Wil je graag beroepsmatig werken als coach? In principe kun je dan vandaag nog beginnen. Het beroep is namelijk niet beschermd. Niettemin is het aan te raden een goede opleiding te volgen. Maar, dat niet alleen. Flink wat vlieguren als coach maken én ook jezelf laten coachen, dragen bij aan jouw professionaliteit als coach.
Coachen is immers een heus vak en geen hobby. Het omvat ook meer dan een ervaringsdeskundige zijn in een bepaald gebied, goed kunnen luisteren, empathie hebben en anderen graag willen helpen.
Met een geaccrediteerde opleiding tot Basis Coach leer je onder meer de belangrijkste basisvaardigheden van het coachvak en je doet eveneens flink wat zelfkennis op. Tijdens de opleiding zoek je uit wie jij in de basis bent, ‘je authentieke ik’. Je achterhaalt wat je kwaliteiten zijn, waar je talenten liggen, wat je waarden zijn en welke belemmeringen je ervaart. Wanneer je hier inzicht in hebt kun je je verder ontplooien en groeien als coach in een richting die bij je past. Met de juiste vakkennis, coachmethoden en technieken die bij jou persoonlijk passen en ook goed voelen. Dat is fijn, want het helpt je ontdekken wat voor soort coach jij bent.
Wil je als coach waarde toevoegen en mensen helpen het beste uit zichzelf te halen? Dan moet je naast boekenkennis en coachtechnieken ook weten wie jij in de basis bent.
Werken als coach betekent onder andere dat je mensen begeleidt bij het bereiken van zelfgekozen persoonlijke en/of professionele doelen. Die doelen kunnen in de privésfeer liggen, maar ook beroepsmatig zijn. Bijvoorbeeld van een gezondere leefstijl ontwikkelen en het leren omgaan met werkstress tot ontdekken wat het leven zinvol maakt.
Al met al is coaching er dus op gericht de optimale balans te herstellen, zodat mensen energie hebben en met plezier excelleren. Het fijne daarvan is dat hun levenskwaliteit stijgt en ook het levensgeluk toeneemt.
Op professionele wijze coachen betekent niet dat je pas-klare-antwoorden, adviezen en/of tips geeft. Je doet dat door echt te luisteren, te spiegelen, te reflecteren en feedback te geven. Het resultaat? Mensen komen gaandeweg zelf met antwoorden en/of oplossingen die persoonlijk passen. Ofwel als coach begeleid je een coachee vanuit een huidige situatie richting een gewenste situatie.
Wil je zorgdragen voor deskundige coaching? Met kennis van zaken en de juiste coachvaardigheden? Relevant is dan dat je ook inzicht hebt in wie je in de basis bent. Dat houdt in onderzoeken ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’, ‘wat wil ik’ evenals je valkuilen en ervaren belemmeringen ontdekken. In de opleiding Basis Coach wordt daar volop aandacht aan besteed.
Weten wie je bent, is essentieel als je coach wilt worden. Want, beschik je over de nodige zelfkennis en heb je inzicht in jezelf? Ken je je authentieke ik? Dan weet je enerzijds wat je kwaliteiten en competenties zijn, wat je persoonlijk van belang vindt en ook waar je talenten liggen. Dat samen zorgt ervoor dat je weet welke coachrichting fijn voelt, welke coachtechnieken je goed liggen en bij je passen.
Anderzijds zorgt zelfkennis opdoen ervoor dat je je beroep als coach goed kunt uitoefenen. Zo kun je je onder andere beter inleven in de problemen, drijfveren en gemoedstoestanden van een coachee. Daarnaast voorkom je eveneens dat je de strubbelingen van een coachee overneemt.
Wie ben jij in de basis als coach? Ontdek het in de opleiding Basis Coach.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Lijkt het je leuk om als coach te werken of ben je op zoek naar verdieping en/of verbreding van het coachvak? De opleiding Basis Coach is een mooi startpunt voor wie wil leren coachen. Daarbij is deze opleiding prima geschikt om te ontdekken wie jij in de basis bent als coach.
Ontdek wat voor soort coach je bent, welke coachmethodieken bij jou passen en hoe je omgaat met voor jouw belangrijke thema’s.