Coaching wordt steeds populairder, steeds meer mensen doen een beroep op een coach om hun leven op de rails te krijgen. De werking ervan schuilt ‘m vooral in het concreet benoemen van zaken, de zelfwerkzaamheid, bewustwording en de kortdurende trajecten. De laatste tijd is er ook steeds meer aandacht voor en vraag naar online coaching: begeleiding via internet. Hoe werkt dat en waarom neemt het in populariteit toe?
Ten eerste maken we in allerlei opzichten steeds meer gebruik van internet. We doen aankopen, boeken onze reizen en communiceren zowel op professioneel als persoonlijk gebied eindeloos veel via internet. Dit verloopt over het algemeen schrijvend, in emails, sms en via what’s app, twitter en facebook. Eigenlijk schrijven we meer dan ooit...
Kunnen we dat schrijven niet ook heel goed inzetten voor persoonlijke ontwikkeling, het onderzoeken van vragen en problemen? Dat dit heel goed mogelijk is, heeft veel onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg al uitgewezen. De afgelopen jaren zijn er ontelbaar veel initiatieven geweest om mensen via internet coaching en therapie te verlenen, en met succes. Het geschreven woord speelt hierin in vele opzichten een belangrijke rol.
Voordelen van online coaching die iedere keer weer worden benoemd zijn:
• anonimiteit: het rustig in je eentje achter de computer werken geeft een gevoel van veiligheid. Je durft sneller over je gevoelens te schrijven en wordt niet afgeleid door de aanwezigheid, de blik van de ander.
• tijd: vooral via e-mail hoef je niet direct te reageren. Er is tijd om zaken te overdenken en te laten bezinken.
• meer sessies: via internet kun je zo goed als dagelijks werken aan je coachingstraject, je hoeft nergens naartoe.
• minder kosten: je hebt bijvoorbeeld geen reiskosten.
• digitaal schrijven: je kunt je eigen teksten lezen en weer veranderen. Met het schrijven creëer je als cliënt telkens ook weer een nieuwe werkelijkheid. Eerst ‘op papier’, maar daarna ook in het echt!
Zeggen mensen wel eens dat internet oppervlakkigheid in de hand werkt, achter de computer kun je je ook even terugtrekken uit de drukte van alledag. In die zin kan online coaching ook heel meditatief werken, als het ware als een retraïte. Je kunt je goed concentreren en van alles goed overdenken. In zekere zin is het mindfull, iets dat in ons dagelijks leven ook steeds meer wordt toegepast.
De voordelen van online coaching zijn ook voor de coach: je kunt je goed concentreren op de tekst van de ander en hebt tijd om te overdenken wat je gaat vragen. Daarbij kun je altijd teruglezen wat er eerder is geschreven en zo blijft alles concreet en tastbaar. Ruis en vaagheden uit het gewone gesprek zijn niet aan de orde, en dat heeft een verhelderend effect.