Waarom je moe bent en weinig energie hebt, kent verschillende oorzaken. Voor de hand ligt dat je te weinig slaapt. De één heeft immers aan 6 uur slaap voldoende en een ander moet echt minimaal 8 uur slapen. Of misschien is de kwaliteit van je slaap niet goed. Word je regelmatig wakker en slaap je vervolgens moeilijk weer in.
Ook gestrest zijn kan moeheid veroorzaken. Je lijf staat dan continu klaar om in actie te komen. Dat is echt zeer vermoeiend. Andere redenen voor energiegebrek zijn te weinig lichaamsbeweging, ongezond eetpatroon, overmatig piekeren, een binnenvetter zijn of je hebt een ziekte onder de leden. Onder andere bloedarmoede, trage schildklier, diabetes, hartproblemen en ijzergebrek kunnen ten grondslag liggen aan je vermoeidheid.
Luister naar je lichaam. Wat vertelt die je? Welke lichamelijke symptomen ervaar je?
Schiet je om het minste of geringste uit je slof? Ben je snel geïrriteerd of boos? Kost het je moeite om zaken te relativeren en in de juiste verhouding te zien? Grote kans dat je te weinig rust neemt.
Krijg je onvoldoende slaap en rust? Dan krijg je donkere kringen of wallen onder je ogen van vermoeidheid. Luister naar je lichaam door bijtijds onder de wol te kruipen en maak tijd vrij voor ontspannende dingen.
Heb je zere, prikkende ogen? En wrijf je er vaak in? Het kan komen door vermoeidheid. Het kan bijvoorbeeld komen omdat je te lang naar een beeldscherm tuurt en/of werkt in de droge omgeving. Ook wazig zien komt voor als je erg moe bent.
Ben je moe? Dan is het vaak moeilijk om je te concentreren op je werk en andere taken. Je hoofd voelt wazig aan of alsof het vol zit met watten. Zaken onthouden kost vaak ook veel moeite.
Als je vermoeid bent, is het nogal eens moeilijk om nuchter en in alle rust na te denken over gebeurtenissen. Van een conflict op je werk, je relatie die niet lekker loopt tot een financiële tegenslag. Het blijft maar rondzoemen in je hoofd zonder dat je tot een oplossing komt. Kortom, je piekert je suf, slaapt daardoor slecht en voelt je moe.
Te weinig rust krijgen werkt ook spierspanningen in de hand. Met name je nek, rug en schouderspieren hebben het zwaar. Ze verkrampen als het ware. Het gevolg is pijn in je hoofd. Ook spanningshoofdpijn, waarbij het voelt alsof er een band rond je hoofd zit en zelfs migraine kunnen signalen zijn dat je oververmoeid bent.
Heb je nergens zin in en voel je je futloos? Ook dat is een vaak gehoord signaal van vermoeidheid. Luister naar je lichaam als daar sprake van is. Dwing jezelf niet om maar door te jakkeren omdat je nog heel veel dingen moet doen. Neem rust. Pak voldoende slaap en vergeet niet te ontspannen.
Is er sprake van vermoeidheid en onderdruk je dat? Door jezelf ertoe te zetten je dagelijkse taken en activiteiten gewoon te blijven doen? De kans is groot dat je gestrest raakt en je ademhaling versnelt. Alsof je op de hielen wordt gezeten door een spreekwoordelijk wild beest.
Kamp je met vermoeidheid en negeer je dat? Het kan een paniekaanval in de hand werken. Opeens breekt het zweet je uit, je mond voelt droog, je krijgt hartkloppingen, wordt benauwd, ervaart tintelingen enzovoort. Het voelt alsof je de controle verliest. Vraag jezelf af of je genoeg rust krijgt en ontspant, want oververmoeid zijn kan ook paniekaanvallen veroorzaken.
Wil ook jij beter leren luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft? Bekijk dan eens de opleiding Lichaamsgericht Coach.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Heb je te maken met vermoeidheid? Luister naar je lichaam, want het geeft je feedback dat je moe bent en meer rust nodig hebt. Over de oorzaken van vermoeid zijn en hoe je het herkent.
Leer contact maken met je eigen lichaam en ontdek hoe je anderen hierin kunt begeleiden.