Tussen de 18 en 25 jaar gaan jongeren – ofwel jongvolwassenen – door een turbulente periode. Ze maken als het ware de stap van jongere naar volwassene. Krijgen meer verantwoordelijkheden, verplichtingen en moeten vaak diverse keuzes maken. Dat kan voor sommigen behoorlijk pittig zijn en zorgen voor flink wat stress, onzekerheid en angst. Wat extra hulp en begeleiding kan dan fijn zijn. Bijvoorbeeld van een jongerencoach die jongvolwassenen begeleidt en coacht. Onder meer bij het maken van belangrijke keuzes zodat zij vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Wat een jongerencoach voor jongvolwassenen kan betekenen.
Jongvolwassenen maken tussen hun 18e en 25e veel veranderingen door. Want eigenlijk maken ze dan de overstap van jongere naar volwassene. Ze beginnen een eigen leven op te bouwen. Zitten vol mooie plannen en toekomstdromen. Van een interessante studie kiezen of fijne baan vinden en zelfstandig wonen. Of misschien dromen ze ervan een gezin te stichten? Een wereldreis te maken?
De ene jongvolwassene doorloopt de fase naar volwassenheid zonder strubbelingen, terwijl een ander het moeilijk vindt richting te geven aan het leven. De redenen waarom? Die zijn zeer divers. Enkele problemen waar jongvolwassenen mee kampen zijn:
- De gekozen studie is niet wat zij ervan hadden verwacht of die droombaan vinden is lastiger dan verwacht.
- Zich losmaken van het ‘vertrouwde nest’ – ouderlijk huis – en vergroten van de zelfstandigheid kost moeite.
- De vele vrijheden die een jongvolwassene plots krijgt kunnen overweldigend zijn. Angstig en onzeker maken.
- De juiste balans vinden tussen werk en/of studie en persoonlijke leven lukt niet.
- Moeite hebben met het dealen met de prestatiedruk die een studie en/of baan met zich meebrengt.
- De eigen financiën beheren valt tegen en/of er ontstaan schulden.
- Bang om te falen in een nieuwe baan of studie.
- Ook hebben jongvolwassen nogal eens te maken met eenzaamheid als ze opeens zelfstandig gaan wonen. Omdat nieuwe relaties aangaan moeilijker is dan verwacht.
- Kampen met vragen rond seksuele geaardheid.
Kortom, jongvolwassen lopen tegen diverse problemen aan waar zij geen raad mee weten. Ook kunnen zij obstakels ervaren en/of vragen hebben waar zij 1, 2, 3 geen antwoord op weten. Is dat het geval? Een jongerencoach in de arm nemen, kan dan een goede oplossing zijn. Die kan als het ware jongvolwassenen net dat extra steuntje in de rug geven.
Jongerencoaches zijn professionals gespecialiseerd in het begeleiden van onder andere jongvolwassenen die even vastlopen. Zij bieden onder meer een luisterend oor en helpen bijvoorbeeld een jongvolwassene via gesprekken meer inzicht te krijgen in zichzelf. Wat hun werkelijke doelen zijn of hoe zij die kunnen stellen. Verder kunnen zij bijdragen aan het helder krijgen van vaardigheden en valkuilen. Vervolgens kan een coach ondersteuning bieden bij meer structuur en ritme in het dagelijkse leven aanbrengen. De jongvolwassene begeleiden bij het regelen van geldzaken of gemaakte schulden aanpakken. Ook het aanbieden van trainingen in omgaan met bijvoorbeeld faalangst en het verhogen van de zelfredzaamheid kunnen onderdeel van de coaching zijn. Dus eigenlijk helpt een jongerencoach jongvolwassenen op allerlei manieren om hun leven goed op de rails te krijgen.
Spreekt het werk van een jongerencoach je aan? Omdat je feeling met de doelgroep hebt? Graag jongeren en/of jongvolwassenen wilt begeleiden bij het oplossen van hun problemen? Denk aan werk of stageplek vinden? Studie op de rails krijgen? Keuzestress aanpakken? Geldproblemen oplossen? Zelfstandig wonen? Omgaan met je seksuele geaardheid? Enzovoort. Een professionele opleiding tot jongerencoach reikt je de juiste kennis, vaardigheden en tools aan om jongvolwassen bij te staan. Je leert ze te adviseren, stimuleren en te helpen, zodat zij vertrouwen hebben in hun toekomst.
Wil je graag werken met jongvolwassenen en ze begeleiden? Kijk dan bij de Opleiding Jongerencoach en/of download hieronder een gratis proefles.