Spanningen hebben en gestrest zijn, iedereen heeft er wel een keer mee te maken. Soms voor korte tijd en een andere keer iets langer. Door de drukke combi werk, gezin en sociaal actief willen zijn. Maar, ook vanwege financiële problemen, een (rij)examen, reorganisatie op het werk, een belangrijke sportwedstrijd of presentatie. Hoe kun je het beste omgaan met stress?
Stress ervaar je vaak doordat je nog ontiegelijk veel dingen moet doen. Thuis. Werk. Sociaal. Vertwijfeld vraag je je af hoe je dat allemaal gaat rondbreien. Ho. Stop. Ga zitten en pak een kop thee. Noteer alles wat je moet doen. Je zult ontdekken dat niet alles à la minute klaar moet zijn. Dus, deel het in naar deadlines. Vervolgens pak je een activiteit of taak die de meeste prioriteit heeft en die deel je op in kleine stukjes. Des te kleiner de dingen die je moet doen, des te beter behapbaar en des te minder weerstand je ervaart. Gevolg? Je ondervindt eveneens minder stress.
Plan niet alleen je werk en andere verplichte bezigheden, maar zet ook leuke, ontspannende doe-activiteiten in je agenda en blokkeer die tijd als ‘family time’ of ‘me time’. Een dagje naar de dierentuin of pretpark met je gezin, wandelen in de bossen, shoppen met vriendinnen, met je partner naar de bios of sauna. Er zijn veel leuke manieren om met je stress te dealen. Maak daarom tijd voor ontspanning net als voor je werk. Zeker in drukke tijden een must. Het geeft je nieuwe energie en je voelt je stukken fijner.
Heb je het ontzettend druk en zie je door de bomen het bos niet meer? Dat geeft spanningen. Wil je omgaan met die stress? Schroom dan niet om hulp in te schakelen van anderen. Vraag collega’s of zij wat werk van je kunnen overnemen. Huur (ad-hoc) een schoonmaakhulp in om je huis op orde te houden. Breng die berg wasgoed naar de wasserette. Gebruik de bezorgservice van je favoriete supermarkt. Misschien willen je (schoon)ouders je kinderen van school halen. Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden om je drukte te verminderen. Gewoon doen, want het geeft minder stress en meer rust. En uiteraard kunnen je partner en kinderen je ook ontlasten.
Regelmatig bewegen en sporten, is een beproefde manier om te ontstressen. Met name een half uur redelijk intensief sporten, is effectief. Het bestrijdt de stresshormonen in je lichaam door de aanmaak van andere feelgood hormoonstofjes. Je voelt je daardoor automatisch beter. Ga daarom enkele keren per week lekker zwemmen, fietsen, stevig wandelen, squashen, suppen of doe een andere sport die je fijn vindt.
Je stresshormonen dalen ook door naar rustgevende muziek te luisteren. Daarbij komen er morfineachtige stofjes (endorfine) vrij die pijn verlichten en je stemming verbeteren. Uit onderzoek blijkt onder andere dat luisteren naar ‘Air’ van J.S. Bach de hartslag vertraagt, de bloeddruk doet dalen, de ademhaling rustiger maakt en spierspanning vermindert. Niet alleen klassieke muziek is rustgevend en helpt je omgaan met stress. Ook het nummer ‘Weightless’ van Marconi Union laat volgens studies de stresshormonen dalen en zorgt voor ontspanning.
Ook aandacht besteden aan je ademhaling is een beproefde oplossing. Wanneer je stress ervaart, wordt je ademhaling sneller en oppervlakkiger. Om de stresshormonen snel te verlagen, helpen ademhalingsoefeningen. Een eenvoudige oefening die je overal kunt doen is de zogenaamde 4-7-8 ademhaling. Adem voor je begint even goed uit met een diepe zucht.
Stap 1: Haal gedurende 4 tellen rustig adem via je neus.
Stap 2: Houd je adem 7 tellen in.
Stap 3: Adem gedurende 8 tellen rustig uit door je mond.
Herhaal deze oefening 4 keer. Focus je helemaal op je ademhaling en laat gedachten die in je opkomen gewoon voor wat ze zijn. Heerlijk!
Een Stress en Burn-out Coach beschikt over alle benodigde kennis en vaardigheden om mensen met stress- en burn-outklachten te helpen.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Leer contact maken met je eigen lichaam en ontdek hoe je anderen hierin kunt begeleiden.