hoeft ook niet goed te zitten. Andere informatie is misschien nuttig, maar dat komt later wel.
Wat ieder mens nodig heeft is gerichte, oordeelloze belangstelling voor wat er bij jou speelt. Je komt verder als er vervolgens de juiste vragen worden gesteld. Vragen die over jouw verhaal gaan en die je aan het denken zetten. Vragen die je helpen nog dieper in jezelf af te dalen en een zelfonderzoek te doen naar je gevoelens en emoties, naar je belevingen en ervaringen. En vragen die je uitnodigen om daarover te schrijven.
Want wat krijg je dan? Je eigen formuleringen van je dieperliggende zorgen en je gaat verbanden zien, inzichten krijgen en je leert jezelf beter kennen. Het is al heel lang bekend dat schrijven een helende, inzichtverruimende werking heeft, en deze wordt versterkt door de vragen.
Vervolgens kun je - ook met behulp van de vragen - onderzoeken wat je mogelijkheden zijn en geloof me, daar is dan ook ruimte voor en je bedenkt ze ter plekke. Dingen die bij je passen, die je goed gaan doen, die werken.
Vandaar dat we niet aan protocollen doen, of met modellen of stappenplannen werken die anderen hebben bedacht. Het gaat puur en alleen om het individuele verhaal van jou, van de cliënt.
Hoe weet je als professionele coach of therapeut wat voor vragen je moet stellen als je het verhaal van de cliënt hebt gelezen? Dat leer je door kennis te maken met de diverse disciplines die aan Mindful Analysis ten grondslag liggen. Op basis van kennis, theorie en psychologische, filosofische en sociologische geschiedenis leer je nadenken over waar de moderne mens nu staat en waar deze mee te maken heeft. We leven in een complexe wereld en staan vaak voor moeilijke keuzes. En iedereen heeft zijn eigen, individuele verhaal.
En daar is heel veel ruimte voor als je via e-mail werkt. Vandaar ook dat iemand die in Mindful Analysis is, slechts een week lang, iedere dag schrijft. Het werk van de Mindful Analyst bestaat dus ook uit het dagelijks schrijven met cliënten. Heel interessant, intensief en vooral: effectief.
In het boek De Therapierevolutie schrijf ik hierover nog veel meer, ook omdat het coachen en therapie via internet verlenen zonder twijfel in de nabije toekomst overal zal worden toegepast. En omdat de wachttijden in de geestelijke hulpverlening zeer lang zijn, hetgeen de problemen van mensen over het algemeen alleen maar vergroten.
De laatste jaren hebben honderden mensen zeer veel baat gehad bij deze ene week schrijven in Mindful Analysis. Daarnaast leidde ik minstens zoveel mensen op in dit nog jonge beroep en heeft een en ander zich ontwikkeld tot een goed onderbouwd, maar vooral ook goedwerkend systeem.
In de opleiding Mindful Analyst doorloop je om te beginnen zelf een zogeheten MA-traject en ervaar je precies wat het doet en mogelijk maakt. Naast al het eerdergenoemde is er iedere les aandacht voor het opzetten van je eigen praktijk met alles wat daarbij komt kijken.