Heb je een eetplan waarop staat wat je ontbijt, lunch en diner is? Plus eventuele tussendoortjes om snaaien tegen te gaan? Dan hoef je niet na te denken over wat je wanneer eet. Je hebt het op papier, in je smartphone of tablet opgeslagen. In een oogopslag check je wanneer je wat gaat eten. Eenvoudig en effectief
Het fijne aan afvallen volgens een maaltijdplanning is dat je je snaaigedrag kunt weerstaan. Je weet immers wat je volgende tussendoortje of maaltijd is. Daardoor leef je minder in het moment. Trouwens? Realiseer je ook dat die plotseling lekkere trekaanvallen maar even duren. Jezelf een paar minuten afleiden, is vaak voldoende om er niet aan toe te geven.
Ga je afvallen met een eetschema? Die je bijvoorbeeld voor een week voorbereid? Dan zie je eveneens met een blik op je schema of je genoeg afwisseling en balans hebt aangebracht in je menu. Dus of je genoeg vitamines, mineralen, vezels, eiwitten, gezonde vetten en dergelijke gaat binnenkrijgen. En je voldoende varieert: vlees, vis en vega. Genoeg fruit en groenten eet en niet steeds hetzelfde producten kiest. Plan je je maaltijden per dag? Dan is de kans op minder variatie en ook even zondigen gewoonweg groter.
Vervolgens levert lijnen aan de hand van je eigen eetschema je ook tijdswinst op. Want, je hoeft minder vaak boodschappen te doen. Want, je kunt op basis van je eetplan vooraf een boodschappenlijst maken en inkopen doen. Bijkomend voordeel is dat het je meer rust geeft. Je hoeft na werktijd niet naar de winkel en bedenken wat de pot vandaag weer schaft. En het fijne ervan is ook dat je zo minder snel in de verleiding komt om alsnog ongezonde producten te halen die je afslankpogingen ondermijnen.
En trouwens? Werken met een maaltijdplanning is doorgaans ook voordeliger. Je weet wat je zoal nodig hebt aan voedingsmiddelen. Schrijf je die op en doe je aan de hand daarvan je boodschappen? Dan scheelt dat gewoon in je uitgaven. Je hebt minder snel de neiging onnodige en ongezonde voeding te kopen. Daarbij scheelt het ook kosten, omdat je voorkomt dat je na een drukke werkdag door de knieën gaat voor een afhaal- dan wel kant-en-klaarmaaltijd. Die zijn niet alleen duurder, maar ook calorierijk, vet, zout et cetera.
Wil je afvallen door zelf een eetschema samen te stellen? Bijgaand nog een aantal tips om het je een stuk gemakkelijker te maken.
1. Bepaal bijvoorbeeld in het weekend wat je door de week wilt eten. Van je ontbijt en lunch plus avondeten evenals de tussendoortjes. Zet die in je eetplanning. Dat kan op papier, maar ook op je tablet of je smartphone.
2. Stel vervolgens een boodschappenlijstje op en shop aan de hand daarvan. Ben je bang voor impulsaankopen? Eet dan wat gezonds voor je gaat winkelen. Je bent dan beter in staat verleidingen te weerstaan.
3. Hang je eetplan thuis in het zicht. Zo herinner je jezelf op een goede manier aan je gezonde voornemens.
4.Bereid bij voorkeur ’s avond – voor zover mogelijk – je ontbijt en lunch voor de volgende dag klaar. En vergeet niet je tussendoortjes alvast klaar te leggen.
5. Probeer ook regelmatig nieuwe gezonde recepten uit. Zo prikkel je je smaak en fantasie. Bovendien houd je het lijnen makkelijker vol dan wanneer je tekens hetzelfde eet. De kans is groot dat bepaalde voedingsmiddelen je tegen gaan staan en dat werkt ongezonde keuzes veelal weer in de hand.
Wil je meer leren over gezonde leefstijl? Bekijk dan onze opleidingen.
Wil je afvallen? Stel dan een eetplan op. Zo pak je het serieus en gestructureerd aan. Op voorhand bepaal je wat je op een dag mag eten en wanneer. Zo maak je het voor jezelf een stuk eenvoudiger om je gewichtsverlies te realiseren. Echt waar!
Niets is moeilijker dan na een lange en vermoeiende werkdag een gezonde maaltijd klaar te maken terwijl je helemaal geen zin hebt in koken. Misschien ga je wel liefst op de bank hangen met wat comfortfood om de dag te vergeten.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Leer coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen.